בפעם הראשונה מאז כינון הממשלה החדשה נערך אמש (ראשון) דיון על התנהלות מול הקורונה לאחר התפרצות מדאיגה בשלושה מוקדים בעקבות הפרות בידוד של שבים מחו"ל. בדיון סוכם על הקמת מתחם בדיקות חדש בנתב"ג, תגבור האכיפה על השבים מחו"ל ובחינת חובת עטיית מסכות לנוחתים בנתב"ג. במקביל, הצוות לטיפול מגפות במשרד הבריאות קורא להמליץ לכל בני 12 עד 15 להתחסן. עד כה נרשמו שתי התפרצויות בבתי ספר בבנימינה ובמודיעין, ועוד אירוע חריג בבית שאן שבו נדרשו גם מחוסנים להיכנס לבידוד ואחר כך שוחררו ממנו.
ראש הממשלה, נפתלי בנט, קיים הערב הערכת מצב בעניין נגיף הקורונה. על פי הודעת לשכת ראש הממשלה, נקודות התורפה בשלב זה הן התפשטות וריאנט הדלתא ברחבי העולם, ביקורי ישראלים במדינות אלו והעובדה כי רבים מהשבים מחו"ל לא מקפידים על הנחיות הבידוד.
לנוכח זאת, אושרו ההמלצות הבאות של גורמי המקצוע: הגברת אכיפת הבידוד לשבים מחו"ל - גיוס 250 שוטרים באופן ייעודי למשימת האכיפה לפרק זמן מוגבל. הקמת מתחם בדיקות בנתב"ג - אישור הצעת מחליטים בממשלה. הגדלה ניכרת של מספר עמדות הבדיקות בנתב"ג. קמפיין הסברה ייעודי לחידוד החשיבות שבשמירה על הנחיות הבידוד בקרב שבים מחו"ל. מילוי טופס נוסע יוצא וחתימה על תצהיר טרם עלייה לטיסה, כדי לוודא אי-הגעה ל-6 המדינות שבסיכון גבוה: ארגנטינה, רוסיה, הודו, דרום אפריקה, מקסיקו וברזיל. איסור יציאה למדינות בסיכון גבוה, אלא באישור מראש של ועדת חריגים.
כמו כן, הנחה ראש הממשלה לקיים עבודת מטה לבחינת אי-ההתאמה בין מספר מפירי הבידוד מבין השבים מחו"ל לבין מספר הקנסות שהוטלו בפועל (באחריות המל"ל), לבחון הטלת קנסות על הורים לילדים מפירי בידוד במסגרת חוק הקורונה (באחריות היועץ המשפטי לממשלה) ולגבש המוכנות לקראת אפשרות של התפרצות תחלואה נוספת (באחריות משרד הבריאות). עוד הוחלט כי ייקבע דיון המשך בימים הקרובים.
אחרי הביקורת הקשה על כניסת אלפי אנשים לישראל ללא בדיקה בסוף השבוע בשל תורי ענק בנתב"ג, הושג סיכום על הקמת מתחם בדיקות חדש בנתב"ג. ההבנה היא שמתחם הבדיקות הקיים איננו מספק כפי שראינו בסוף השבוע. אין בו מספיק עמדות בדיקה והוא לא יוכל לענות על הביקוש בחודשי הקיץ. כשיוקם המתחם החדש, יצטרכו להגדיל בו את מספר עמדות הבדיקות.
בנוסף, הוחלט שפקחים של רשות האוכלוסין יוסבו להגברת האכיפה על מי ששב מחו"ל ועדיין נדרש בבידוד – בעיקר ילדים שגרמו לחלק מההתפרצויות האחרונות מכיוון שלא הקפידו על חובת הבידוד. כמו כן, סוכם בישיבה לבחון מחדש חובת עטיית מסכות בנתב"ג לשבים ארצה מרגע הנחיתה ועד היציאה מהטרמינל.
בתוך כך, הצוות לטיפול במגפות של משרד הבריאות התכנס אתמול לדיון בדרכי ההתמודדות עם ההתפרצויות בבתי הספר בימים האחרונים. מרבית חברי הועדה סבורים שיש להמליץ באופן גורף לכלל בני הנוער להתחסן - בניגוד למצב כיום שבו ההמלצה היא רק למתבגרים בקבוצות הסיכון. בנוסף, נרשמו חילוקי דעות בנושא המסכות - חלק מחברי הוועדה סבורים שיש להחזיר את חובת עטיית המסכות לבתי ספר עם ילדים לא מחוסנים ואילו אחרים חושבים שאין בכך טעם כי "הסוסים כבר ברחו מהאורווה". ההמלצות יוגשו לאישור מנכ"ל משרד הבריאות.
