נתוני הקורונה הגיעו הבוקר (שלישי) לשיא של חודשיים, התפרצויות של הנגיף נרשמו במערכת החינוך בעקבות משפחות שחזרו מחו"ל ולא הקפידו על בידוד והזן ההודי הפך להיות הדומיננטי בישראל. כל אלו מעלים שוב את סימני השאלה האם גם הפעם הכתובת הייתה על הקיר ומדוע לא ננקטו צעדים כדי למנוע את המחדל בשדה התעופה.
כ-40% מהנדבקים שהתגלו בישראל בחודש האחרון הגיעו מחו"ל. בראש הרשימה מופיעה רוסיה עם 31 חיוביים לנגיף שאותרו משם, לאחר מכן איחוד האמירויות עם 24 חיוביים ששבו מהמדינה, 12 נדבקים מקורונה חזרו מארה"ב ו-10 שבו מצרפת.
שר הבריאות ניצן הורוביץ קיים היום סיור ראשון בתפקידו במרכז לבריאות הנפש אברבנאל והתייחס לעלייה בתחלואה: "נוודא שהפרצה שנוצרה בנתב"ג בתקופת הממשלה הקודמת תיסגר" וציין כי בינתיים "האכיפה המתוכננת עדיין לא יצאה במלואה אל הפועל". בעקבות ההתפרצויות שמקורן בחו"ל, ראש הממשלה בנט יבקר היום בנתב"ג יחד עם השר הורוביץ ושרת התחבורה מרב מיכאלי.
המומחים ממליצים: להחזיר את המסכה לאירועים ההמוניים
מחר צפוי להתכנס קבינט המומחים על מנת לגבש המלצות למשרד הבריאות כיצד לצמצם את התחלואה שמרימה כעת את ראשה. חלק מהמומחים טוענים כי המצב מצריך נקיטת צעדים: "לדעתי צריך להוציא המלצה לעטיית מסיכות באירועים המוניים בחללים סגורים ובייחוד במקומות בהם ישנן אוכלוסיות לא מחוסנות כמו ילדים ומתבגרים. כמו כן צריך לחזור ולהדגיש לציבור את הצורך שלא להגיע לעבודה או ללימודים במקרה שסובלים מתסמינים. לחזור ולאוורר חללים סגורים ולעשות מאמץ מיוחד להשלמת החיסונים בכל קבוצות הגיל שמותר לחסן בהם באזורים בהן נרשמו התפרצויות".
עומסים ותקלות במערך הבדיקות בנתב"ג:
בסוף השבוע האחרון עומסים יוצאי דופן לפני כניסת השבת הובילו לכך שאלפי ישראלים ששבו מחו"ל נכנסו לארץ ללא חובת בדיקת קורונה בשדה התעופה. היום יגיע ראש הממשלה נפתלי בנט, יחד עם שרת התחבורה ושר הבריאות למסיבת עיתונאים בנתב"ג ובה צפוי להתייחס למצב. בחברת הבדיקות המהירות 'סופיה' הנפוצה בארץ טוענים כי ניתן לשחרר את צוואר הבקבוק בנתב"ג: "אנחנו מקבלים מאות פניות מאזרחים שרוצים בדיקה מהירה לקראת טיסה לחו"ל. הגיע הזמן לאפשר בדיקות מהירות אותן ניתן לבצע בעשרות תחנות בדיקה וכך לווסת את העומסים תוך המשך מעקב אחר התחלואה".
לאן נעלמו הצמידים האלקטרוניים?
