הקורונה חוזרת? למרות העלייה במספר המאומתים לקורונה בימים האחרונים, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי אמר אמש (שני) בריאיון ל"המהדורה המרכזית" כי אין כוונה לחזור להגבלות על הציבור וכעת ההמלצה היא לחסן בני נוער. נתוני ההדבקה בקורונה בישראל עדיין מאוד נמוכים לעומת העולם וגם לעומת התקופות שבהן הוכרז סגר. בשבוע האחרון נערכו מדי יום כ-26 אלף בדיקות בממוצע, מהן רק 0.1% יצאו חיוביות בממוצע - רחוק מאוד מהמספרים שהכרנו בעבר.
בשבוע האחרון 219 איש התגלו כמאומתים לנגיף, מתוכם 111 מתחת לגיל 16. כלומר חצי מהמאומתים האחרונים הם ילדים. לרוב מדובר במחלה בלי תסמינים. מוקדם יותר פרסמנו כי כ-70% מכל אותם מאומתים נדבקו בזן ההודי.
לפי נתוני משרד הבריאות, שליש מכלל הנדבקים הללו הם מחוסנים. זה לא אומר שהחיסון לגמרי לא יעיל נגד הזן ההודי כי הדבקה לא בהכרח אומרת מחלה עם תסמינים. החיסון נמדד גם בכמה טוב הוא מונע מחלה קשה. בנתון הזה מצבנו עדיין טוב – רק 3 חולים חדשים נמצאים במצב קשה.
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי אמר אמש כי "לשמחתנו המחלה שפורצת כעת, גם בקרב מחוסנים וגם בקרב לא מחוסנים, היא מחלה קלה וברובה גם לא תסמינית". עם זאת, פרופ' לוי ציין כי למרות שמדובר במחלה קלה זה עדיין מדאיג משום שכל החולים האלה, גם עם מעט תסמינים, הם מקור להדבקה. לדבריו, "בהינתן העובדה שביטלנו את התו הירוק ושאנשים מצטופפים יחדיו, מחוסנים ולא מחוסנים ובלי מסכות, זה בהחלט יכול להיות מקור להדבקה ואנחנו רואים את זה בשרשראות ההדבקה".
עוד ציןן פרופ' לוי כי עד כה התחסנו כ-21-20 אלף נערים בגילים 12 עד 16. לדבריו, בעקבות העלייה בתחלואה במשרד הבריאות מרחיבים כעת את נושא מתן החיסונים לנוער וכעת ההמלצה היא להתחסן. "אני פונה לאנשים ומאוד ממליץ – החיסון הוא בטוח", אמר מנכ"ל משרד הבריאות. "אנחנו נמצאים אחרי 2 וחצי מיליון מחוסנים בארה"ב ו-21 אלף פה – אין תופעות לוואי".
משרד הבריאות הודיע כי בתוך מספר ימים תחל אכיפה מחמירה, ויוטלו קנסות בסך של אלפי שקלים על מי שיטוס למדינות האסורות. זאת, בעקבות העלייה בנדבקים בנגיף הקורונה ומספר הטיסות הגבוה של אלפי ישראלים למדינות שנחשבות בעלות סיכון מירבי לתחלואה.
על פי התקנות שכרגע בתוקף, אסורה הטיסה לשש מדינות שברמת סיכון מירבית: ארגנטינה, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו ורוסיה. אלא שהישראלים המשיכו לטוס למדינות אלו, ומדי יום יצאו טיסות מלאות ללא אכיפה של ממש. כך יצא שלמרות האיסור אלפי ישראלים טסו בשבועות האחרונים למדינות עם תחלואה גבוהה מאוד, ולאחר מכן שבו לארץ ללא שום גורם שעוקב אחריהם.
שר הבריאות ניצן הורוביץ הודיע כי הוא פועל לסגור את הפרצה הזו ולהחמיר באכיפה. "התברר כי האיסור לטוס למדינות אלו, שנקבע בממשלה הקודמת, לא כלל מנגנוני אכיפה אפקטיביים", הסביר שר הבריאות. "בהובלת ראש הממשלה, קיבלנו אמש החלטות חשובות: בתוך מספר ימים ננהיג אכיפה מחמירה בשדה התעופה על מי שיטוס למדינות אסורות, תוך הטלת קנסות גבוהים מאוד על מי שיצפצפו על ההוראות ויסכנו את בריאות אזרחי ישראל".
למרות העלייה בתחלואה, מנכ"ל משרד הבריאות ציין הוא לא חושב שזו הייתה טענות לבטל את ההנחייה לעטות מסכות במקומות סגורים וכרגע אין כוונה לחזור להגבלות. לדבריו, מדובר הייתה בנטילת סיכונים מחושבת. "כל התהליך במחלה הזאת והיציאה מהסגרים היו נטילת סיכונים מחושבות", אמר פרופ' לוי. "גם פה היה לנו סיכון מחושב, חזרנו לשגרה. אנחנו כעת ממליצים ומורים שבכל המוסדות הרפואיים במגע רופא-מטופל להיות עם מסכות. אנחנו לא מתכוונים כרגע לחזור להגבלות".