לקראת הגבלות נוספות? בצל ההתפשטות של וריאנט דלתא, היום (ראשון) יתכנס לראשונה קבינט הקורונה החדש. אחרי החזרת המסכות בשטחים הסגורים, במשרד הבריאות שוקלים להמליץ על החמרה בהגבלות למרות שראש הממשלה עדיין חושב שצריך להמתין. בין היתר, נשקל להחזיר את חובת עטיית המסכות בשטחים הפתוחים ולצמצם התקהלויות. במקביל, שר הבריאות ניצן הורוביץ דווקא משדר מסר אחר מצמרת משרדו ומצהיר: "כרגע לא מתוכננות הגבלות נוספות".
אחרי ההחלטה להשיב את חובת עטיית המסכות בחללים הסגורים, חלק מדרגי המקצוע במשרד הבריאות סבורים שיש צורך בצעדים נוספים שמתחילים להזכיר הגבלות שכבר שכחנו מקיומן, זאת למרות שמספר המאושפזים והחולים קשה נותר יציב.
היום יתכנס קבינט הקורונה החדש של ממשלת בנט-לפיד ואמש דווח ב"חדשות סוף השבוע" שבין הצעדים שבמשרד הבריאות שוקלים להמליץ עליהם, כפוף לחיתוך מצב שיתקיים הבוקר, ניתן למצוא את ההגבלות הבאות: המלצה או חובה לעטות מסכות גם באזורים פתוחים, מתווה לצמצום התקהלויות במרחב הציבורי וחובת בדיקות ללא מחוסנים בכניסה לפעילויות ספציפיות.
במשרד הבריאות עדיין מתלבטים על איזו אסטרטגיה להמליץ לממשלה – האם על זו שאומרת שאסור לתת בשום פנים ואופן לתחלואה לעלות, גם אם המשמעות היא התנגשות עם חלקים בדרג הפוליטי שחושבים אחרת כמו שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון, או ללכת לאסטרטגיה שאומרת שכל עוד אין עלייה בתחלואה הקשה – אין טעם לחזור להגבלות אלא רק לבצע מהלכים מונעים בתחום הבדיקות, בתחום הפיקוח בנתב"ג ובתחום השמירה על המבוגרים ועל הלא מחוסנים. משרד הבריאות ככל הנראה יילך בין הטיפות וימליץ על שילוב של שתי האסטרטגיות הללו.
"מי שיחזור ממדינה אסורה ישלם קנס כבד"
שר הבריאות החדש ניצן הורוביץ נשמע אמש אחרת מצמרת משרדו ואמר בריאיון טלוויזיוני ראשון ב"פגוש את העיתונות" שבעת הזו הממשלה תסתפק בהחלטות שכבר התקבלו, בראשן החזרת המסכות בחללים הסגורים. כשנשאל אם מתוכננים צעדים נוספים, השיב: "כרגע לא. אנחנו כמובן ננקוט צעדים בהתאם למצב. הצעדים שאנחנו עושים עכשיו נועדו לכך שלא נצטרך מתישהו בעתיד לנקוט צעדים קשים יותר, שבאמת יטילו הגבלות אמיתיות על החיים בארץ, שזאת לא המטרה שלי".
הורוביץ הציג את הנושאים שידונו בהם בקבינט הקורונה: "נציג את תמונת המצב העדכנית, נסביר את הצעדים שנקטנו בהם עד עכשיו ונרצה שיהיה יישום מהיר מאוד של אכיפת הבידודים. במשך שנה וחצי, לאורך כל תקופת הקורונה, זה היה עקב אכילס של כל הסיפור. נרצה שכל משרדי הממשלה שנוגעים בדבר יתגייסו כדי שנוכל לאכוף את נושא המבודדים באופן אקטיבי".
"נשלח פקחים ושוטרים בהיקפים נרחבים", המשיך הורוביץ. "זה מה שצריך לעשות כדי למנוע התפשטות והדבקה. אנחנו עושים עכשיו מה שצריך בנתב"ג, באכיפת הבידודים ובעידוד ההתחסנות של בני הנוער שתועיל מאוד למניעת ההדבקה. הממשלה הקודמת, למשל, קיבלה תקנה שלפיהן אסור לצאת למדינות אסורות, אבל לא הייתה שום סנקציה. היית קונה כרטיס לרוסיה, עולה למטוס ואף אחד לא היה עוצר אותך. ממחר יהיה צורך להביא אישור מוועדת חריגים – אחרת לא תעלה על הטיסה. מי שיחזור ממדינה אסורה ישלם קנס כבד".
"נוקטים צעדים בלי היסטריה"
כשנשאל אם יש מחשבה לנקוט בצעדים דרסטיים יותר כלפי אוכלוסיות שאינן מחוסנות, השיב הורוביץ: "אני לא יודע, אני מקווה שלא. זו לא המטרה. המטרה היא לעשות כל מה שאפשר עכשיו באמצעות צעדים לא יותר מדי פוגעניים כדי לעצור את ההדבקה. אני חושב שאנחנו עומדים בזה. את הפרצה בנתב"ג סגרנו – אין יותר תורים. כל מי שנכנס לישראל, לא משנה מאיפה, עובר בדיקה ובהתאם לכך אנחנו פועלים".
"אנחנו נוקטים בצעדים לפי שיקול הדעת המקצועי ביותר, בשום שכל, בלי היסטריה ובלי פניקה", אמר הורוביץ. "ברור שצריך לעשות כל מה שאפשר כדי למנוע הדבקה שעלולה בעתיד לגרום לתחלואה קשה. אנחנו לא רוצים להגיע לרגע שבו יהיו יותר מדי נדבקים, ואז כבר יהיה מאוחר מדי והרכבת יצאה מהתחנה. אני מקווה שלא נגיע למצב של תחלואה קשה. אנחנו לא במצב שהיינו בו לפני שנה. רוב האוכלוסייה מחוסנת והחיסון של פייזר יעיל".
הורוביץ התייחס להארכת חוק הקורונה, אותו תקף בעבר כשישב באופוזיציה, ואמר: "הממשלה הקודמת לא הביאה חוק חדש שמתוקפו ניתן להטיל כל מיני הנחיות. סיפור הכניסהו היציאה בנתב"ג חי מתוקף החוק הזה. נכנסנו לממשלה לפני שבועיים והחוק פוקע בסוף החודש. היינו חייבים כלי משמעותי ביד לתקופת ביניים. ההתחייבות שלנו היא שתוך שלושה חודשים נביא חוק אחר, הרבה יותר מידתי ופחות פוגעני".
באשר לאפשרות של הפעלת איכוני השב"כ, אמר הורוביץ: "כל כלי של פיקוח אלקטרוני, מעקב או ניתור ייעשה על פי שיקול של הגנה על זכויות האדם, האזרח והפרטיות. זה לא סותר את השיקול הבריאותי. בינתיים אנחנו לא שוקלים דברים מהסוג הזה ואני מקווה שלא נגיע למצב הזה".
אמש עדכן משרד הבריאות כי 229 בני אדם אובחנו בשישי כחיוביים לקורונה מתוך 58,233 תוצאות בדיקות שהתקבלו. מספר החולים הפעילים עומד על 1,147. מספר החולים קשה נותר יציב ועומד על 26, מתוכם 16 מחוברים למכונות הנשמה. 5,537,341 ישראלים חוסנו עד כה במנה ראשונה ו-5,156,177 חוסנו בשתי מנות.