לאחר החלטת הממשלה להאריך את הסגר ב-4 ימים נוספים, מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה פרסמה היום (שני) את עמדתה נגד מדיניות הסגרים הנמשכת. חברי המועצה, מומחים מתחום הרפואה, מערכות בריאות ועבודה סוציאלית, ציינו כי מקבלי ההחלטות נמצאים בתוך תפיסה שגויה וכי לדעתם הסגרים אינם יעילים בהתמודדות עם תחלואת הקורונה - ואף מביאים למוות מיותר. "אנו דורשים לחשב מסלול מחדש - לפתוח מיד את מערכת החינוך וכל מה שנדרש, תוך שמירה על כללי התנהגות המתאימים", כתבו המומחים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לקריאת המכתב המלא ולרשימת המומחים החתומים עליו - לחצו כאן
"למרות הכשל המתמשך", נכתב במסמך שפרסמה המועצה, "ממשיכים הממשלה ומשרד הבריאות להעמיק את הבור אליו קורסת מדינת ישראל. התרענו לאורך כל הדרך: הסגרים אינם יעילים. הסגרים הורגים. את ההשלכות החמורות על בריאותם, נפשם ורווחתם של אזרחי ישראל, נראה ונחווה עוד שנים רבות".
עוד הוסיפו: "עם החודשים שחולפים, מתפרסמים יותר ויותר מאמרים מדעיים המצביעים על כך שאין מקום לסגרים. תצפיות ממדינות שהתנהלו ללא סגר, כגון פינלנד, איסלנד, סרביה, בלארוס, יפן ורבות אחרות, מראות כי בניגוד למודלים על-פיהן בוחרת ממשלת ישראל לפעול, שיעור התמותה לנפש בהן אינו גבוה מזה בישראל - ואף נמוך ממנו".
לדברי המומחים החתומים על המסמך, "הממשלה ומשרד הבריאות מתכנסים ל'ראיית מנהרה' ובוחרים להתייחס רק ל'כאן' ול'עכשיו' של נגיף הקורונה, תוך הזנחה של כל היבט אחר של בריאות הציבור".
"אין כל ספק להתהוותם של נזקים שיגבו את חייהם של אלפים רבים בשנים הבאות", כתבו המומחים. "האיחור באבחוני מחלות ממאירות, הפניות המאוחרות למיון במקרי חירום, ההחמרה במצבם של חולים כרוניים שיוצאים מכלל איזון, הדיכאון והחרדה, האלימות, ההשמנה, ההידרדרות החינוכית והנפשית של ילדי ישראל, השימוש באלכוהול וחומרים ממכרים ועוד. אך את אלה, אין איש ממקבלי החלטות סופר ואין כל גורם אחראי שמוכן לקחת אותם בחשבון".
האיגוד לרפואת ילדים קורא לפתיחה זהירה של מערכת החינוך
בתוך כך, גם האיגוד לרפואת ילדים קראו הבוקר לממשלה להחליט על חזרה זהירה, הדרגתית ושקולה, של ילדי הגנים וכיתות א'-ד' ללימודים, החל מיום ראשון הקרוב.
"סגירת מוסדות החינוך גורמת לפגיעה קשה בהתפתחות הנורמלית של ילדים, למצוקה נפשית ניכרת, להופעה מדאיגה של תסמיני חרדה, היצמדות למסכים, ירידה בפעילות הגופנית של הילדים ועלייה תלולה במדדי ההשמנה", נכתב מטעם האיגוד. "שיעורי ההידבקות גבוהים יותר במתבגרים בהשוואה לילדים צעירים. הרוב המכריע של הילדים יהיה במצב אסימפטומטי או קל, ולא צפוי להטיל עומס חריג על מערכת הרפואה בקהילה. עיקר ההידבקויות נובע ככל הנראה מהידבקויות תוך משפחתיות ולאו דווקא משהייה במערכת החינוך".
באיגוד לרפואת ילדים מדגישים כי פתיחת מערכת החינוך צריכה להיעשות תוך הקפדה על הכללים הבאים:
- כיתות קטנות.
- חלוקה קפדנית לקפסולות, כולל בהסעות ובצהרונים.
- כללי הריחוק החברתי.
- עטיית מסכות.
עוד הוסיפו, כי לדעתם אין לתת פטור ממסכות לעובדים ולתלמידים שחוסנו מכיוון שעדיין חסר מידע לגבי יעילות החיסונים נגד הדבקה אסימפטומטית ויכולת הידבקות, וכן ככל הנראה יעילות החיסון פחותה יותר נגד המוטציה הדרום-אפריקנית.