עוד לא ברור אם הלימודים יתחדשו ביום שלישי: בישיבת הממשלה שנערכה אמש (ראשון) לא התקבלו החלטות הנוגעות למערכת החינוך - והחזרה ללימודים מחר (שלישי) מוטלת בספק. לפי המתווה שהוצע, רק חלק מהתלמידים יחזרו - ולא כולם ילמדו בכל יום. המומחים בישיבה הזהירו את השרים מפתיחה של מערכת החינוך באזורים כתומים ואדומים והצביעו על סיכון משמעותי. לאחר 4 שעות, הישיבה התפזרה - והחלטה צפויה להתקבל היום. בכירים במשרד החינוך מעריכים שהפתיחה שתוכננה למחר תידחה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הציטוטים מישיבת הממשלה, דקה אחר דקה:
23:37: נתניהו: "ככל שחולפות השעות מתברר לכולנו שהמצב מאוד מורכב ושיש לנו שולי ביטחון צרים מאוד. לכן בעצה אחת עם שר הבריאות ושר הביטחון נקבל החלטה ונבוא מגובשים. אנחנו נודיע עליה מחר".
23:32: הישיבה התחדשה, ככל הנראה לצורך סיכום ופיזור. ישיבה נוספת צפויה להתקיים מחר.
23:15: בכירים במשרד הבריאות: מרגישים שהמסר מחלחל. השרים מתחילים להבין שיש קונצנזוס על תמונת התחלואה הקשה.
23:07: נתניהו יצא להתייעצות עם גנץ ואדלשטיין כדי להחליט סופית בנוגע לחינוך. משתתפים בישיבה מתארים תחושה קודרת בעקבות דברי המומחים.
23:06: שר החינוך יואב גלנט מביע עמדה הפוכה לחלוטין מזו שהביע עד היום ואומר שאין לו דחף לפתוח את מערכת החינוך: "מבחינתי הקריטריון הקובע והמוביל בתקופת אי ודאות הוא הקריטריון הבריאותי. אני אומנם ממליץ על פי קריטריונים חינוכיים כשר החינוך, אבל כחבר ממשלה ההמלצה שלי שהקריטריון הבריאותי יוביל".
23:02: אדלשטיין: "אשמח שנצא החוצה לגבש מתווה מוסכם, הישיבה הזאת היא חשבון נפש עבור כולנו".
22:57: אדלשטיין: "מה שנפתח כמו כל משרדי רו"ח ועורכי דין, טייק אוויי, שממילא כולם עבדו בו גם ככה, מה שנפתח הבוקר אמור להיות עדיין סביר. הבעיה שלי היא עם ההמשך. עדיין לא התחלנו לדבר על החינוך. האחריות שלנו משותפת, אבל אני אומר צריך להבין. אם פותחים משהו בחינוך, פירוש הדבר שבשבועיים הקרובים אסור לפתוח שום דבר נוסף".
22:54: שר הבריאות יולי אדלשטיין: "הדיון שונה במהותו, לפחות עד עכשיו ממה שראינו לפני כמה ימים. הבעיה היא שאם מתחילה עלייה, צריך לשים ברקס ולחזור אחורה ולא תמיד יודעים איך לעשות זאת. הצלחנו לבלום קצת ואפשר להתווכח על ירידה מינורית, אבל זאת לא אותה אפקטיביות של הסגר".
22:53: השרה תמנו-שטה: "למה לא מתגברים את מערכת הבריאות? מה אנחנו יכולים לעשות כדי לתגבר את מערכת הבריאות?".
פרופ' וקסמן: "אין שום היערכות שפותרת גידול מעריכי. גם אם תגדילי את מערכת הבריאות".
נתניהו: "לכן באירופה מדברים על סגרים עד אפריל".
השר אקוניס: "אני שאלתי את פרופ' וקסמן האם הצעתו היא סגר תמידי והוא אמר כן".
פרופ' וקסמן: "איך הבנת הפוך. אני אחזור על הדברים".
נתניהו: "הוא אכן אמר משהו אחר".
פרופ' וקסמן: "אין פתרון קסם לקורונה. הדרך היחידה היא שליטה בתחלואה לאורך זמן. הקרב לא נגמר, הוא ימשיך הרבה זמן".
השרה תמנו-שטה: "אבל לחיות לצד התו הסגול והירוק".
פרופ' וקסמן: "נכון. אבל צריך שיהיה מרווח ביטחון".
