בעקבות האזהרה של משרד הבריאות בשבוע שעבר מנסיעה לשורת מדינות בשל חשש מהבאת וריאנטים לישראל, בדקנו מה המצב כיום במדינות המסומנות. מה מצב התחלואה, ההתחסנות והמגבלות בכל אחת מהמדינות? מה מצבה של מערכת הבריאות? טורקיה, אוקראינה, ברזיל, הודו, דרום אפריקה, אתיופיה, מקסיקו: מדינות שחורות

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הודו

המדינה שבה המצב הקשה ביותר כיום היא הודו. בימים האחרונים נרשם בה שיא הנדבקים ליום אחד וממוצע הנדבקים היומי בשבוע האחרון עמד על כמעט 300 אלף – בכל יום.

מקומות כמו הבירה דלהי והעיר הגדולה מומבאי נתונים תחת מגבלות כדי להתמודד עם העלייה במספר ההדבקות. בחלק מהאזורים גם דווח על מחסור במיטות בבתי החולים, כמו גם בציוד רפואי דוגמת חמצן ותרופות.

קורונה בהודו (צילום: AP)
קורונה בהודו | צילום: AP

לאחר שלפני מספר חודשים הודיעו ההודים בגאווה על ירידה משמעותית במספר הנדבקים והיה נראה שהנגיף בשליטה, נראה שכעת המצב מרחוק מכך באופן משמעותי. שורה ארוכה של אירועי התקהלות גדולים כמו כינוסים פוליטיים בעידוד הממשלה לקראת מערכות בחירות מקומיות בכמה מהמדינות הגדולות בהודו וכן השתתפות מאות אלפים בפסטיבל הדתי ה"קומבה מלה" החשוב שנערך לאחרונה, הם רק דוגמה לחלק מהם. 

מצב הקורונה בהודו בימים האחרונים שובר שיאים חדשים, כאשר מספר הנדבקים השבועי במדינה חצה את רף שני המיליון. אחת התוצאות המשמעותיות של כך היא העובדה שבתי העלמין אינם מסוגלים לקלוט את כל המתים הרבים, ובשל כך הוקמו אתרי שרפת גופות ארעיים בסמוך לערים הגדולות - שם משפחות רבות שורפות את מתיהן מהנגיף.

אתרי השריפה שהוקמו בהודו כדי להתמודד עם המתים הגבו (צילום: ap)
אתרי השריפה שהוקמו בהודו כדי להתמודד עם המתים הגבוה | צילום: ap

קנדה אסרה טיסות לשטחה מהודו ומפקיסטן, שכנתה של הודו. בריטניה הוסיפה גם כן את הודו אל "הרשימה האדומה" ואסרה את מרבית הנסיעות בין 2 המדינות. בהודו ניתנו עד כה יותר מ-100 מילון מנות חיסון – ובמצב הנוכחי נראה שהחיסונים יהיו המוצא היחיד מהמגפה במדינה.

ברזיל

ממוצע הנדבקים היומי בשבוע האחרון עמד על כ-60 אלף בכל יום. התמותה במדינה בשיא – והנגיף הפך קטלני גם עבור צעירים בחודשים האחרונים. בחודש מרץ מתו מקורונה 3,045 ברזילאים בני 30 עד 39, כמעט פי 4 ממספר המתים באותו גיל בחודש ינואר. 7,170 חולי קורונה בשנות ה-40 לחייהם מתו – ובגילי 20 עד 29 עמד מספר המתים על 880, עלייה של פי 3.5 לעומת ינואר.

תוכנית החיסונים הברזילאית סובלת מדחיות חוזרות ונשנות, אך למרות זאת הנשיא ז'איר בולסנרו דחה את קריאות מומחי הבריאות וחלק מהמושלים במדינה – ולא הטיל סגר כולל כדי להאט את התפשטות הנגיף. הנשיא השנוי במחלוקת ממשיך לסרב לטפל במגפה באופן משמעותי, ולפני כחודשיים כינה את המוחים נגד הטיפול במגפה "בכיינים" וטען שהקורונה היא "רק עוד שפעת".

סאו פאולו, ברזיל, קורונה, קברים (צילום: Reuters)
סאו פאולו, ברזיל, קורונה, קברים | צילום: Reuters

בברזיל אין מגבלות ברמת המדינה. אנשים לא מחוסנים נותרים פגיעים לווריאנט הברזילאי - שמתפשט במהירות ברחבי המדינה ובאמריקה הלטינית בכלל. מנהיגים מקומיים מתקשים להטיל מגבלות מקומיות, בשעה שבולסנרו דוחק בציבור להתעלם ממגבלות כאלו.

