בזמן שהממשלה נאבקת כדי להביא מספיק חיסוני קורונה לאזרחי המדינה, ומעודדת אזרחים שטרם התחסנו למהר ולעשות זאת, היא מנהלת מאמץ נוסף – על התודעה של הציבור. ברשתות החברתיות ניתן למצוא שקרים רבים על אודות החיסונים, דבר שמרתיע המון אנשים ומביא להאטה בקצב ההתחסנות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כתבות נוספות ב-N12:
- בבני ברק יש כאלה שמזהירים: "אל תתחסנו"
- המאבק נגד הפייק ניוז: פייסבוק יוצאת בקמפיין לעידוד התחסנות
- יבנה אוסרת על עובדי הוראה שלא התחסנו להגיע למוסדות החינוך
- ממצאים ראשוניים במשרד הבריאות: האם מחוסנים יכולים להדביק?
- פרשנות: לא רוצים להתחסן? אל תתקרבו אליי!
כדי להמחיש את הקושי שבהתמודדות עם התופעה, ניסינו ליצור קשר עם חלק מאותם מפיצי שקרים ופייק ניוז בנושא החיסונים. ד"ר ליאור אונגר, מומחה לנוירוכירורגיה שמפעיל דף פייסבוק פופולרי שבו הוא מעביר לציבור מידע רפואי ומדעי מהימן, התקשר לכמה מתנגדי חיסונים.
"הפרסום האחרון שלך הפחיד אותי", אמר לאחד מהם. "אתה עומד מאחוריו? אני מכיר כמה אנשים שקראו את זה, נבהלו וכרגע חוששים להתחסן". למרבה הצער, אונגר נתקל בעיקר בטריקות טלפון. "הכי קל זה לסגור את הטלפון, מה אכפת לך? אתה ממשיך בחייך כרגיל ומישהו סיים את חייו בגלל מידע שאתה מפיץ", אמר אונגר בתסכול.
מה גורם לאנשים להפיץ ברשת מידע שקרי? ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, חוקרת במכון הישראלי לדמוקרטיה, סבורה שמפיצי הפייק ניוז הם אנשים בעלי אינטרס, "אפילו גורמים עוינים, שהמטרה שלהם היא לזרוע עוד בהלה דווקא בשעה הקשה הזו".
במשרד הבריאות מודעים היטב לבעיה הזו והקימו לאחרונה צוות מיוחד שמטרתו להיאבק בתופעה. חברת הצוות, שחר קליידר לוי, הסבירה על עבודתם: "אנחנו מנטרים אנשים שמשקרים לציבור בצורה מאוד ברורה, למשל על מרכיבי החיסון. אם אנחנו יכולים לצמצמם את החשיפה של הציבור לפייק ניוז, אנחנו עושים את זה".
לצד הפצת שקרים, חלק ממתנגדי החיסונים קובעים תורים לחיסון אך לא מגיעים, במטרה לגרום לבזבוז של מנות חיסון. עינב שמרון, סמנכ"לית הסברה במשרד הבריאות, מודעת לתופעות הפסולות ואמרה בכעס: "לא יעלה על הדעת דבר כזה, זו פגיעה בבריאות הציבור".
לצד משרד הבריאות, קיימות גם יוזמות אזרחיות שנלחמות בפייק ניוז. אורי קול, ממייסדי האתר "פייק ריפורטר", סיפר על החוויה שלו בהתמודדות עם מפיצי הפייק ניוז: "זיהינו מאות אנשים, חלקים אמיתיים וחלקם בעלי פרופילים מזויפים, שמפיצים עשרות ומאות שקרים שונים. אנחנו מצליחים לעקוב אחרי השקרים ולדווח עליהם". קול טוען שמלבד החיסון נגד הנגיף, על המדינה לחסן את הציבור גם נגד השקרים הללו.