הגל השלישי של התחלואה נמצא בעיצומו עם אלפי חיוביים חדשים לנגיף בכל יום, עומסים בבתי החולים שחלקם כבר אינם מסוגלים לקלוט מאושפזים במחלקות הקורונה, ודרישה של גורמי המקצוע מחברי הקבינט להדק את הסגר. מה היו האירועים הדרמטיים שהובילו למצב הקיים? N12 עם מפת ההתפרצויות של החודש האחרון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הידבקות בבתי אבות בעקבות קריסת מבצע מגן אבות ואמהות
מערך הבדיקות שביצע מעקב על בתי האבות בישראל זכה לשבחים בתחילת המגפה, אלא שלאחרונה חלים עיכובים דרמטיים בקבלת תוצאות הבדיקות, שמובילים לחוסר שליטה על התפרצויות קורונה בבתי האבות ברחבי הארץ:
- בבית האבות בובו בבת-ים התגלו 21 נדבקים, כולם פונו לבתי חולים ומוסדות חלופיים.
- בבית ארבל בפתח תקווה נמצאו 15 חיוביים לנגיף.
- בבית האבות בית גבריאל בקריית גת אותרו 62 חיוביים לנגיף: 46 קשישים ו-16 עובדים.
- בבית אבות בן-יהודה בחיפה אותרו יותר מ-5 חיוביים לנגיף.
- בבית אבות בן-יהודה בקריית אתא אותרו יותר מ-5 חיוביים לנגיף.
- בבתי אבות נוספים ברחבי הארץ ממתינים לתוצאות הדגימות.
יוסי קפלן, ממונה הקורונה באיגוד בתי האבות (א.ב.א) אמר ל-N12: "מבחינתנו, יותר מ-5 חיוביים לקורונה זו הגדרת בית אבות בהתפרצות. יש הרבה מאוד כשלים במערך הדיגום והבדיקות. משום מה החליט משרד הבריאות להוציא מכרז לחברות דיגום חדשות ומאז המעבדות מאבדות דגימות, מערכות המחשוב של משרד הבריאות קרסו ואנחנו מקבלים תוצאות רק לאחר 4-3 ימים. פנינו לכולם והתרענו מפני המצב אבל התקלות נמשכות. אני צועק היום: יש מחדל של משרד הבריאות ואנחנו חסרי אונים מכך שאין ביכולתנו לסייע לדיירים שלנו".
עלייה דרמטית במספר הנדבקים במערכת החינוך: בתי ספר, גנים וישיבות
כשברקע מתחולל קרב על פעילות מערכת החינוך, המספרים במוסדות השונים ברחבי המדינה מזנקים. עיריית רחובות דיווחה על חשש להתפרצות בבית הספר היסודי "נבון" בעיר, שבו התגלו 13 חיוביים לנגיף: מורה, סייעת ו-11 תלמידים.
בתחילת השבוע התגלו 10 תלמידות חיוביות לקורונה בבית הספר "בית יעקב" בפתח תקווה. בעקבות כך, החליטו בעירייה על סגירתו למשך שבוע, לאחר התנגדות ההורים וההנהלה, איפשרה העירייה את המשך הפעילות שם בניגוד לשיקול דעתם.
עשרות נדבקים בקורונה התגלו גם בישיבות "חברון", "קול יעקב" ו"דרך חכמה סילבר" בירושלים, ובמועצה האזורית מטה יהודה נסגרו 15 גני ילדים בעקבות בידודים של אנשי צוות.
בעקבות העלייה החדה במקרי התחלואה בבתי הספר, חלק מהרשויות המקומיות החליטו על סגירת מערכת החינוך בשטחם. כך למשל ברמת גן, בת ים, אפרת, המועצה האזורית מרחבים ודימונה. גם המועצה קריית יערים סמוך לירושלים הכריזה הבוקר על סגירת מערכת החינוך. ראש מועצת קריית יערים, הרב יצחק רביץ, אמר: "זו החלטה קשה, אבל יש נסיקה גבוהה מאוד ברמת התחלואה והאחריות מחייבת לקחת החלטות גם אם הן לא נוחות".
הדבקה בטיסות וייבוא תחלואה מחו"ל
בשבועיים האחרונים שהו נדבקים מאומתים במספר טיסות לישראל. בטיסה של מאות נוסעים מהפיליפינים לאיסטנבול היה גם חולה קורונה, שעלה לאחר מכן על טיסה נוספת מאיסטנבול לישראל. חולה נוסף היה על טיסה מישראל לאיחוד האמירויות, ולפני שבוע התגלו 14 חולים שהגיעו בטיסה מדובאי לישראל וטיילו יחד בטיול מאורגן. כמו כן, 6 חוזרים מחו"ל נדבקו במוטציה הבריטית.
עם הנחיתה בארץ לא חלה חובה לבצע בדיקת קורונה והדבר הוביל לייבוא תחלואה מחו"ל שהתגלתה רק לאחר כמה ימים. לפי נתוני מפקדת אלון, לאורך תקופה ארוכה רק רבע מהחוזרים מחו"ל הקפידו על הנחיות הבידוד והשאר הפרו אותם. בעקבות כך, קיבלה הממשלה החלטה להכניס את כל השבים מחו"ל לבידוד במלונית קורונה - אלא שבעקבות מחאה של השוהים במלונות, הממשלה ביטלה את החלטתה ולאחר כמה ימים מרבית המבודדים שוחררו לביתם.
זליגת תחלואה מערים אדומות לערים סמוכות
מניתוח שערכו קבוצת חוקרים מהאוניברסיטה העברית עלה כי במספר מקרים, עיר שהוגדרה אדומה גרמה לתחלואה גם ביישובים הסמוכים לה. כך למשל קרה ברהט, שלקראת סוף נובמבר חוותה עלייה בתחלואה. כמה ימים לאחר מכן - חלה עלייה בתחלואה בעיר באר שבע הסמוכה, שתושבי רהט מגיעים אליה לצורכי עבודה ומסחר.
בדומה, העיר נצרת הוגדרה כעיר אדומה בתחילת דצמבר, וכמה ימים לאחר מכן זיהו חוקרי האוניברסיטה העברית זליגה של התחלואה ממנה לחיפה ולשפרעם. גם בירושלים הוגדרו כמה שכונות אדומות במזרח העיר שלדברי החוקרים "בערו במשך מספר שבועות" ובעקבות חוסר טיפול בהן, התחלואה התפשטה לכל רחבי העיר.
פרופ' ינון אשכנזי, ממכון רקח לפיסיקה באוניברסיטה העברית, הסביר: "מסוף נובמבר ועד אמצע דצמבר ערכנו ניתוח של גידול התחלואה המקומית שהצביע על עלייה בהדבקה ביישובים אדומים וכמה ימים לאחר מכן עלייה גם בריכוזי אוכלוסייה סמוכים אליהם. זיהינו שפתיחת מרכזי הקניות הפתוחים הגבירה את הערבוב בין האוכלוסיות והגדילה את מקדם ההדבקה. אילו היו מטילים הגבלות משמעותיות על אותם יישובים, ייתכן שהיה ניתן לעכב את התפשטות הנגיף ולעצור את הזליגה ליישובים הסמוכים".