דוהרים להרחבת מבצע החיסונים: שעות אחרי ההודעה המשמחת של חברת התרופות האמריקנית פייזר לפיה החיסון שלה נגד נגיף הקורונה נמצא יעיל ובטוח גם לילדים בגילי 15-12, ד"ר עופר לוי, חבר הוועדה המייעצת למנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) שתתבקש להכריע בקרוב לגבי החיסון לצעירים, אמר אמש (רביעי) בריאיון למהדורה המרכזית כי הוא מעריך שתוך כחודש תכונס הוועדה לדון באישור החיסון של פייזר לבני 12 ומעלה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ד"ר לוי, שמשמש גם כמנהל תוכנית החיסונים בבית החולים בבוסטון, בירך על תוצאות הניסוי: "שמחתי מאוד לראות את הכותרות בקשר לתוצאות החיסון של פייזר בבני 15-12. לפי הכותרות והמאמרים זה נשמע חיובי מאוד. אני מקווה שה-FDA יכריע בנושא תוך חודש. אני לא יודע לומר תאריך מדויק, אבל מקווה מאוד שבעתיד הקרוב, תוך כמה שבועות".
באשר להחלטה על חיסון ילדים צעירים יותר מגיל 6 ומעלה, אמר ד"ר לוי: "כפי שאת יודעת, יש כעת ניסיונות לחסן ילדים בגילים צעירים יותר, אפילו צעירים יותר מגיל 12. אנחנו מקווים שהתוצאות יגיעו תוך כמה חודשים ונוכל לראות אם כדאי לאשר חיסונים בגילים צעירים יותר אפילו".
"אנחנו במרוץ חימוש של חיסונים"
ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, התייחסה אמש ב"תוכנית חיסכון" להודעת פייזר והדגישה כי משרד הבריאות יקיים תהליך מקצועי ומקיף בטרם תתקבל ההחלטה לחסן ילדים. "משרד הבריאות ינהג בצורה אחראית ושקולה, כפי שעשינו עם המבוגרים", אמרה אלרעי פרייס. "נבדוק את הנתונים, נקבל את אישור ה-FDA ונקיים דיון בוועדה המייעצת. אם יתקבל אישור של ה-FDA ויתקיימו דיונים בוועדה המייעצת, ניתן יהיה לקבל המלצה תוך מספר שבועות".
עוד אמרה ד"ר אלרעי פרייס כי היא מאמינה שעד תחילת שנת הלימודים הבאה ניתן יהיה לחסן ילדים, בכפוף לאישור ה-FDA. "במדינת ישראל חוסנו מספר ילדים בני 15-12 בחיסונים פרטניים, בשל מחלות רקע. לא ראינו תופעות לוואי סביב החיסון בקבוצת הגיל הזאת. מהנתונים המועטים שיש בידינו נראה שמדובר בחיסון בטוח עבור קבוצת הגיל הזו ואנחנו לא נתקדם בלי אישור ה-FDA".
ד"ר אלרעי פרייס הגיבה לביקורת על התוכנית לרכש עשרות מיליוני חיסונים נוספים ואמרה: "החיסונים שאנחנו מדברים עליהם הם לא רק מפייזר, אלא מחברות ומפלטפורמות שונות. אנחנו מסתכלים קדימה ורוצים להכין את ישראל בצורה הטובה ביותר לכל אתגר שלא יהיה - וריאנט כזה או אחר או ירידה ברמת הנוגדנים".
"אנחנו בפנדמיה עולמית עם מרוץ חימוש של חיסונים", הוסיפה ד"ר אלרעי פרייס. "זה לא שרוכשים את החיסונים והכל מגיע כרגע למחסנים. אנחנו עושים לרכוש חיסונים לשנת 2022 שיכולים להיות בשימוש גם ב-2023. אפשר לדחות את מועד קבלת המשלוחים ולקבל אותם מתי שנצטרך. חשוב לחתום על ההסכמים עכשיו כי יש על זה מלחמה בכל העולם".
ד"ר אלרעי פרייס שללה את הטענות שלפיהן משרד הבריאות מיישר קו עם מדיניות ראש הממשלה בנימין נתניהו בכל מקרה: "אני לא חושבת שמשרד הבריאות מיישר קו בשום צורה. משרד הבריאות נותן את ההמלצה המקצועית שלו. אנחנו רואים מה קורה בעולם מבחינת מלאי החיסונים. 85% מאוכלוסיית ישראל ברת החיסון התחסנה בזמן שבמדינות אחרות בעולם נותנים תורים לחיסון ביולי".
לדברי ד"ר אלרעי פרייס, לא תהיה חובת חיסון לילדים – אך ייתכן שיידרשו מילדים שלא התחסנו הצגת בדיקת קורונה שלילית כתנאי לכניסה למקומות מסוימים. "אני לא רואה את זה כסנקציה", אמרה. גם כשמדובר במבוגרים שאינם מחוסנים, אנחנו מנסים לייצר תנאים של תו ירוק. נצטרך לראות מה יהיה מצב התחלואה ואילו המלצות יינתנו בהתאם לכך. במקומות שבהם תימצא תחלואה גבוהה יכול להיות שנחייב בדיקה שתוצאתה שלילית".
באשר להחלטה על הקלות נוספות במערכת החינוך, אמרה ד"ר אלרעי פרייס: "אנחנו מדברים על 2.5 מיליון ילדים שאינם מחוסנים. זה עדיין כר פורה להדבקות בקרב האוכלוסייה הזאת, בנוסף ליותר ממיליון מבוגרים שאינם מחוסנים. המשמעות היא שהווירוס עדיין כאן ואם נפתח את כל הקפסולות עלולה להיות עלייה בתחלואה. אנחנו לא רוצים לעשות את זה ולקוות שיהיה בסדר. לקוות זו לא אסטרטגיה. נעשה צעדים בצורה שוקלה וזהירה. ביטלנו את הקפסולות בכיתות ג'. נחכה כמה ימים, נראה שאין עלייה בתחלואה ונמשיך בדרך הזאת".
ד"ר אלרעי פרייס התייחסה גם להחלטה המסתמנת על ביטול חובת עטיית המסכות בשטחים פתוחים: "אנחנו בדיונים בנושא הזה. יש כאן מסר מורכב. קיימת תמימות דעים בין כל המומחים באשר לחשיבות עטיית מסכות בחללים סגורים. עם זאת, ברגע שנבטל את החובה במקומות פתוחים – אני לא יודעת עד כמה ניתן יהיה לשמור על חובת העטייה בחללים סגורים. אנחנו בהחלט בודקים את העניין ולא רוצים להקשות יותר ממה שצריך".