טורקיה

ממוצע הנדבקים היומי בשבוע האחרון עמד על כ-59 אלף ביום. ההדבקות ומקרי המוות היומיים זינקו לאחר שהמדינה הסירה חלק ממגבלות הקורונה בחודש שעבר - ובכך הפכה טורקיה לאחת המדינות המוכות ביותר בקורונה בעולם ולאחרונה אף התייצבה במקום הרביעי בעולם בטבלת ההדבקה המפוקפקת.

הנשיא ארדואן הטיל מחדש סגר חלקי לפני 10 ימים, וציין שהממשלה תשקול צעדים נחרצים יותר אם יהיה בהם צורך. שר הבריאות הטורקי אמר שהמדינה תתחיל בקרוב בחלוקת החיסון הרוסי, ספוטניק V. זאת בנוסף לחיסון הסיני סינובק וחיסון פייזר.

ברחבי טורקיה נשמעת ביקורת ציבורית על התנהלות הממשלה, בשל מה שנראה כחוסר אחידות והחלטיות בהתמודדות עם המגפה עם החלטות תכופות על כניסה ויציאה מסגרים קצרים, שלא מספיקים להשפיע על המצב. נכון לעכשיו, לא נראה אור בקצה המנהרה עבור הטורקים, ולא ברור עד כמה מדיניות הסגרים מסייעת להתמודדות עם המצב.

אוקראינה

ממוצע הנדבקים היומי בשבוע האחרון עומד על כ-12.5 אלף נדבקים חדשים בכל יום והבירה קייב נתונה בסגר שעתיד להימשך על לסוף אפריל. באוקראינה ישנן הגבלות הדוקות מאז מרץ, אך הן סייעו רק חלקית בעצירת המגפה.

נתב"ג, מרץ 2021 (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

לפני שבועיים נרשם שיא התחלואה במדינה, כאשר שיא התחלואה היומי הגיע לכמעט 20 אלף חולים. מאז, בעיקר בשל הצעדים אותם נוקטת הממשלה, חלה ירידה מסוימת ונרשמת אופטימיות זהירה. עם זאת, כאמור, מספר הנדבקים עדיין גבוה.

מקסיקו

מקסיקו היא אחת המדינות שסבלה ממספר המקרים הרב ביותר של נגיף הקורונה מאז התפרצותו, עם כמעט 2.5 מיליון נדבקים בסך הכול. גם מספר המתים מהנגיף גבוה מאוד ועומד על כ-214 אלף עד כה.

בשבועות האחרונים צומצמה רמת התחלואה במדינה הגדולה באופן משמעותי, ויתכן שהשיא נמצא מאחוריהם. בשבוע האחרון עמד ממוצע הנדבקים היומי על 3,500 ובבירה מקסיקו סיטי חלה הקלה בהגבלות.

למרות זאת, המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) פרסם אזהרה לביקור במקסיקו, וקבע כי המבקרים בה נמצאים ברמת הסיכון הגבוהה ביותר. עוד צוין באזהרה כי גם מי שחוסן באופן מלא נמצא בסיכון בביקורו במקסיקו, בשל החשש להידבקות בווריאנטים חדשים ולא מוכרים והפצתם. 

דרום אפריקה

ממוצע הנדבקים היומי בשבוע האחרון היה כ-1,200, ובכך נרשמה עלייה קלה ביחס לשבועות הקודמים. יחד עם זאת, עושה רושם שהמדינה רחוקה מאוד משיאי התחלואה שאפיינו אותה במהלך חודש ינואר, אז היו המספרים גבוהים פי עשרה.

הסיבה המשמעותית שבגינה הוכנסה דרום אפריקה לרשימת המדינות האסורות לביקור על ידי משרד הבריאות היא הווריאנט הדרום אפריקני. מחקר ישראלי שנערך לאחרונה ועורר הדים רבים ברחבי העולם, מזהיר כי גם מחוסנים מלאים נמצאים בסכנה להידבקות מחודשת בו.

בעקבות המחקר אסרו מדינות רבות ברחבי העולם על אזרחיהן לבקר בדרום אפריקה.

אתיופיה

ממוצע הנדבקים ליום בשבוע האחרון באתיופיה עמד על כ-1,500 בני אדם. מדובר במספרים גבוהים מאוד עבור המדינה האפריקנית, אך מסתמנת ירידה לאחר שיאי התחלואה שנרשמו לפני שבועיים.

זהו גל התחלואה הגדול השני שעובר על המדינה – והנתונים נמצאים במגמת ירידה בשבועיים האחרונים. מבצע החיסונים מתנהל בעצלתיים, ומדי כמה ימים מגיעים משלוחים של כמה מאות אלפים בלבד של מנות חיסון, בעיקר זה הסיני.