על רקע הירידה המשמעותית בתחלואת נגיף הקורונה בישראל, לצד העלייה הנמשכת במספר המחוסנים, נפוצה בתקופה האחרונה דאגה רבה בשל מה שנראה כאחת מתופעות הלוואי של החיסון. מספר לא מבוטל של צעירים שקיבלו את מנת החיסון נגד קורונה חוו תופעה מטרידה של דלקת בקרום הלב. עד כמה זה מסוכן, מה השכיחות להופעת התופעה? כיצד מטפלים בה? המומחים מסבירים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
דוח ממצאי הביניים של ועדת משרד הבריאות לבדיקת תופעות חריגות מהחיסונים שנחשף לראשונה ב"אולפן שישי", מגלה כי בארץ יש 62 מקרים של דלקת בשריר הלב ובקרום שריר הלב, שזוהו בסמיכות לחיסון השני (עד 30 יום), רובם בקרב גברים בני 30-18. הממצאים הועברו לפייזר, למנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) ולמרכז האמריקני לבקרת מחלות - והוא החליט לפתוח בבדיקה גם בארה"ב.
מה היא דלקת בשריר הלב? פרופ' יהודה אדלר, יו"ר האיגוד הקרדיולוגי האירופי למחלות קרום ושריר הלב, מסביר בריאיון ל-N12: "דלקת קרום הלב היא מצב שבו הקרום שעוטף את הלב חווה תהליך דלקתי, כשהסיבה העיקרית היא חדירה של וירוסים. רוב מקרי הדלקת חולפים לבד ומדובר במחלה קלה, אבל כ-30 עד 50 אחוזים חווים דלקות חוזרות בקרום הלב. בכך הדלקת עלולה להסתבך ולגרום להיווצרות נוזל בקרום שיכול לגרום למצב של סכנת חיים - טמפונדה. סיכון נוסף שקיים הוא הסתבכות של הדלקת לכדי מחלה שגורמת לבעיות בתפקוד הלב, שעלולה להוביל לניתוח ולסכנת מוות".
ממצאי הדוח מתכתבים עם הסטטיסטיקה העולמית, לפיה המחלה נצפית בעיקר בקרב צעירים: "ידוע שדלקת בקרום הלב שכיחה יותר אצל צעירים ושכיחותה בעולם המערבי הולכת וגדלה בשנים האחרונות. אין תשובה חד-משמעית מדוע המחלה תוקפת צעירים, אך הסטטיסטיקה מעידה שהמחלה אכן עשויה לפגוע באנשים צעירים ובריאים".
איך מטפלים וכיצד ניתן להחלים?
איך מטפלים ומחלימים מהדלקת? "דלקות בקרום הלב מטופלות בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים, ובמצבים שלא חולפים נותנים לחולים תרופה שנקראת 'כנרת', לאחר שהוכחה כיעילה במחקרים. צריך להימנע עד כמה שניתן מסטרואידים מכיוון שהם עלולים לגרום לדלקות חוזרות בקרום הלב. עולם הרפואה יודע להגיע ל-100% ריפוי של המחלה בזכות התרופות שקיימות כיום".
פרופ' אדלר הוסיף: "על מנת להחליט אם הנתונים מדאיגים יש לעשות השוואות מדויקות לשנים קודמות לגבי מספר האנשים שזוהו כסובלים מהתופעה וייתכן שנגלה שכלל אין הבדל. גם חולי קורונה שנדבקו בנגיף פיתחו לעיתים נדירות את הדלקת בקרום הלב, כך שמוקדם לקפוץ ולהסיק מסקנות מרחיקות לכת בנוגע לחיסון".
עוד עלה מן הדוח כי 56 מכלל המקרים התפתחו לאחר מתן המנה השנייה של החיסון ו-6 מהמקרים הנותרים אובחנו כבר לאחר המנה הראשונה. 55 מהמקרים הופיעו בקרב גברים, ואילו רק 6 מהמקרים בקרב נשים. בסך הכול - 60 מהמקרים, כלומר רובם המוחלט - שוחררו מבית החולים במצב טוב, והתבקשו להקפיד על מעקב רפואי בקופת החולים.
פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בבית החולים הדסה אמר בשיחה עם N12: "המספרים האלה עלולים להצביע על קשר בין החיסון לבין התפתחות דלקת בשריר הלב, כעת אנו עורכים השוואה לשנים קודמות. זוהו גם מקרים של התפתחות דלקת בקרום הלב בעקבות הידבקות בקורונה ולכן כעת אנו מנטרים את הנתונים ומבצעים מעקב. כל מי שחש כאבים בחזה לאחר קבלת חיסון - צריך לפנות לקבלת טיפול רפואי".