המגמה המעודדת של ירידה בנתוני התחלואה נמשכת: רק 470 חיוביים לנגיף נוספו אתמול (רביעי) ושיעור הבדיקות החיוביות צנח ל-1.1% בלבד. מקדם ההדבקה עומד הבוקר על 0.55, הנתון הנמוך ביותר שנרשם מזה חודשים ובכך הגיע ליעד שקבע משרד הבריאות כי מתחתיו המגיפה נמצאת בדעיכה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מקדם ההדבקה מוגדר כמספר הממוצע של הדבקות שנגרם על ידי נשא של הנגיף ומחושב על בסיס קצב השינוי במספר המאומתים החדשים שהתגלה מדי יום. על הנתון הזה יחד עם מדדים נוספים, נשענים במשרד הבריאות כדי לקבל החלטות מכריעות על פתיחת המשק ולהבין מה מצב השליטה בהתפשטות המגיפה בישראל. כאשר המשק נפתח אך המקדם ממשיך לצנוח ניתן להסיק כי לחיסונים יש ככל הנראה השפעה מכרעת על הירידה בהדבקה.
ד"ר אורלי גרינפלד, המנהלת הרפואית של תכנית 'מגן ישראל' הסבירה: "אנחנו משערים כי יש קשר בין מבצע החיסונים לבין הירידה במקדם ההדבקה אך זה ככל הנראה לא הגורם היחידי שמוביל לירידה. אנו יודעים שמחוסנים מדבקים פחות אבל עדיין לא יודעים להצביע במדויק עד כמה. עם זאת, צריך גם להגיד בהוגנות שיש כנראה פרמטרים נוספים שמשפיעים על הורדת התחלואה שלא את כולם אנחנו מבינים עד הסוף".
ד"ר גרינפלד הסבירה כי כל עוד מקדם ההדבקה נמוך מ-0.6 המגיפה בדעיכה אך אין אפשרות להגיע לאפס מוחלט: "רק כאשר לא יהיה נגיף בכלל בישראל מקדם ההדבקה יתאפס לחלוטין וזה מצב כמעט בלתי אפשרי. בהחלט יש אפשרות שמקדם ההדבקה יזנק שוב אם תהיה עלייה בתחלואה".
"כאשר מקדם ההדבקה יורד מתחת ל-0.6 כפי שהגענו אליו הבוקר המשמעות היא שהמגפה הולכת ודועכת, בעיקר כשנתון זה נכון לכל המגזרים באוכלוסייה", מסביר פרופ' נדב דוידוביץ, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור. "כרגע האתגר שלנו הוא להמשיך ולחסן את האוכלוסייה שטרם חוסנה כי זה חומר בערה שיכול עדיין לשמש את הנגיף להתפשטות, בעיקר הדבר נכון לאוכלוסייה הבדואית שם עדיין אחוזי ההתחסנות נמוכים משמעותית. דאגה נוספת היא הווריאנטים השונים בדגש על הווריאנט הדרום-אפריקני שמהווה כ-1.5% מההדבקות החדשות. זה אמנם שעור נמוך אבל עלינו לעקוב באופן שיטתי אחר נתוני התפשטות הווריאנטים השונים כדי לא להגיע לשינוי מגמה והשתלטות של וריאנטים אשר עמידים יותר לחיסון".
איימן סיף, ראש דסק ערבים במגן ישראל התייחס לנתונים: "מקדם ההדבקה הוא אינדיקטור אחד מאוד חשוב אך גם יתר הנתונים אופטימיים ונרשמת ירידה חדה במספר המאובחנים והחולים המאושפזים במצב קשה. כעת המשימה שלנו היא לשמר את הנתונים הנמוכים הללו".
במשרד הבריאות חוששים מהחגים המתקרבים: "הרמדאן, חג הפסח והפסחא. במקביל יש את סוגיית החתונות ואנו משקיעים מאמצים כדי לוודא שהאירועים האלו יעברו בצורה בטוחה תוך הקפדה על המתווה שגובש כדי לשמור על ההישג של ירידה בתחלואה". ההנחיות לחגי הפסח, הפסחא והרמדאן הן לקיים אירועים במתכונת ההתקהלויות של עד 20 איש בחלל סגור ו-50 בחלל פתוח.