כ-100 אלף ישראלים שקיבלו את מנת החיסון הראשונה נגד נגיף הקורונה לא התייצבו לקבלת מנת החיסון השנייה, אך לא בכל מערכת הבריאות מסכימים שמדובר בנתון מבהיל. החדשות הטובות שעולות מנתוני משרד הבריאות שפורסמו שלשום (שבת) במהדורה המרכזית, הן שמדובר במיעוט של כ-2% מהמתחסנים, שאינם מגיעים להשלים את הליך החיסון ממגוון סיבות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מנתוני אחת מקופות החולים עולה כי רוב המתחסנים שאינם מגיעים לקבל את המנה השנייה הם צעירים בני 16 עד 35, ולא מגילים שנמצאים בסיכון. קבוצה נוספת שבה שיעור הנעדרים מהחיסון השני הוא גבוה היא העובדים הזרים, שם כ-6% לא התייצבו לחיסון השני בזמן.
חגי, נער בן 17 ממרכז הארץ, חשש מתופעות הלוואי של החיסון ולכן למרות שקיבל את המנה הראשונה לא הגיע לקופת החולים במועד שנקבע לו. "אחרי החיסון הראשון כאבה לי היד במשך יומיים ולא יכולתי להרים אותה", סיפר. "גם שבוע אחרי החיסון עוד הרגשתי כאבים. שמעתי מחברים ואנשים שאני מכיר, שהסיכוי לתופעות לוואי גדל בחיסון השני, וחששתי מזה. עכשיו פספסתי את המועד, ואני מתחרט כי אין לי 'תו ירוק' בגלל זה".
קרן קיבלה את מנת החיסון הראשונה כבר ב-3 בינואר, אך בעקבות סגירת השמיים היא פספסה את מועד החיסון השני. "טסנו לחו"ל בידיעה שנחזור בזמן לקבלת החיסון השני, ופתאום הוחלט לסגור את השמיים לתקופה בלתי ידועה", הסבירה. "במדינה שבה היינו, לא יכולנו לקבל את החיסון השני, מפני שבאותם ימים חיסנו שם רק את צוותי הרפואה".
היא סיפרה כי למרות שחלפו ממועד החיסון הראשון כבר יותר מחודשיים, היא עדיין לא קיבלה את המנה השנייה. "חבל שלא מציבים עמדות חיסון בשדה התעופה, הרי כל מי שחוזר או נוחת מתעכב בבידוד של שבועיים, וזה היה יכול להגדיל את שיעור ההתחסנות".
"החשש מתופעות הלוואי - לא תופעה נרחבת"
כלנית קיי, ראש אגף הסיעוד בשירותי בריאות כללית הסבירה כי יותר מ-95% מהמתחסנים קיבלו את שתי מנות החיסון. "חלק מהם נדבקו בנגיף לאחר המנה הראשונה, ועליהם להמתין שלושה חודשים עד שיקבלו את המנה הבאה, ולכן הם לא הגיעו", הבהירה.
לדבריה, "בשוליים יש מקרים של אנשים שחוששים מתופעות הלוואי של המנה השנייה, אבל אצלנו בכללית לא מדובר בתופעה נרחבת". סיבה נוספת אפשרית להיעדרות מקבלת המנה השנייה היא קשיים לוגיסטיים כמו: חזרה לעבודה, ילדים שנמצאים בבידוד וסיבות אישיות אחרות.
הערכה נוספת היא שלבידודים במערכת החינוך ולפתיחת המשק יש השפעה על התופעה. מלי קושא, האחות הראשית בקופת החולים מאוחדת, תיארה את התופעה בשיחה עם N12. "אנחנו מנהלים בקפדנות את מבצע החיסונים, כך שאני יודעת בכל רגע נתון אם ביום ה-21 המטופל לא הגיע, ומיד אנחנו יוצרים עימו קשר כדי לברר למה".
היא הסבירה כי ברוב המקרים החריגים האלו, מדובר במבוטחים שעברו מקופת חולים אחרת וקיבלו את החיסון הראשון שם, או באנשים שלא היו יכולים להגיע ליום החיסון השני ממגוון סיבות. "כי הילדים לא הרגישו טוב, או שהיו צריכים לטפל בהורים או שהילדים בבידוד והמתחסנים נאלצו להישאר איתם", הוסיפה האחות הראשית בקופת החולים.