מבחן חשוב או מהלך מיותר? הבוקר (חמישי) יחזור התו הירוק לחיינו ובמסגרתו תוגבל הכניסה לאירועים למחוסנים, מחלימים ולבעלי בדיקת קורונה שלילית. התו הירוק יהיה רלוונטי בין היתר באירועי תרבות וספורט, מלונות, מסעדות וכן בכניסה לאטרקציות תיירותיות ובתי תפילה. האחריות להקפדה על התנאים תהיה של בעלי העסקים ומי שיפר את ההנחיות עלול להסתכן בכנס של עד 10,000 שקלים.
מה כולל התו הירוק?
התו הירוק נוגע לכל אירוע, בין אם בחלל פתוח ובין אם בחלל סגור, שבו נמצאים יותר מ-100 משתתפים. לפי המתווה, בכניסה לבתי העסק תהיה חובה להציב שלט שמודיע כי ישנה חובה להציג "תו ירוק" בכניסה. בכל אחד מן המקומות הללו, בעל העסק צריך למנות "ממונה קורונה" ולבדוק בכניסה שכל המשתתפים הם מחוסנים, מחלימים או בעלי בדיקת קורונה שלילית.
גליה אביחיל-דניאל, הבעלים של בית הקפה 'אביחיל' שבירושלים סיפרה על ההיערכות לקראת מחר: "אנחנו צריכים להעמיד שוב בכניסה עובדת שתבדוק מחוסנים ומחלימים. יש לנו פה הרבה משפחות שמבלות בקיץ בחופש וזה הופך אותי להיות "השוטר הרע". לא התגעגעתי לזה בכלל".
בחתונות ובאירועים אחרים - גם ילדים עד גיל 12 יידרשו להציג בדיקת קורונה שלילית, זאת במסגרת "התו השמח". "המדבקות שבאמצעותן אנחנו מבקשים מהאורחים לשמור מרחק יחזרו להיות מונחות על הרצפה", סיפר בעל עסק נוסף. "החזרנו את מחיצות ההפרדה בין הלקוח לבין פקידי הקבלה. אמנם אנחנו אוהבים לקבל אותם בחיבוק חם וחיוך, אבל בשלב הזה הריחוק הוא חשוב מאוד".
איזו בדיקה ניתן יהיה להציג במסגרת התו הירוק?
עד לתאריך ה-8 לאוגוסט יהיה ניתן לבצע בדיקות PCR שתיעשה במתחמי הבדיקות ברחבי הארץ לצורך התו הירוק. לאחר תאריך זה, יהיה ניתן לבצע רק בדיקת קורונה מהירה באחת מהעמדות שייפרסו ברחבי הארץ - הבדיקה תהיה כרוכה בתשלום. כיום, בדיקות מהירות ניתן לבצע בתחנות של מד"א, "ביקורופא", מוקדי טרם-רפואה דחופה, ובקרוב גם בתחנות הדלק "סונול" ובמקומות נוספים. במשרד הבריאות הבהירו כי בדיקות קורונה ביתיות שיימכרו בבתי המרקחת - לא מתאימות להצגה במסגרת התו הירוק.
אתמול חשפנו ב"תוכנית חיסכון" הקלטות שבהן נשמע מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש אומר בשיחות סגורות שהתו הירוק לא יעשה שינוי דרמטי במצב התחלואה.. עוד הוא אמר כי בשעה שמרבית האוכלוסייה מחוסנת ונתוני המאושפזים נמוכים לעומת העבר - עולה השאלה אם בכלל יש צורך במהלך הזה.
ד"ר יואב יחזקאלי, מרצה בתוכנית לניהול מצבי חירום ואסון באוניברסיטת תל אביב, אמר: "המחוסנים מוגנים מפני הבלתי מחוסנים. מצד שני מחוסנים גם כן יכולים להידבק ולהדביק. אין היגיון ואין ערך מקצועי היום לתו הירוק".
מחר כידוע יתחיל המבחן האמיתי. אז נדע האם הציבור בישראל יישמע להנחיות והתחלואה תרד, או שמא זו רק עוד תחנת ביניים בדרך להגבלות רחבות יותר. ינון אשכנזי, פרופסור באוניברסיטה העברית בירושלים שמייעץ לממשלה בנושא הקורונה, טען כי "התו הירוק יכול לסייע רק במידה והוא אכן משנה את התנהגות הציבור. אם ניתן היום לגרום לאוכלוסייה לשתף פעולה באופן מקיף ולעמוד באמת בתקנות של התו - רק אז אנחנו נרגיש שינוי".