דוח ממצאי הביניים של ועדת משרד הבריאות לבדיקת תופעות חריגות מהחיסונים שנחשף לראשונה אמש (שישי) ב"אולפן שישי", מגלה לראשונה את המספרים המושתקים מאחורי תופעות הלוואי של החיסונים. עד כה התגלו בארץ 62 מקרים של דלקת בשריר הלב ובקרום שריר הלב, בסמיכות לחיסון השני (עד 30 יום), רובם בקרב גברים בני 30-18. הממצאים הועברו לפייזר, ל-FDA ולמרכז האמריקני לבקרת מחלות - והוא החליט לפתוח בבדיקה גם בארה"ב.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הדוח של הוועדה המסקרנת הזאת של משרד הבריאות, עם הלוגו של המשרד על המסמך, הוגש למנכ"ל משרד הבריאות כבר לפני כמעט שבועיים (11.4.2021), אבל הוא מתפרסם לראשונה רק עכשיו. חתומים עליו גורמי מקצוע ורופאים בכירים במשרד הבריאות ובכמה בתי חולים, בראשותו של פרופ' דרור מבורך מהדסה עין כרם. בפתח הדברים, הם כותבים: "לאור חשיבות הממצאים, מצאנו לנכון להעביר אליך (למנכ"ל משרד הבריאות) דוח ביניים כבר בשלב הזה של העבודה, שעדיין לא הסתיימה".
62 מקרים, רובם בקרב גברים צעירים
ואלה הממצאים החשובים בדוח: סה"כ 62 מקרים של דלקת בשריר הלב (מיוקרדיטיס) ודלקת בקרום שריר הלב (פרי-מיוקרדיטיס) התפתחו סמוך למתן החיסון. רוב החולים הם בני 30-18, הגיל החציוני של החולים בדלקת בשריר הלב - 22, הגיל החציוני של החולים בדלקת קרום שריר הלב – 24.
56 מכלל המקרים התפתחו לאחר מתן המנה השנייה, ו-6 מהמקרים אחרי המנה הראשונה. 55 מהמקרים הופיעו בקרב גברים, ואילו 6 מהמקרים בקרב נשים. בסך הכול - 60 מהמקרים, כלומר רובם המוחלט - שוחררו מבית החולים במצב טוב, והתבקשו להקפיד על מעקב רפואי בקופת החולים.
שניים מתוך 62 המקרים הסתיימו במוות - אישה בת 22, וגבר בן 35. שניהם היו בריאים עד למקרה, אבל בשני המקרים האלה נדרשת בדיקה נוספת כדי לוודא שהאבחנה הנכונה היא אכן דלקת בשריר הלב.
"הממצאים הללו הוצגו לחברת פייזר שמסרה שלא מצאה בשלב זה ממצאים דומים בשאר העולם ותיכנס לעומק בבירור התופעה... סיבה אפשרית לחוסר ממצאים דומים עד כה במדינות אחרות, יכולה להיות שיעור חיסון נמוך בעולם של צעירים ובמיוחד מתחת לגיל 30... מעורר דאגה במיוחד הוא הדפוס הנצפה ברוב המקרים של גברים מתחת לגיל 30, ימים ספורים לאחר החיסון השני. בשלב זה לפי ממצאים ראשוניים, שצריכים עוד אימות, יש רושם למספר גבוה מהצפוי במיוחד לגילאים עד גיל 30. דו"ח מתקדם יותר בנושא יינתן בהקדם".
הוועדה המקצועית ממליצה: המשך מבצע החיסונים כרגיל
בהתאם לממצאים, ועדת הבדיקה המיוחדת גיבשה בדוח שורה של מסקנות ביניים: הראשונה, הדגשה מספרית של הסטטיסטיקה – תופעת לוואי אפשרית של דלקת בשריר הלב ב-1 מכל 100 אלף מתחסנים במנה השנייה. השנייה, השכיחות לתופעה עלולה להיות גבוהה יותר בקרב גברים בני 30-16: בקבוצת גיל זו מדובר במקרה אחד מתוך כל 20 אלף מתחסנים במנה השנייה.
הוועדה מדגישה כי עדיין חסרים נתונים, ולכן "אין לדעת אם יש יותר מקרים בתקופה זו (עקב תוספת מקרים לאחר חיסון) או שמדובר במספר מקרים דומים לשנים קודמות והסמיכות היא מקרית בלבד". בדוח הוועדה נכתב כי "נמשכים המאמצים לאיסוף הנתונים הרלוונטיים ואיתור השיטות הסטטיסטיות המתאימות לנסיבות הקיימות". הוועדה נחרצת בהחלטתה שלפיה על מבצע החיסונים להימשך כפי שמוגדר כיום, מגיל 16 ומעלה, וחבריה מציינים כי קיימת אפשרות שהתופעה תיראה גם בקרב מתחסנים עתידיים בני 15-12.
הוועדה העבירה את הנתונים הללו גם ל-FDA, וגם ל-CDC (המרכז האמריקני לבקרת מחלות) - והוא הודיע כי תבחן את הסוגיה עם הנתונים שבידם, לאור הממצאים שנאספו בישראל. בדברי הסיכום של הדוח, המומחים מזכירים שעדיין חסרים נתונים כדי לקבוע אם אכן יש קשר בין החיסונים לדלקת בשריר הלב אצל גברים צעירים, ומוסיפים: "הרושם הוא שיש עלייה בשכיחות התופעה בעיקר בגברים צעירים בסדר גודל של 1:20,000 לאחר חיסון", וכי "ישנה סבירות שהופעת המיוקרדיטיס קשורה בקבלת החיסון (בייחוד המנה השנייה). לכן, נראה כי אירועים אלו יכולים להוות סיגנל לקשר אפשרי לחיסון".
ד"ר עדי ניב-יגודה, מומחה למדיניות בריאות וחבר בקבינט המומחים של 'מגן ישראל', הגיב על הממצאים וקרא לפרסומם והסברתם לציבור על ידי מערכת הבריאות: "המסמך חושף תהליך עבודה מאוד מקצועי ורציני של הוועדה ודווקא בגלל זה ראוי שמשרד הבריאות ייזום את פרסום הנתונים ויסביר את הממצאים לציבור", קרא ניב-יגודה. "זהו אקט של שקיפות, אמינות, שיוכל לחזק את אמון הציבור במשרד הבריאות, בקופות החולים ובחיסון עצמו".
מטעם משרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות הקים ועדות מומחים לשם מעקב מקצועי ועושה מאמצים רבים לעקוב אחרי תופעות שהופיעו בסמיכות לחיסון. זה נעשה כחלק מהאחריות לבריאות הציבור, ובשקיפות, ועד עתה פורסמו מטעם המשרד 4 דוחות מעקב מפורטים אחר כל תופעות בסמיכות לחיסון ושיעורם באוכלוסייה. הדוח המצוטט אינו מראה בוודאות עלייה בתמותה בשל החיסון, ואף אין ודאות שיש עלייה בדלקת בשריר הלב ביחס לתקופה מקבילה אשתקד. זהו דוח חשוב שנדון בימים אלו בקרב מומחים במשרד הבריאות, והתוצאות והדוח יפורסמו לציבור, ממש כמו הדוחות שכבר פורסמו".