קבינט הקורונה החליט שלא להטיל הגבלות חדשות - ונתוני התחלואה מעודדים: מאז חצות (בין ראשון לשני) אובחנו יותר מ-200 ישראלים כחיוביים לקורונה ולכן מסתמן שמספר המאומתים היום (שלישי) יהיה גבוה ביחס לימים האחרונים. האינדיקציה המעודדת ביותר היא מספר החולים במצב קשה במחלקות הקורונה נמצא דווקא בירידה. הנתון הזה נחשב משמעותי במיוחד מכיוון שנקודת הזמן הנוכחית, שבוע וחצי לאחר ההתפרצות, היא בערך זו שבה ניתן להתחיל לראות אם קיימת עלייה במספר החולים במצב קשה.
במקביל, ביום ראשון התחסנו יותר מ-17 אלף ישראלים במנת החיסון הראשונה והשנייה - המספר הגבוה ביותר מזה חודשיים. אתמול התחסנו במנת החיסון הראשונה 6,872 ישראלים ו-1,614 קיבלו את מנת החיסון השנייה. העלייה במספר המתחסנים מוכיחה שהקמפיין הציבורי להעלאת המודעות לחיסונים ולהגברת קצב חיסונים בקרב מתבגרים בני 15-12 מצליחה להשיג תוצאות.
בישראל קיימים כיום מיליון ו-400 אלף חיסונים של פייזר שתוקפם יפוג בסוף יולי. המשמעות היא שקופות החולים יוכלו לחסן את בני הנוער במנה הראשונה כבר עד ל-9 ביולי כדי שיוכלו להתחסן במנה השנייה עד סוף החודש.
מי שלא יתחסן עד ל-9 ביולי, ייאלץ להמתין למשלוח החיסונים הבא שינחת רק בספטמבר. במשרד הבריאות מנסים כבר שבוע להקדים את מועד מסירת המשלוח, אך בינתיים ללא הצלחה. במחסני משרד הבריאות קיימים עוד 200 אלף חיסונים של מודרנה, אך הם יכולים להינתן רק לבני 18 ומעלה ולכן לא מסייעים למאמצי החיסון של המתבגרים.
"מנסים להחליף חיסונים עם עוד מדינה"
יממה לאחר שהודיע על התפטרותו, מנכ"ל משרד הבריאות היוצא, פרופ' חזי לוי, אמר אמש בריאיון ב"מהדורה המרכזית" שבכוונת משרד הבריאות להוסיף עוד עמדות בדיקת קורונה בנמל התעופה.
"מתקיימת עבודה עם משרד הביטחון להקמה של עוד 40 עמדות וכדי למנוע את הצפיפות פועלים למעבר לאולם גדול עם הכניסה לישראל", אמר. על הליך שינוע הדגימות אמר המנכ"ל היוצא יוצא כי "זה נראה אבסורדי". לדבריו, "מתן התשובה צריך להיות לאחר 24 שעות ולא כפי שקורה כיום, זה הזמן שמקובל עלינו. לא הכשלים הללו ימוטטו את המערכת, אלא מי שאינם מקיימים את הוראות הבידוד".
פרופ' לוי הדגיש כי מי שחוזר מחו"ל ואינו מחוסן, מחויב להקפיד על בידוד של 10 ימים. "שימוש בתחבורה ציבורית הופך מסוכן כשאדם שאינו מחוסן נוכח בה", אמר. "בעיקר צריך לשפר את נושא הבידודים". על חיסוני מודרנה אמר המנכ"ל היוצא כי הן עדיין לא אושרו על ידי ה-FDA לשימוש בקרב מתבגרים, אך כשיאושרו - קיימת כוונה לעשות בהן שימוש.
פרופ' לוי אמר שבישראל פועלים להגיע לעסקאות חילופי חיסונים עם מדינות אחרות, אך לא הסכים לפרט באילו מדינות מדובר. להערכתו של פרופ' לוי, יהיה צורך במבצע התחסנות נוסף בשנה הבאה והביע תקווה שהוא יהיה יעיל כנגד הזנים החדשים של הנגיף.
מחדל הבדיקות בנתב"ג: אלפים לא מקבלים תוצאות
אמש פרסמנו כי כ-3,000 נוחתים בנתב"ג עדיין לא קיבלו תשובה לבדיקת החובה בנתב"ג כבר יותר מעשרה ימים. במשרד הבריאות מודים בתקלה, אך אומרים שמדובר רק באנשים שהתוצאות שלהם שליליות. מדובר בעוד תקלה בשרשרת המחדלים הבלתי נגמרת והבלתי נסבלת של בדיקות החובה לנוחתים בנתב"ג. גם תוצאות הבדיקות שמתקבלות מגיעות רק אחרי יומיים, ובזמן הזה החוזרים מסתובבים חופשי והנגיף עלול להתפשט. במשרד הבריאות טענו: כולם לא נדבקו.
מעבדת חברת "צ'ק טו פליי", מעבדת הקורונה היחידה בתוך נתב"ג, נחשבת לאחת המתקדמות והמהירות ביותר בארץ. היא הוקמה בשיתוף פעולה עסקי ורפואי עם בית החולים רמב"ם שבחיפה בעלות של כ-25 מיליוני שקלים. למרות החולשה הידועה בנמל התעופה עוד מפרוץ המגפה בשנה שעברה, מדינת ישראל בחרה לוותר על שירותיה של מעבדת הקורונה ולהחליף את המפעיל.
כשחברת "צ'ק טו פליי" ביצעה את הבדיקות לנוחתים בנתב"ג עד לפני כשבועיים - היא לקחה בעצמה את הדגימות לנוחתים, פענחה אותן במעבדה בנתב"ג, ועדכנה את הנוחתים ואת משרד הבריאות באשר לתוצאות הבדיקה. המפעילה החדשה, חברת "פמי פרימיום", מבצעת אך ורק את הדיגום.
כלומר, עובדיה מבצעים בפועל את בדיקות המטוש לנוחתים בנתב"ג ואז מעבירים אותן לשלוש מעבדות מחוץ לנתב"ג שלא קשורות אליה בכלל וגם לא אחת לשנייה, אבל הן אלה שזכו במכרז של משרד הבריאות. אחת מהן קרובה לנתב"ג אבל השתיים האחרות רחוקות, אחת בירושלים ואחת בכלל בעומר שבנגב.
המעבדות של המפעילה החדשה לא מעדכנות בעצמן את הנוחתים כפי שעשתה צ'ק טו פליי עד לפני כשבועיים. הן מעדכנות את משרד הבריאות שמעדכן את קופות החולים – ורק הן אלה שמעדכנות את הנוחתים בתוצאות. "השינוע הממושך עלול לפגוע ברגישות של הבדיקה, ויכול לעלות לנו ביכולת האבחון והזיהוי של החיוביים", הזהירה ד"ר ליאורה כץ-ג'אן, מנהלת מעבדת "צ'ק טו פליי".