מחדל הקורונה בנתב"ג: אחרי שהוחלט על הגברת האכיפה לשבים מחו"ל, ל-N12 נודע כי כ-40% מהנדבקים החדשים בקורונה - חזרו מחו"ל. על פי הנתונים, מתוך 264 חולים שהתגלו עד כה במהלך חודש יוני, 112 מהם שבו מחו"ל ונמצאו חיוביים לנגיף. בשבוע האחרון אותרו שמונה מקרי תחלואה של חוזרים מחו"ל, שניים מהם אינם אזרחי המדינה. המקרים החיוביים לקורונה שבו מהמדינות: איחוד האמירויות, ארצות הברית, רוסיה, בריטניה, גאורגיה, הונגריה וטורקיה.
סיקור N12 על התפרצות הקורונה בישראל:
- תמונת המצב המלאה של נתוני הקורונה בישראל
- חשש מהתפרצות קורונה: הצעדים שסוכמו בדיון
- בוטל בידוד למחוסנים ומחלימים ששהו עם חולת קורונה
יותר משליש מהנדבקים החדשים שהתגלו הם בני 15-12, אוכלוסייה שמבצע החיסונים עבורה החל רק לאחרונה. רק 4% מקרב קבוצת גיל הזו כבר קיבלו את החיסון לנגיף והיתר אינם מחוסנים. "ייתכן שנראה כעת עלייה במספר ההדבקות אצל צעירים שאינם מחוסנים", אמר פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן בשיחה עם N12. "אבל אני לא חושב שאנחנו עומדים בפני התפרצות מחודשת. הווריאנט ההודי הוא המשך האבולוציה של הקורונה כפי שבזמנו התגלה הזן הבריטי. בכל פעם שמגיע וריאנט חדש הוא מתפשט במהירות בעקבות התמורות בנגיף".
"השאלה הקריטית שעומדת לנגד עינינו היא האם החיסונים יעילים כנגד הווריאנט החדש ונכון לעכשיו המידע המחקרי שמגיע מן העולם מצביע על כך שהחיסון של פייזר יעיל כנגד הזן ההודי", הוסיף פרופ' סגל והדגיש: "לכן רוב הסיכויים שלא נראה עלייה בתחלואה קשה ותמותה".
"התחושה שהקורונה מאחורינו היא אשליה מסוכנת"
פרופ' נדב דוידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון, התייחס למצב: "אני מקווה שהכניסה של השרים החדשים יוביל לעבודה משותפת שתניב פירות בניהול משבר הקורונה ואתגרי בריאות עתידיים. האכיפה של מדיניות משרד הבריאות אצל החוזרים מחו"ל כרגע לוקה מאוד בחסר. הדבר הנכון כעת הוא לקדם את המכרז לצמידים אלקטרוניים לאכיפת בידוד ולנקוט באמצעים נוספים להגברת האכיפה. בתוך כך, יש 200 אלף איש בישראל מעל גיל 50 שאינם מחוסנים ועל מערכת הבריאות להשקיע מאמצים כדי להגביר את היקף ההתחסנות באוכלוסייה הזו".
פרופ' עמית אסא, סגן מנכ"ל בית החולים אסותא באשדוד, התייחס גם הוא לתחלואת הקורונה בישראל. "התחושה שהקורונה מאחורינו היא אשליה מסוכנת", אמר פרופ' אסא. "בעת הזו, אין צורך לחזור לנוהל עטיית מסכות באופן גורף, עם זאת, ראוי שכל אדם שאינו חש בטוב יעטה מסכה. בנוסף, במקביל לעליה בתנועת המטוסים הנוחתים בישראל, יש להתאים את המענה באופן דחוף. בעת הזו, הפתרון הטוב והזמין ביותר, במקביל להתאמת המענה בנתב"ג, הוא עידוד והגברת קצב חיסון האוכלוסייה , הן מבוגרים והן ילדים מגיל 12 ומעלה שטרם חוסנו".
דאגה נוספת: התפרצות הקורונה בבתי הספר
זירה נוספת שמעוררת דאגה היא מספר התפרצויות של הנגיף שזוהו במערכת החינוך. התפרצות בבית ספר הובילה למבצע בדיקות במודיעין ונכון להיום 37 חיוביים לקורונה התגלו בעיר, מתוכם 20 תלמידי בית הספר "אסיף" ו-7 חיוביים מתיכון "מכבים-רעות". בבית הספר "כרמים" בבנימינה התגלתה גם כן התפרצות בקרב תלמידי כיתות ז'-ח'.
אתמול נערך מבצע בדיקות גורף בעיר וכיום מספר המאומתים עלה ל-80. גם בבית ספר לצרכים מיוחדים בנתניה "הבית של תמר" יש 10 אנשי צוות מאומתים ו-5 תלמידים, שכולם משכבת י"א. בבית הספר לומדים ילדים מהסביבה הקרובה ולא רק מהעיר נתניה.
הערכת המצב והחלטות ממשלת בנט
בממשלה מבינים שנקודת התורפה היא מניעת התפשטות של הזן ההודי בישראל באמצעות השבים מחו"ל. בישיבה שנערכה אתמול בהשתתפות ראש הממשלה נפתלי בנט ובכירי משרד הבריאות הוחלט על הגברת אכיפת הבידוד לשבים מחו"ל על ידי גיוס של 250 שוטרים לצורך כך, הקמת מתחם בדיקות בנתב"ג והגדלה משמעותית של מספר עמדות הבידוק בשעה התעופה.
עוד הוחלט על איסור יציאה למדינות בסיכון גבוה, אלא באישור מראש של ועדת חריגים וחובת מילוי טופס נוסע יוצא וחתימה על תצהיר לפני טיסה ל-6 מדינות שהוגדרו בסיכון גבוה: ארגנטינה, רוסיה, הודו, דרום אפריקה, מקסיקו וברזיל. אפשרות נוספת שנבחנת אך טרם התקבלה היא להטיל קנסות כספיים על הורים לילדים מפירי בידוד.
בצל החלטות הממשלה, פורסמו בידיעות אחרונות נתונים, לפיהם לא פחות מ-4,874 בני אדם נחתו בישראל מרוסיה בחודש האחרון בלבד, ו-31 מהם גם נמצאו חיוביים לקורונה. מדובר על שיעור מאומתים של 0.64%. במקביל, על פי לוח הטיסות של נתב"ג, בשבוע הקרוב צפויות לנחות בישראל לא פחות מ-16 טיסות ממוסקבה.
בתוך כך, לאחר שבועות שבהם כל ישראל הוגדרה כ"ירוקה" במודל הרמזור - היום בנימינה הפכה ל"צהובה" לנוכח ההתפרצות שהחלה בבית ספר במועצה המקומית. במבצע בדיקות שנערך בשל ההתפרצות, יותר מ-80 תושבים אותרו כחיוביים לנגיף.
משרד הבריאות עדכן הבוקר כי 48 חולים חדשים בקורונה אובחנו ביממה האחרונה. מספר החולים הפעילים עומד על 358, מתוכם 24 במצב קשה. מספר המתחסנים הכולל בישראל עומד על 5,495,050, מתוכן 5,150,492 קיבלו גם את המנה השנייה.