ישראל נמצאת שלושה שבועות מלאים תחת סגר, ורק עכשיו מתחילה להסתמן ירידה בתחלואה. ההנחה היא כי הסיבה לכך היא הווריאנטים השונים שהתפתחו מהנגיף ובעיקרם הווריאנט הבריטי. ובעוד מבצע החיסונים נמצא בעיצומו, כמעט מיליון ישראלים בגילאי הסיכון טרם התחסנו. שאר מיליוני הצעירים שעוד לא הגיע תורם לקבל את הזריקה, מגבירים את פוטנציאל ההדבקה שלהם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מדוע מספר החולים קשה מסרב לרדת?
בקבוצת הגיל של אנשים מעל 50 - נמצאים כ-800 אלף איש שעדיין לא התחסנו במנה הראשונה או השנייה. הסיכוי לחלות בקבוצת הגיל הזו באופן קשה נע בין 3.5% בגילאי ה-50 ל-20% סביבות גיל 80. לעומתם, נמצאים אנשים בני 20-50, ש-2.5 מיליון מהם טרם חוסנו נגד הנגיף. הסיכוי לתחלואה קשה שם עומד על 0.5%. בקרב צעירים עד גיל 20, שכ-3 מיליון מהם עוד לא חוסנו, הסיכוי לתחלואה קשה שואף לאפס אחוזים.
בסופו של דבר, אנשים צעירים יותר שמיליונים מהם לא התחסנו, מהווים מנוע להדבקת המיליון שנמצאים בקבוצת סיכון וטרם סיימו להתחסן. אמנם התחושה בציבור היא אחרת, אך אין עדיין את הלגיטימציה להירגע באמת. כדי שנוכל להגיע לשליטה במגפה, מוכרחים להיכנס ולהאיץ את פרוייקט החיסונים בקבוצות הסיכון בעיקר, גם במגזר החרדי והערבי. בנוסף - אי אפשר לא להימלט מלהאריך את הסגר עד אמצע פברואר.
יעילות החיסון: ממה שידוע לנו כיום, הווריאנטים יותר מדבקים מהגרסה המקורית של הנגיף וכעת נראה גם שיש להם השפעה מוגברת על התמותה. טרם ידוע אם מדובר מתמותה ישירה מהנגיף או כתוצאה מירידה באיכות הטיפול עקב עומסים. ומה באשר ליעלות החיסון? שני מחקרים שפורסמו בשבוע האחרון של חברות novavax ו- Jhonson&Jhonson מגלים כי החיסון יעיל ב-90% נגד המוטציה הבריטית ורק ב-49% נגד המוטציה הדרום אפריקנית.