כבר בחודש מרץ אישרה הכנסת את החוק שיאפשר שימוש בצמידים אלקטרוניים כמעקב אחר החוזרים מחו"ל על מנת לוודא שלא יפרו את הבידוד. זאת לאחר שלאורך כל ההתמודדות עם המגיפה בישראל, חלה הפקרות מסוימת במעקב אחר הבידוד של השבים מחו"ל. בעקבות זאת משרד הבריאות הוציא מכרז להפעלת הצמידים האלקטרוניים שהסתיים כבר לפני יותר מחודש. חברת "סופרקום", שמשתפת פעולה עם "אלקטרה", זכתה במכרז וברשותה כ-20 אלף צמידים ויכולת לנפק לפחות אלף צמידים בכל יום כדי לעקוב אחר הנוחתים. למרות פיילוט קטן שנעשה בנושא, התכנית עדיין לא יצאה לפועל באופן רחב.
הסיבה היא שתהליך החקיקה בוועדת הכנסת לא הושלם במלואו וכעת עם הקמת הממשלה החדשה יהיה צורך להשלים את התהליך כדי להוציא אל הפועל את צמידי המעקב. אפשרות נוספת שעומדת על הפרק היא טכנולוגיה של צמידים 'חד-פעמיים', כאלו שלא יחייבו את השבים מחו"ל להחזיר אותם בתום הבידוד ובכך יהפכו את התהליך לפחות מורכב.
מחברת 'סופרקום' שזכתה במכרז נמסר: "יש בידינו פתרון ממשי לאכיפת בידוד, זכינו לפני כחודשיים במכרז, פיתחנו וייצרנו את כל הציוד הנדרש: 10,000 צמידים ויכולת לייצר כ-1,000 צמידים חדשים בכל יום. ברגע שיכריזו על השקת הפרויקט אנחנו מוכנים. אנו מצפים מהממשלה החדשה שתקדם את ההכרזה במהרה, מה שיאפשר מניעה של מקרי הידבקות נוספים. ארבעים מיליון שקלים הושקעו בפרויקט ובכל זאת בשלב זה הם יושבים במחסנים ללא שימוש".
האכיפה המשטרתית: השבוע תוגבר כוח האדם
ראש הממשלה נפתלי בנט הצהיר בתחילת השבוע על תוספת של שוטרים למערך אכיפת מבודדי הקורונה. מבדיקה שערכנו במשטרת ישראל עולה כי אכן 270 אנשי שירות משטרה זמניים גויסו למטרת אכיפת הבידוד, וכעת הוחלט להאריך את השירות שלהם לצורך אכיפת הבידוד. השוטרים יעזרו באמצעים טכנולוגיים, בביקורי פתע בבתים ובשיחות טלפון כדי לאכוף את הבידוד.
ההחלטה לבטל את התו הירוק
לנוכח הזינוק בנתוני התחלואה, בקרב המומחים המייעצים לקבינט הקורונה יש מי שמותח ביקורת על ההחלטה הנחפזת לבטל את התו הירוק והסגול שעודדו את הישראלים להתחסן ודרשו מבעלי העסקים להקפיד על כללי זהירות לטובת צמצום ההדבקה בנגיף. "ביטול התו הירוק היה טעות", אומר פרופ' יהודה אדלר, יועץ קורונה לרשויות מקומיות. "ההחלטה הייתה מבוססת על שיקולים פוליטיים ולא רפואיים. אנשי משרד הבריאות הסכימו לזה בדיעבד מכיוון שפחדו משר הבריאות אדלשטיין שמיהר לבטל את ההנחיות בזמן שאנשי המקצוע התנגדו".
פורום המומחים כלל לא ידע על ההחלטה של ביטול התו הירוק בזמן אמת וחלק מחבריו שקלו להתפטר מתפקידם. שבוע לפני ההחלטה על ביטול התו הירוק הודיע משרד הבריאות על הארכת תוקפו עד לסוף שנת 2021 ומכאן החלו התהיות מדוע חל השינוי שהוביל בפתאומיות לביטולו הסופי. "בישראל ישנם 200 אלף איש מעל גיל 50 שעדיין לא התחסנו, על משרד הבריאות לרכז את כל מאמציו כעת בניסיון לכסות את הפער החיסוני הזה. ישראל הגיעה להישג מדהים עם מבצע החיסונים, חבל שכעת אנו עלולים לאבד אותו".