אומנם נדמה שמגפת הקורונה מאחורינו, אך במערכת הבריאות מודאגים מזינוק בתחלואת ילדים שסובלים מנגיפים אחרים - ובאופן לא שגרתי לחודשי הקיץ - מחלקות האשפוז לילדים מתמלאות עד אפס מקום. על פי דוח נגיפי הנשימה של משרד הבריאות, מאז תחילת חודש מאי חלה עלייה משמעותית באשפוז במחלקות הילדים. יותר מ-67 אחוזים מהדגימות שנלקחו לסובלים מדלקת ריאות - נמצאו חיוביות לנגיפי נשימה.
המצב ניכר גם בבתי החולים: במחלקה למחלות זיהומיות בסורוקה נרשמה בתחילת החודש תפוסה של יותר מ-100 אחוזים, מה שכלל לא אופייני לתקופת הקיץ. פרופ' דוד גרינברג, יושב ראש חטיבת הילדים ומנהל היחידה למחלות זיהומיות ילדים בסורוקה, תיאר את המצב: "המחלקות אצלנו מלאות עם תפוסה של מאה אחוזים ומעלה. הילדים שמאושפזים סובלים מכל מיני מחלות זיהומיות - רובן מחלות דרכי נשימה. אחרי שהקורונה ירדה, הופיעו וירוסים אחרים שחלקם היו מדוכאים בתקופת הקורונה כמו RSV ו-HMPV ונגיפים אחרים ממשפחת הקורונה. כעת בולטים אצלנו במחלקות וירוסים כמו 'רינו' ו'אדנו'. זו ודאי לא התקופה האופיינית להופעתם בשנה, לאחר שבתקופת הקורונה חלה ירידה דרמטית".
כעת מנסים גורמי הרפואה לשער מה הוביל לעלייה בתחלואה. לדבריו של פרופ' גרינברג: "ככל הנראה מדובר בתופעה ביולוגית של 'תחרות' בין הווירוסים וכתוצאה מהתפשטות קוביד-19, נגיפים אחרים מתנהגים באופן שונה כדי לשרוד".
גם במרכז הארץ מזהים את העלייה החדה בתחלואה מנגיפים אצל ילדים. ד"ר אורי בלה, מנהל המחלקה לרפואה דחופה ילדים בבית החולים קפלן, תיאר בשיחה עם N12: "יש עלייה ניכרת בכמות הילדים שפונים עם מחלות חום, ובמיוחד ביחס לחודשי הקורונה. יש כל מיני וירוסים שונים ואחד מהם, והבולט במיוחד, הוא וירוס ה-MPV, שהתסמינים שלו הם חום גבוה ותחלואה הדמויה לדלקת ריאות, קוצר נשימה, כאבים בחזה, בחילות והקאות. זה מאוד לא אופייני לתקופת הקיץ ומדובר בתחלואה שבדרך כלל אנחנו רואים בחורף. אנחנו חושבים שאולי מדובר באפקט פוסט-קורונה. כשמסתכלים על נתוני חצי הכדור הדרומי שנמצאים כעת בעונת החורף ניתן לשער שגם לנו צפוי להיות חורף קשה מבחינת תחלואה בשפעת".
השערה נוספת היא שבזכות הריחוק החברתי, עטיית המסכות והסגרים - בשנה החולפת לא התפשטה מגפת שפעת והחשיפה לנגיפים הייתה נמוכה מאוד. ייתכן שכעת מדובר במעין "אפקט ריבאונד" - בשל היעדר החשיפה, וכעת הנגיפים מתפשטים במהירות והחשש הוא שבחורף הקרוב תהיה עונת שפעת קשה מתמיד.
מומחים ממליצים: חיסוני שפעת לילדים בני 12-4
כדי להימנע מחורף קשה במיוחד, גורמי המקצוע ממליצים לשים דגש על מבצע חיסוני השפעת ובמיוחד בקרב קבוצת הגיל 4 עד 12. קבוצת הגיל הזו מוגדרת כבעלת פוטנציאל להיחשב כ'מפיצי על' וזאת מפני שהילדים אינם מחוסנים מקורונה ועלולים להוביל להתפשטות של הנגיף או של נגיפים אחרים.
בעיתון הוושינגטון פוסט פורסם מחקר שנעשה על ידי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית. על פי המחקר, הירידה הדרמטית בתחלואת השפעת הביאה להיעדר חסינות מפני נגיפי נשימה אחרים. אחד החוקרים השווה את הסיכון להידבק בנגיף לשרפת יער: "האש יכולה להתפשט רק כאשר יש עצים שאינם נשרפו וכך גם מגפות מתפשטות, רק כשאנשים לא נחשפו או נדבקו".
גם ברחבי העולם סובלים מהתופעה. באתר החדשות האמריקני 'סטאט' נכתב: "מקרים של הידבקות בנגיף ה-RSV, שמתבטא בצינון קל אצל רוב האנשים אך עלול להיות מסוכן במיוחד לילדים קטנים, נצפו בכמה מקומות בארצות הברית, כמו למשל בברוקלין". נוסף על כך, מאז חודש מאי דווחו במדינת יוטה פי עשרה יותר מקרים של נגיף RSV בהשוואה לשיא העונה הרגילה.