אבי אברמוביץ' בן ה-7.5 אובחן בגיל שנה עם אוטיזם, וסבל מבעיות תפקוד קשות. אימו חנה ניסתה לסייע לו בכל דרך מוכרת - הידרותרפיה, קלינאות תקשורת וריפוי בעיסוק, אך מצבו של אבי נותר כשהיה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשנת 2019 נסעו אבי עם אימו לגיאורגיה, שם עבר טיפול של עירוי דם טבורי, ומאז מצבו השתפר בצורה דרמטית. חנה משוכנעת שהדם הטבורי, המשמש כיום גם לטיפול בפגיעות מוחיות, הוא הסיבה לכך: "כיום אבי יותר שולט בעצמו, סופג את הסביבה ומקבל כבר בצורה שונה את כל המידע שמסביבו".
הדם הטבורי, הנאסף בלידה מחבל הטבור ומהשלייה, הפך בשנים האחרונות לאחד ממוקדי המחקר ברפואה, ונראה כי הוא עשוי לסייע לילדים שנמצאים על הספקטרום האוטיסטי ולהקל על מצבם. לדוגמה, ממחקר שנערך בארה"ב התברר כי עירוי דם טבורי במינון גבוה יכול לסייע ביכולות למידה, בתפקוד המוטורי ובמדדים התנהגותיים של ילדים אוטיסטים.
לדברי ד"ר משה ישראלי, המשמש כמנהל המדעי של "טבורית", בנק הדם הטבורי בבבית החולים שיבא, "המחקר שמתקיים בימים אלה בארץ ובעולם, הבוחן שימוש בדם טבורי לא רק למחלות המטולוגיות, אלא בעיקר לפגיעות מוחיות, הוא הכיוון הנכון והוא גם מפתיע. המחקר מציג תוצאות יפות, מרשימות ואמינות מאוד. זהו כיוון אמיתי".
בהתאם לכך, ה-FDA אישר את הטיפול בדם הטבורי במסלול של "טיפול חמלה" – טיפול שעשוי רק לשפר את מצבם של חולים שהכלים הקיימים ברפואה לא מצליחים לסייע להם, ולא להרע את מצבם.
בבית החולים שיבא תל השומר מתנהל בימים אלה מחקר דומה, שנועד לבחון את השפעת עירוי הדם הטבורי על איכות החיים והתפקוד של הילדים. ד"ר עומר בר יוסף, המנהל את המחקר, הסביר את ההיגיון שמנחה אותו: "בניגוד למחקרים ולטיפולים בהם אנו מכוונים להוכחת יעילות של 70%-90% מהמקרים, במקרה הזה, אם אנו מצליחים לראות שיפור בקרב 20%-30% מהילדים – עשינו את שלנו".
הטיפול שעבר אבי בגיאורגיה:
"מדובר בילדים ובהורים שהרפואה המודרנית נותנת להם מענה חלקי וכאן יש כיוון טיפול חדש ושונה שיכול לשפר את תפקוד ילדיהם", הוסיף ד"ר בר יוסף. "לכן חייבים להירתם ולעשות הכול על מנת לאפשר להם לקבל את המענה שמעניק להם שבב של תקווה בהתמודדות עם תסמונות מורכבות".
המקרה של אבי ממחיש זאת מצוין, וחנה ביקשה להעביר מסר מיוחד לכבוד יום המודעות הבין-לאומי לאוטיזם, שחל היום (שישי): "הורים צריכים לשמוע גם את הדברים שהם מפחדים מהם. כל הורה צריך לחשוב מראש על שימור דם טבורי מתוך הכרה בחשיבות הדאגה לעתיד. שימור עשוי להציל חיים ולהביא לשיפור אדיר בתפקוד של הילד".