השר אקוניס: "זה הבנתי גם בפעם הקודמת. אבל אתה לא חושב כמו שאר הפרופסורים. אתה אומר שהכול קטסטרופה וצריך לבלום הכול".
פרופ' וקסמן: "אתה צודק לגבי המסקנה. אני אומר שבלי שולי ביטחון זה יעלה. הם אומרים שמתישהו נעשה משהו. אני אומר שנעשה עכשיו".
השרה תמנו-שטה: "אופיר, לשיטתו לא צריך לפתוח כלום".
פרופ' וקסמן: "איך אתם אומרים שאפשר לנהל סיכונים אם מקדם הדבקה מעל 1. צריך להסביר לציבור ולהציג תוכנית ברורה שמדברת על מקדם הדבקה מתחת ל-1".
השרה תמנו-שטה: "אי אפשר להסביר את זה לאנשים שקורסים כלכלית. מישהו פה רוצה להתאבד בגלל קריסה כלכלית".
השרה אורלי לוי-אבקסיס: "חיים קודמים לאיכות חיים".
השרה תמנו-שטה: "אינני מסכימה איתך".
השרה לוי-אבקסיס: "אני שומעת למומחים ומזועזעת מהדברים שהם אומרים".
השרה תמנו-שטה: "זה התפקיד שלהם להביא עמדה בריאותית, והתפקיד שלנו זה לדעת לאזן. זה לא מותרות ולא איכות חיים. הם צריכים להביא אוכל הביתה".
סגן שר הבריאות יואב קיש: "יש סיוע כלכלי".
השרה תמנו-שטה: "הם לא מקבלים. אנשים רוצים להתאבד".
22:43: פרופ' אלי וקסמן: "נביא לקריסה של מערכת האשפוז. חלק נכבד מהחולים קשה לא יקבל טיפול ראוי ולכן יותר עלולים למות. אנחנו במצב של אפס שולי ביטחון, אנחנו בקצה היכולת של מערכת האשפוז. עלולים להגיע ל-10 אלף מתים ו-30 אלף חולים קשים. הפתיחה היום היא צעד לא אחראי שיעביר אותנו מעבר לשוליים".
22:40: נתניהו מבקש מהמומחים וממשרד הבריאות להסביר לציבור ובאולפנים את הסכנה שיש בהתפרצות לא נשלטת.
22:36: אלרעי פרייס: "כשנפתח את המשק ויהיה לנו מקדם הדבקה 1.3, 1.4, 1.5, זה יעלה. אם יהיה עומס בבתי החולים ויהיו 1,500 חולים קשה וקריטיים - גם אם בן אדם בן 55 היה מסוגל לשרוד מחלה ולצאת ממנה, כשנגיע ל-2,000 ימותו פה הרבה, כי הם יגיעו בבת אחת".
22:27: אלרעי פרייס: "אנחנו מוטרדים מפתיחת חינוך באזורים כתומים ואדומים עם תחלואה גבוהה. לפני הסגר היו התפרצויות בבתי ספר, ילד אחד חולה ועשרות היו איתו. לא רק בבתי ספר. התפרצויות משמעותיות. הסיפור של תחלואת הילדים מטריד אותנו. אנחנו לא רוצים להשאיר את הילדים בבית, אבל הסיכון בערים הכתומות והאדומות הוא משמעותי".
אשכנזי: "הם גם חולים קשה?".
פרופ' לוי: "עדיין לא חולים קשה. מספרם עלה אבל לא חולים קשה".
השרה עומר ינקלביץ': "אבל בעולם כן רואים שמתפתח בילדים".
השר יובל שטייניץ: "אם זה קורה בעולם, כנראה שיקרה אצלנו. גם בערים ירוקות וצהובות".
השרה פנינה תמנו-שטה: "יובל, אפשר לסגור את המדינה לשנה לשיטתך".
השר יובל שטייניץ: "לשיטתי צריך להיות זהירים".
השרה פנינה תמנו-שטה: "אל תשכחו השלכות של השפעות נפשיות. אי אפשר לקיים דיון בלי השלכות אחרות. נפשיות, אלימות במשפחה, קריסה כלכלית. לראות את הדברים האלה מול כל הנתונים".
השר שטייניץ: "אם המתים יגיעו כמו באיטליה, גם הכלכלה תיפגע".
