מאז שהחלה להתפשט ברחבי העולם, מגפת הקורונה התאפיינה בהמון שאלות שנותרו פתוחות ובמחסור במידע של הקהילה הרפואית כיצד להתמודד עם הנגיף. ככל שחלף הזמן, הצטברו עדויות ומחקרים שסיפקו תשובות לשאלות הללו, אך גם כעת ישנן שאלות שממשיכות להעסיק אותנו. מתי נקבל תשובות לדילמות האלו ומה ידוע כבר כעת?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מתי ישראל תגיע לחסינות עדר?
ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש אגף שירותי בריאות הציבור העלתה הערכה פסימית לפיה ישראל לא תגיע לחסינות עדר בשנת 2021. הסיבה לכך היא שכל עוד אין אישור לחיסון ילדים, יש קבוצת אוכלוסיה גדולה מדי שאיננה מתחסנת ומכאן שאין יכולת להגיע ליעד שלחסינות העדר, שנע בדרך כלל בין 70%-80% מהאוכלוסיה. פרופ' נדב דוידוביץ', יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, הסביר: "בחודשים הקרובים לא נוכל להגיע לחסינות עדר וזאת מפני שעדיין אין חיסון לילדים. בהמשך, עם הכנסת החיסון לילדים ולאחר שנקבל את תוצאות הניסויים של חברות פייזר, מודרנה ואסטרהזניקה, החיסונים יינתנו ככל הנראה כחיסוני שגרה - אחת לשנה. כך נוכל להגיע לחסינות עדר שתידרש מאיתנו לפחות שמונים אחוזים מכלל האוכלוסיה - בכל הגילאים. הכל בתלות של אישור חיסוני הילדים. צאו להתחסן".
מה יהיה עם מתן חיסונים לילדים?
חיסון לילדים תלוי בהגעת תוצאות המחקרים שנערכים כעת על ידי יצרניות החיסון. בחברת פייזר יצא לדרך ניסוי החיסון בילדים כבר לפני מספר חודשים, שמתקדם לסיום שלב המחקר על גילי 15-12. רק לאחר מכן תבחן החברה את החיסון גם על גילים נמוכים יותר.
חברת אסטרהזניקה ואוניברסיטת אוקספורד הודיעו בסוף השבוע על פתיחת שלב הניסוי הקליני ב-300 ילדים בני 6 עד 17. אבל שלבי הניסוי הללו מתקדם לאט יותר מפני שקיים קושי בגיוס מתנדבים שזקוקים לאישור ההורים. ההערכה היא שרק בעוד כמה חודשים יגיעו התוצאות הסופיות של ניסוי החיסון בילדים ויהיה ניתן להרחיב את ההתוויה עבורם גם בישראל.
מה יעשו מחלימים לאחר שיפוג התוקף תעודת המתחסן?
במשרד הבריאות החליטו על מדיניות לפיה כל מי שנדבק בקורונה עד דצמבר 2020, יקבל תעודת מתחסן אשר תהיה בתוקף עד יוני 2021. כל מי שנדבק לאחר מכן - יקבל תעודה שתהיה תקפה ל-6 חודשים קדימה שתאפשר לו כניסה לעסקים ואירועים שהממשלה תחליט כי הכניסה אליהם מותנית ב'תו הירוק'.
אך מה יעשו המחלימים לאחר שיפוג תוקפה של התעודה? ד"ר אורלי גרינפלד, המנהלת הרפואית של תכנית 'מגן ישראל', אמרה כי בקרוב משרד הבריאות צפוי לאשר לחסן מחלימים: "בהמשך הדרך גם מחלימים יחוסנו. הנגיף דינאמי ומשתנה, יש וריאנטים חדשים שמתגלים וככל שנדע עוד נתונים - נוכל לקבל החלטות מותאמות. הקהילה המדעית בארץ דנה בנושא כשאחת השאלות על הפרק היא אם צריך לחסן מחלימים בשתי מנות, או שמספיקה רק מנת חיסון אחת".
"בהמשך הדרך גם מחלימים יחוסנו"
ד"ר אורלי גרינפלד, המנהלת הרפואית של תכנית 'מגן ישראל'
מתי נדע אם החיסון מונע הדבקה?
מדינת ישראל מובילה בפער בשיעור ההתחסנות בעולם ביחס לגודל האוכלוסיה. לכן נתוני האמת על מניעת הדבקה בעקבות החיסון של פייזר יגיעו בעקבות מחקרים שנעשים כאן בארץ. בקופות החולים הגדולות ממתינים להעברת אינפורמציה מהחקירות האפידמיולוגיות שנעשות במפקדת אלון בצה"ל, כדי לשקלל את הנתונים עם המידע שבידיהם ולהסיק מסקנות באשר להפחתת הסיכון להדבקה ממתחסנים. כבר עכשיו, אומרים החוקרים, ישנן עדויות ראשונות לכך שהחיסון מפחית הדבקה במידה מסוימת, השאלה אם מדובר בשיעור משמעותי. התשובה כאמור תתפרסם בשבועות הקרובים.
האם ישראל תעשה שימוש בחיסונים של חברות שאינן פייזר?
מלבד פייזר, לישראל יש הסכמים חתומים לאספקת חיסון גם מול החברות מודרנה ואסטרהזניקה. נכון להיום, בישראל ישנן מאה אלף מנות חיסון של חברת מודרנה, אך במשרד הבריאות בחרו שלא לעשות בהן שימוש מכיוון שמדובר בכמות קטנה מדי שלא משתלם להכניסה בעוד שיש אספקה שמכסה את כלל האוכלוסיה מחברת פייזר.
אחת האפשרויות לניצול החיסונים של החברות האחרות שיגיעו לידי ישראל היא העברתם לרשות הפלסטינית. זאת, מתוך מחשבה שכל עוד האוכלוסיה ברשות איננה מחוסנת, הדבר עלול להוביל להתפשטות בחודש של המגפה בישראל. חיסוני אסטרהזניקה ואוקספורד עדיין לא נחתו בישראל, ויחד עם זאת משרד הבריאות טרם אישר את השימוש בחיסון - מפני שהוא עדיין לא זכה לאישור מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA).