האם ישראל ניצחה את הקורונה? בעוד שבארץ המגפה הולכת ודועכת למספרים אפסיים, ברחבי העולם יש מדינות שמתמודדות עם שיעורי תחלואה ותמותה גבוהים ועם הופעתם של וריאנטים חדשים. היכן ישראל עומדת בהשוואה לעולם ומה הן ההשלכות על הטסים לחו"ל? סקירה עולמית.
בישראל התגלו אתמול רק 12 נדבקים חדשים בנגיף, ונמשכת המגמה החיובית של השבועות האחרונים. כעת יש רק 542 חולים פעילים בקורונה בארץ, אך במחלקות בתי החולים עדיין מאושפזים 60 בני אדם במצב קשה.
המגמה העולמית כעת מצביעה על ירידה בתחלואה בקורונה ברוב המדינות, וארצות הברית והודו מובילות את רשימת הנדבקים היומית. בארה"ב מתקרבים ל-600 אלף מתים מתחילת המגפה ובהודו מספר הנדבקים היומי עומד על כ-260 אלף בני אדם.
בניגוד לרוב המדינות, בדרום אמריקה נצפית מגמת עלייה בתחלואה ברוב מדינות היבשת. עלייה בתחלואה נצפית גם בברזיל, מדינה שהתנגדה מתחילת הדרך למדיניות הסגרים וגם כיום חלות בה הגבלות מזעריות בשל המגפה, שם מתגלים כ-30 אלף נדבקים חדשים ביממה אחת.
בשבועיים האחרונים חלה מגמת עלייה במספר המקרים החדשים שמתגלים בארגנטינה. הממוצע השבועי עומד על יותר מ-7,000 נדבקים חדשים ביום וגם שיעורי התמותה גבוהים מהרגיל, ועד כה נרשמו יותר מ-70 אלף מתים מקורונה בארגנטינה.
ומה קורה באירופה? בשבוע שעבר החליט האיחוד האירופי לאפשר כניסה לתיירים מחוסנים מכל העולם, אם כי כל מדינה באיחוד רשאית להחליט האם לאמץ את ההחלטה. קצב הירידה בתחלואה משתנה בין מדינות אירופה השונות, ובצרפת למשל, נצפית מגמת ירידה במספר הנדבקים היומי, במקביל להגברת המאמצים של מבצע החיסונים במדינה.
לעומת זאת, גרמניה ממשיכה להיות מוגדרת בישראל כ"יעד אדום" בשל מדדי התחלואה, על אף שגם שם נצפית מגמת ירידה באופן יחסי. ד"ר ארז גרטי, אימונולוג ממכון דוידסון לחינוך מדעי, הסביר: "שיעור ההתחסנות הממוצע באירופה הוא 34.7% לאחר קבלת המנה הראשונה. לעומת זאת, יש מדינות באיחוד האירופי שבהן השיעורים גבוהים יותר וחצו את ה-50%. בהונגריה המצב טוב והמגפה נמצאת בדעיכה, ובמרבית המדינות עדיין חלות הגבלות כאלו ואחרות במטרה לצמצם את ההדבקה".
אחד החששות הוא מוטציה שתהיה עמידה בפני החיסון. הרשות לבריאות הציבור בבריטניה הודיעה אתמול על וריאנט חדש שהתגלה במחוז יורקשייר וכבר אותרו 49 מקרי תחלואה חדשים הקשורים אליו. עם זאת, עד כה לא הוכח שהווריאנט אלים יותר, גורם לתחלואה קשה יותר או פוגע ביעילות החיסון.
ברוסיה, שיצרה בעצמה חיסון נגד הנגיף, יש מגמת ירידה בתחלואה, אך המספרים עדיין גבוהים. 389 בני אדם המתגוררים ברוסיה מתו מהנגיף ביממה אחת במהלך סוף השבוע האחרון, וממוצע המקרים החיוביים ביום עומד על כ-9,000 בני אדם.
"מוקדם לקבוע שניצחנו את המגפה מפני שנגיף הקורונה לא נעלם אף פעם ולכן צריך לעקוב בזהירות על כניסת וריאנטים לישראל", הסביר פרופ' גבי ברבש, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות. "יש לוודא שלא חלה ירידה בשיעור החיסוניות שכבר הושגה וכאשר תתרחש ירידה כזו ניאלץ לחשוב על צעדים נוספים. כעת יש למנוע ולצמצם למינימום האפשרי כניסה ויציאה ממדינות כמו הודו וברזיל שבהן הנגיף משתולל. מה שקורה בהודו נובע משילוב של אוכלוסייה לא מחוסנת ושל וריאנט מדאיג שהתפתח במדינה וגורם להתפשטות מהירה יותר ולתחלואה קשה יותר מזו של הנגיף המקורי".
חבר בצוות הטיפול במגפות של משרד הבריאות הוסיף בשיחה עם N12: "שם המשחק הוא חיסונים. רוב השינויים בעלייה והירידה בתחלואה במדינות העולם חופפים לרמת החיסון שבהן. הדוגמה הטובה ביותר לכך היא בריטניה - שם שיעור ההתחסנות גבוה וחלה ירידה חדה, לעומת דרום אמריקה שם יש זינוק בתחלואה שנובע משילוב של היעדר הנחיות ריחוק חברתי ושיעורי חיסון נמוכים מאוד. ברגע שמבטלים את מנגנוני ההגנה האלו יש זינוק בתחלואה. בנוגע לרוסיה - ידוע שהחיסון שפותח במדינה פחות אפקטיבי כנגד הנגיף ושיעור בדיקות הקורונה איננו גלוי לציבור כך שיש היעדר מידע שמונע מאיתנו לנתח במדויק את המצב במדינה".
בתוך כך, משרד הבריאות הודיע הבוקר על אזהרת מסע חמורה למדינות איי סיישל, ארגנטינה ורוסיה, לנוכח מדדי התחלואה שבהן. התקנות אוסרות כיום על יציאת אזרחים ותושבים ישראלים למדינות: אוקראינה, אתיופיה, ברזיל, הודו, דרום אפריקה, מקסיקו וטורקיה. נסיעה למדינות אלו תתאפשר באישור ועדת חריגים ועם החזרה לארץ - גם נוסעים שהחלימו או חוסנו יחויבו בבידוד בית. משרד הבריאות מזהיר גם מפני נסיעה ליוון, מצרים, גרמניה, סרביה, פולין, קרואטיה ורומניה.
נכון להבוקר, 218 מדינות הוגדרו על ידי משרד הבריאות כיעדים אדומים המחייבים את החוזרים מהם לבידוד. בחלק מן המקרים הוחלט להוציא אזהרת מסע חמורה ובהן אין אפשרות לצאת ולהיכנס לארץ ללא קבלת אישור מיוחד מוועדת החריגים.