השרה תמנו-שטה: "הכל צריך להיות באיזונים. לפתוח לפי המלצות הבריאות. לא להגיע למקומות של הפחדה ותרחישים, כי בכיוון הזה אפשר להיות סגורים לתקופה ארוכה".
השר שטייניץ: "זה לא תרחישים שלי, זה של המומחים".
השרה תמנו-שטה: "ועדיין אתה שומע את בליצר וגמזו שסגר זה לא הפתרון היחיד. איזונים. בשביל זה אנחנו פה, לא רק הפרופסורים. ההנהגה של מדינת ישראל היא בשביל להסתכל לציבור בעיניים, להבין את כל התמונה.
האמון הציבורי הוא מפתח כדי להוריד את התחלואה. כדי לקבל את האמון, מעבר ללא לריב בישיבות ולהדליף אותן, צריך להבין את הציבור והיכולות שלו להכיל".
22:25: נתניהו: "אנחנו לא אי. אני לא יכול לשלוט במה שקורה ברמאללה".
אשכנזי: "ברמאללה יש ירידה".
השר אלי כהן: "כשלא בודקים, יש פחות נדבקים".
22:21: אלרעי פרייס: "מבין כל הדברים שאפשר היה לפתוח, אז כן. השאלה איך ממשיכים הלאה ופותחים בזהירות כדי שמקדם ההדבקה לא יעלה".
22:20: השר גבי אשכנזי: "אנחנו לא מדברים על פתיחה רחבה, אלא על מה שפתחנו הבוקר. השאלה אם מה שפתחנו עד עכשיו היה אחראי או לא?".
22:14: נתניהו: "יש פער עצום שבו היינו בישיבות הקודמות, יש פער של שנות אור בינינו לבין הציבור. הציבור חושב: 'מה הבעיה? יש חיסונים, תפתחו את המשק'. מה ששרון אומרת שיהיו כאן הרבה מאוד מתים, ביניהם גם צעירים, האם הציבור מבין את זה? אנחנו חייבים לנקוט משנה זהירות, זה לא בדיחה. אנחנו צריכים להסביר לציבור, אנחנו חייבים להפסיק את הוויכוח לפתוח הכול".
22:13: ד"ר שרון אלרעי פרייס: "אם נפתח את המשק ומקדם ההדבקה יהיה 1.2, 1.3, אתם צריכים להבין שבבתי החולים ימותו הרבה, ביניהם גם צעירים. הדגש פה זה ההבנה שיש אחוז לא מבוטל של אנשים לא מחוסנים. ברגע שזה יקרה, נחטוף את זה בעומס רחב ולא נצליח להציל את זה".
22:04: נתניהו: "בניגוד לציפייה הראשונית, אף על פי שאנחנו במצב הכי טוב בעולם ביי פאר, אנחנו לא במצב של חסינות מוחלטת. אנחנו צריכים להמשיך לשמור על שגרת קורונה הרבה הרבה זמן. יש לנו הרבה כלים ואנחנו צריכים לשמור עליהם. האבחנה לא קיימת בציבור. גם אני לא הבנתי את זה עד לפני זמן קצר. אנחנו חייבים לשמור על שגרת קורונה אחרת להרבה זמן. מסכות כל הזמן לכולם".
21:56: פרופ' ערן סגל מדגיש את הצורך למקד את מאמץ החיסונים בבני 60 פלוס שטרם התחסנו.
21:50: בנוגע לאפשרות שרק עובדי מסחר שהתחסנו יגיעו לעבודה נאמר:
אדלשטיין: "זה ייקח עוד כמה שבועות".
כ"ץ: "מתנגד. זה יאפשר לפתוח את כל המסחר רק בעוד חודש וחצי".
21:36: פרופ' רן בליצר: "הנדבקים הצעירים יתפסו את המקום של המבוגרים, כי המבוגרים יהיו מחוסנים. יש מספיק צעירים שיכולים לפתח מחלה קשה בעקבות זה".
21:23: פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, הציג לשרים את השלבים הבאים של היציאה מהסגר – זאת לאחר השלב הראשון שהחל היום. בפעימה השנייה, ענפים שפעלו טרם הסגר ימשיכו להיפתח – והפתיחה תיעשה באמצעות תו ירוק של סקטורים נבחרים בעלי סיכון נמוך (פעילות ללא ערבוב קהל בישיבה, ללא מזון, עם מסכות).
