המספרים המעודדים מהימים האחרונים שמראים ירידה במקדם ההדבקה ובחולים הקשים בעקבות מבצע החיסונים, צפויים להוביל לכך שהמשק יהיה פתוח כמעט לגמרי החל מאמצע השבוע הבא - אך רק מי שכבר מחוסן או חלה והחלים ייהנה מההטבות, בעוד שמי שלא - חשוף להגבלות לא מעטות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי תוכנית משרד הבריאות, המשק ייפתח בשתי פעימות - כשהראשונה תתרחש כבר ביום שלישי הבא, 23 בפברואר, אז אמורות להיפתח כיתות ה'-ו' וכיתות י"א-י"ב בערים ירוקות וצהובות ובחלק מהערים הכתומות, ובנוסף ייפתחו חנויות הרחוב ובתי התפילה. בנוסף, התכנון הוא לפתוח מקומות רבים נוספים אבל רק למי שהתחסן או החלים מקורונה: קניונים, שווקים, מרכזי ביג, חדרי כושר ובריכות, מוזיאונים ומלונות ללא חדרי אוכל. התקהלויות יכללו 10 אנשים בחלל סגור ו-20 בחלל פתוח.
הפעימה השנייה מתוכננת ל-9 במרץ, שבועיים בלבד לפני הבחירות. אז אמורות להיפתח כיתות ז'-י' בערים ירוקות, צהובות וכאלה שנחשבות כתומות 'גבוליות' שבהן קיימת רמת חיסון של 70% מהתושבים. בנוסף, ייפתחו בתי קפה ומסעדות קטנות. רק למתחסנים ומחלימים ייפתחו מסעדות גדולות, מלונות, גני אירועים, כנסים ואטרקציות תחת תו ירוק ותותר התקהלות של 20 איש בפנים ו-50 בחוץ – למעט ביישובים אדומים.
בקבינט הקורונה עדיין לא הגיעו להבנות שיאפשרו באופן סופי את הפעלת המתווה הזה. שרי כחול לבן מעוניינים לפתוח חלק מהמשק כבר השבוע ולא לחכות שבוע נוסף, אך שר הבריאות יולי אדלשטיין מסרב בתוקף - ואמר שהוא מוכן להתגמש על הקדמת הפעימה הראשונה ליום ראשון הבא - במקום שהיא תחל ביום שלישי הבא.
הבעיה המהותית היא הסוגיה המשפטית: עד כמה אפשר לפתוח חלק גדול מהמקומות ובמיוחד קניונים רק למתחסנים ומחלימים. נושא מהותי נוסף שעל הפרק הוא חג הפורים שמגיע כמה ימים בלבד לאחר מועד הפתיחה המתוכנן. בכירים במשרד הבריאות פשוט לא יודעים מה לעשות וכיצד יש לפעול בימי החג על מנת למנוע התקהלויות ענק שיובילו להדבקות והאם לנקוט בצעד מחמיא של סגר, הטלת עוצר לילי או רק להגביל תפילות וכינוסים.
השמות של מי שעוד לא התחסן יועברו לרשויות המקומיות?
בתוך כך, במשרד הבריאות הציגו תוכנית להאצת קצב ההתחסנות, אך היא מלווה בבעיות משפטיות רבות - וכלל לא בטוח שניתן יהיה להוציא אותה אל הפועל. סעיף מרכזי שצפוי לעורר תרעומת הוא חקיקה שתאפשר שיתוף של הרשויות המקומיות בשמותיהם של כל מי שעדיין לא התחסנו בתחומן.
עוד מציעים במשרד הבריאות לתגמל צוותי רפואה שיצליחו להביא מתחסנים בני 50 פלוס ומתן תגמול כספי לרשויות על פי מדדי מתחסנים. בנוסף כוללת התוכנית שיחה לכל מתחסן שלא התייצב לחיסון הראשון, דרישת חיסון חובה או בדיקה תכופה למורים, נהגים וצוותי רפואה, הפעלת ניידות חיסון בכניסה לשמורות הטבע והגעה יזומה עם מד"א למקומות העבודה.