סוף השבוע האחרון היה ההזדמנות האחרונה לקבלת מנת חיסון ראשונה לקורונה, לפני שיפוג תוקפם של החיסונים הזמינים בארץ ועד שיגיע משלוח נוסף. בקופות החולים נרשמה היענות גבוהה מאוד של בני הנוער עם כ-15 אלף מתחסנים בני 15-12.

עד כה התחסנו כ-200 אלף בני 15-12. קופות החולים מכבי ומאוחדת עמדו ביעד שהציב משרד הבריאות - לפחות חמישים אחוז מבני הנוער מחוסנים או מחלימים. 

ילדים מתחסנים ביום האחרון האפשרי (צילום: דוברות קופ"ח כללית)
בכללית התחסנו כ-7,000 בני 15-12 בסוף השבוע | צילום: דוברות קופ"ח כללית

בכללית התחסנו מתחילת המבצע 82,000 בני 15-12, מהם 7,000 בסוף השבוע. במכבי התחסנו יותר מ-74 אלף בני נוער בגילאים הללו ובסוף השבוע התחסנו 3,800. בקופת החולים מאוחדת יש כ-25,000 מחוסנים בני 15-12 ובסוף השבוע 1,831. בלאומית התחסנו עד כה כ-10,500, מהם 1,500 בסוף השבוע.

מנכ"לית מאוחדת סיגל רגב רוזנברג אמרה: "בנוסף למערך החיסונים במרפאות השונות, קופת חולים מאוחדת הציבה ניידות חיסונים ברחבי הארץ, כדי להנגיש את החיסון לכמה שיותר בני נוער ולהספיק לחסן אותם במנה הראשונה. בנוסף, יזמנו שיחות טלפוניות להורים, במטרה לעודד אותם להביא את בני הנוער להתחסן, שעות הפעילות הורחבו ומתחמי חיסון רבים פעלו גם במהלך שישי שבת האחרונים והזמינות לכל התורים הייתה כמעט מיידית".

מנכ"לית קופת חולים מאוחדת, סיגל רגב רוזנברג (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12)
מנכ"לית קופת החולים מאוחדת, סיגל רגב רוזנברג | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12

הנתונים מעידים על כך שהלחץ עבד ובני נוער רבים מיהרו להגיע ולהתחסן לפני שיפוג התוקף. "קיבלתי הודעה שהחיסונים יתארכו עד היום, וממש קפצנו על זה", סיפרה אחת האמהות.

ילדים מתחסנים ביום האחרון האפשרי (צילום: דוברות קופ"ח כללית)
בני הנוער ניצלו את ההזדמנות האחרונה להתחסן | צילום: דוברות קופ"ח כללית

בחברת פייזר הודיעו כי יפנו ל-FDA כדי לקבל אישור למנה שלישית לקורונה. לטענת החברה, הנוגדנים במקרה של חיסון שלישי יעלו פי חמישה ואולי אף פי עשרה. בארצות הברית ובעולם כולו סבורים שעוד מוקדם לתת את ה"בוסטר" הזה, אבל לא מן הנמנע שבתוך שבועות או חודשים, בהתאם לרמות הנוגדנים בקרב מחוסנים, המצב ישתנה.

נתוני התחלואה כפי שהם כעת, מאפשרים אורך נשימה משמעותי למקבלי ההחלטות. ראש הממשלה בנט ושר הבריאות הורוביץ תומכים באסטרטגיה של בלימה רכה, כפי שפרסמה דנה ויס ב"אולפן שישי". פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים בשיבא תל השומר, הגיבה על הפרסום: "אני מאוד מסכימה עם כל הגישה החדשה של הממשלה עכשיו. אני חושבת שאנחנו נחיה לצד הקורונה. אנחנו מחוסנים, רובנו הגדול והמוחלט, והיא לאט לאט תהפוך מקורונה למשהו שאנחנו יותר מכירים, כמו שפעת".

בינתיים, מספר החולים קשה רושם עלייה מזדחלת ואיטית מאוד. על פי נתוני משרד הבריאות יש כ-40 חולים במצב קשה בבתי החולים ברחבי הארץ, אבל כפי שלמדנו השבוע - נתוני המשרד לא תמיד חופפים לנתונים בבתי החולים. פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקה פנימית בבית החולים הדסה עין כרם, מסביר: "יש איזשהו פער בין הדיווחים של בתי החולים לרישום במשרד הבריאות. חלק מהפער הזה נבע מכך שיש חולים עוד מאפריל ששוכבים עם קורונה בבתי החולים והם לא חולים של הגל הנוכחי". זהו אולי הנתון החשוב ביותר. כל עוד המספר הכולל של החולים במצב קשה לא יעלה משמעותית, ההתמודדות הפעם עם המגפה תהיה אחרת לגמרי.