הפעימה השנייה תכלול: המשך פתיחת שכבות בחינוך (עם רמזור) ופתיחה באמצעות תו ירוק של חנויות רחוב, קניונים ומרכזי ביג, אירועי תרבות, אירועי ספורט קטנים, חדרי כושר, מוזיאונים, תערוכות ומלונות (ללא חדרי אוכל).
בפעימה השלישית, ייפתחו סקטורים בעלי סיכון גבוה באמצעות תו ירוק – כניסה מזדמנת, עם מזון וללא מסכות. במקרה זה מדובר על פתיחת מסעדות (הזמנה מראש), מלונות (הפעלה מלאה), אטרקציות, גני אירועים וכנסים. פתיחה ללא תו ירוק – בתי קפה ומסעדות קטנות.
21:01: נתניהו: "יכלו להיות כאן מלחמות חיסונים אבל זה לא קרה כי יש חיסונים ללא הגבלה. לצערי אי אפשר למנוע ב-100% תחלואה ותמותה כי החיסון לא מגן ב-100%. כרגע, עד שכולם יקבלו חיסון, כולם כולל מנה שנייה, יש שיעור הדבקה שיכול להכות חזק מאוד. המוטציה מאלצת אותנו לצאת בהדרגה".
20:53: השר אקוניס: "ראיתי פרסום שרק 50 אחוז מהמורות והמורים חוסנו. לאור העובדה שאנחנו דנים בפתיחת מערכת החינוך, האם לא כדאי לתת להם עדיפות כרגע?".
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי: "הם בעדיפות עליונה, שרק יבואו. אני קורא לכולם, ולתלמידי י״א וי״ב לבוא להתחסן".
20:17: יו"ר המל"ל מאיר בן שבת: "צריך להבטיח שולי ביטחון בבתי החולים. האם יש לנו כאלו - אני לא יודע להשיב. אנחנו סביב 1100 (חולים קשה), השיא היה 1,200. הגדילה בשיעור התמותה היא ביטוי לבעיית הספיקה".
20:00: גנץ: "אני שמח על הדברים שנפתחו הבוקר. צריך להמשיך לפתוח, אבל באחריות. אפשר למצוא את השפה המשותפת, במיוחד בחינוך לגיל הרך. אני קורא לאנשים להתחסן, זה המפתח שלנו להמשיך ולפתוח את המשק בהתאם לתו הסגול והירוק. השאיפה שמלונות, מכוני כושר ועוד יפתחו, אבל אנחנו צריכים שאנשים ימשיכו להתחסן. חשוב שכל משרת ציבור, מורים, רופאים, סוחרים, כל מי שמגיע באינטראקציה עם קהל אחר, יתחסן. רק ככה נוכל לפתוח באחריות את המשק".
19:56: נתניהו: "היעד שלנו לחסן 95% למי שמעל גיל 50. במקביל, אסור לנו לפעול בשאננות ואני מצפה שכולם יקפידו על הכללים. לכו להתחסן, אלה שמעל גיל 50 וגם הצעירים מיד כי רק ככה נוכל לעצור. נדון היום לגבי פתיחת מערכת החינוך ונקבל החלטה מושכלת וזהירה".
מתווה החזרה למוסדות החינוך: לימודים ייערכו מחוץ לכיתות?
על פי המתווה שהוצע, מערכת החינוך תיפתח לגיל הרך, לכיתות א'-ד' וגם לכיתות י"א-י"ב בערים ירוקות וצהובות. ביתר המדינה, כלומר בערים כתומות ואדומות, הוחלט שהגיל הרך וכיתות א'-ד' יחולקו לחצי והלימודים יהיו יום כן יום לא. הלימודים יהיו פיזית בחוץ, בחצר הגן או בית הספר. אותו הדין חל גם לגבי כיתות י"א-י"ב.
בכירי משרד הבריאות הביעו התנגדות לפתיחת הלימודים ביישובים כתומים או אדומים - רוב היישובים בארץ. ברשימת היישובים הכתומים ניתן למצוא מגוון ערים, גדולות וקטנות, שבחלקן ישנו שיעור התחסנות גבוה: תל אביב, באר שבע, פתח תקווה, ראשון לציון, חיפה, מודיעין-מכבים-רעות, רחובות, אילת, טבריה, אשקלון, הוד השרון, ראש העין, מעלה אדומים, קריית ארבע, חולון, טייבה, בת ים, אום אל-פחם, ירכא, באקה אל גרביה, גן יבנה, מזכרת בתיה, דימונה ומצפה רמון.