האם ישראל תספק חיסונים לתושבי הרשות הפלסטינית? לפי פרסום היום (שני) בעיתון האינדפנדנט הבריטי, השבוע נעשתה פנייה של ארגון הבריאות העולמי בבקשה להעביר מנות חיסון לטובת הרשות הפלסטינית, אבל ישראל סירבה לבקשה. גורמים מקצועיים במשרד הבריאות סבורים שמבחינה אפידמיולוגית זוהי טעות: "לא ייתכן שעשרות אלפי אנשים לא מחוסנים יעברו לשטח ישראל".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ברשות הפלסטינית נמתחה אתמול ביקורת על ישראל בעקבות העובדה שלא מועברים חיסונים לטובת התושבים בגדה. משרד החוץ הפלסטיני מסר בהצהרה: "ישראל מתעלמת מחובותיה ככוח כובש, ומבצעת אפליה גזעית כלפי העם הפלסטיני, ומונעת ממנו את זכותו לבריאות".
סגן שר הבריאות, חבר הכנסת יואב קיש, אמר ל-N12: "אזרחי ישראל קודמים, רק לאחר שנסיים לחסן את כלל התושבים במדינה, יהיה ניתן לשקול כל בקשה לגופה, כולל הפניות שהגיעו מן הרשות הפלסטינית".
לעומת זאת, בין גורמי המקצוע של משרד הבריאות יש מי שחושב שמבחינה אפידמיולוגית יש חשיבות לכיסוי חיסוני של תושבי הרשות: "החובה הראשונה שלנו היא לחסן את אזרחי ישראל, אך אנחנו בהחלט היינו רוצים לראות את הפלסטינים מחוסנים. לא ייתכן שעשרות אלפי אנשים לא מחוסנים יעברו לשטח ישראל ויפגעו כך בבריאות הציבור של אזרחינו. בשלב זה פעולות נעשות מול רשויות הבריאות בשקט ומתחת לפני השטח, אך בראש סדר העדיפויות נמצאים אזרחי ישראל שממתינים להתחסן".
שר הבריאות יולי אדלשטיין, שהתראיין הלילה לרשת הבריטית "Sky New"' התייחס בין היתר גם לסוגיית הפלסטינים, לגביה סופגת ישראל ביקורת: "אני לא חושב שיש מישהו במדינה הזאת שחושב שאני אקח חיסון מישראלי ואתן לשכנינו. אם ירצה ה' ולא יהיה ביקוש פה יותר לחיסונים - נוכל לחלוק".
"אני חושב שאנחנו עזרנו לשכנינו הפלסטינים מהשלבים המוקדמים של המשבר הזה, כולל אספקת ציוד רפואי, תרופות ועצות", אמר שר הבריאות. הוא הוסיף כי הוא מבין שזה גם האינטרס הישראלי שיהיו כמה שפחות נדבקים בצד הפלסטיני. "פלסטינים רבים עובדים בישראל, אי אפשר להפריד בין שני הצדדים ולהגיד שזה לא עניינינו. זה כן העניין שלנו".
בתוך כך, ראש הממשלה הפלסטינית, מוחמד אשתייה, אמר היום כי בעוד חודשיים יגיעו לרשות הפלסטינית חיסונים נגד נגיף הקורונה מתוצרת חברת אסטרהזניקה. הוא ציין כי הרשות הפלסטינית חתמה על הסכמים עם ארבע חברות שמייצרות את החיסון.
בפנייה של ארגון "רופאים לזכויות אדם" למשרד הבריאות ומתאם פעולות הממשלה בשטחים נכתב: "חובתה של ישראל ליישום זכותם לבריאות של התושבים הנתונים לשליטתה. הסכמי אוסלו מכילים התייחסות למחלות מדבקות, והחובה לשתף פעולה בעת מגפה בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית".
רן גולדשטיין, מנכ"ל "רופאים לזכויות אדם" אמר: "יש לנו חובה משפטית ומוסרית לדאוג לכך שהפלסטינים יקבלו חיסון. ישראל זכתה לפרגון בתקשורת העולמית על מבצע החיסונים, אך התעלמות מהפלסטינים תהפוך את הפרגון לביקורת ובצדק. גם מבחינת בריאות הציבור יש לכך חשיבות: אלפי פועלים עוברים מהשטחים לישראל ויש מעבר של תושבי ישראל אל תוך השטחים. כפי שלמדנו הנגיף איננו עוצר במחסום. אם נרצה להתגבר על המגפה עלינו לדאוג שגם הפלסטינים יחוסנו וכמה שיותר מהר".
תנועת "אם תרצו" ופורום "בוחרים בחיים" מסרו בתגובה: "לא יעלה על הדעת כי מדינת ישראל תספק לרשות הפלסטינית חיסונים בעוד שרבים מאזרחי ישראל כלל עוד לא התחסנו. רשות הטרור הפלסטינית מושחתת מיסודה, ובמקום להפנות את תקציביה לרכישת חיסונים עבור תושביה הרי שראשיה מעדיפים להשקיע את כספיהם בחיזוק הטרור. מי שבחר בטרור כדרך חיים ומפרנס מחבלים שפגעו באזרחים ישראלים לא יכול לקבל כעת פרס".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "ישראל לא מתערבת בהבאת חיסונים שהרשות הפלסטינית תחתום או חתמה עם חברות חיסונים בעולם וכמובן שתאפשר את העברתם. מדינת ישראל פועלת לחסן את כלל אזרחי ישראל ללא הבדל דת, גזע ומין".