קנסות יוטלו על הטסים למדינות מסוכנות?
בשל החשש מעלייה במספר הנוסעים לחו"ל בחודשי הקיץ, משרד הבריאות מתכנן הגבלות נוספות על נתב"ג כגון הטלת קנס כספי גבוה על כל מי שטס למדינות ברמת סיכון מרבית. המדינות המופיעות ברשימה הן ארגנטינה, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו ורוסיה. התקנות אוסרות נסיעה למדינות אלה למעט חריגים, אך בשל היעדר אכיפה לא מעט ישראלים טסים אליהן. במשרד הבריאות מקווים שהקנס הכספי ימנע מהישראלים לטוס למדינות המסוכנות.
ל-N12 נודע כי אתמול נרשמה קפיצה בביקוש לחיסוני מתבגרים בגילאי 15-12 בקופות החולים. עד כה שיעור המתחסנים בגילאים האלה עמד על 3%-10% בלבד, תלוי בקופת החולים, אלא שהיום דיווחו קופות החולים מכבי, מאוחדת ולאומית על עלייה דרמטית בקביעת תורים לחיסונים למתבגרים – ככל הנראה בגלל ההתפרצויות במודיעין ובבנימינה.
מנתוני משרד הבריאות שפורסמו אתמול עולה כי שלשום התגלו בישראל 45 מקרים חיוביים חדשים לנגיף, 0.3% מכלל הבדיקות שנעשו באותו היום. בבתי החולים מאושפזים 23 חולי קורונה במצב קשה, 17 מתוכם מונשמים. מקדם ההדבקה (R) אומנם נמצא בימים האחרונים במגמת עלייה ועומד על 1.55, אך מנתחי הנתונים מסבירים כי לאור המספר הנמוך של מאומתים חדשים שמתגלים ביום - ישנן תנועות חדות במקדם ועל כן השינוי אינו מעיד בהכרח על התפשטות אמיתית של התחלואה.
אלא שלמרות שהעלייה במקדם ההדבקה לא מצביעה על התפשטות נרחבת, במשרד הבריאות מודאגים מהתפשטות הווריאנט ההודי בישראל: מתוך הריצופים הגנומיים לזיהוי וריאנטים שנעשים בעיקר אצל חוזרים מחו"ל, בתקופה האחרונה חלה עלייה בשיעור המקרים החיוביים לווריאנט ההודי. הנתון העדכני ביותר נוגע לכך שכ-30% מהריצופים שנעשים - מתגלים כחיוביים לווריאנט ההודי. "מניתוחים ראשוניים עולה כי הזן ההודי מידבק ב-60% יותר מהזן הבריטי הדומיננטי בארץ ואחראי לפי 2.5 יותר אשפוזים לעומת הזן הבריטי", נכתב בדוח אגף המודיעין.
אתמול פרסם משרד הבריאות הודעה חריגה על חולה מאומתת שנכחה בהופעה באולם בעמק המעיינות והורה לכל הנוכחים, בהם גם המחוסנים והמחלימים, להיכנס מיד לבידוד. החולה שהתגלתה במופע נדבקה מאדם מחוסן שחזר מדובאי. מאוחר יותר חזר בו משרד הבריאות מההחלטה והודיע כי מחוסנים ומחלימים שהיו במקום לא צריכים להיכנס לבידוד.
על פי הודעת משרד הבריאות העדכנית, רק אלו שבאו במגע עם חולת הקורונה, למעט המחוסנים והמחלימים, צריכים להיכנס לבידוד. במשרד הבריאות המליצו למחוסנים ולמחלימים להיבדק לקורונה ולהימנע מחשיפה לאנשים עד לקבלת תוצאה.
הזן ההודי, המכונה גם "דלתא", עלול להתפשט במהירות רבה יותר וזאת מפני שהוא כולל מוטציה בחלבון המעטפת שמסייעת לו להיקשר בקלות רבה יותר לתאי הגוף. הבשורות המעודדות הן שעד כה לא נרשמו עדויות לכך שמדובר בזן קטלני או מסוכן יותר. מחקר שנעשה לאחרונה מצביע על כך שהחיסון של פייזר יכול להגן ב-94% מפני תחלואה קשה מהזן ההודי.