מלחמה של ממש בין הרופאים בעולם, אז מי בעצם צודק? אם לווירוס יש וירוס, אז הסרט של אורלי וילנאי וגיא מרוז היה הווירוס הזה. ביום חמישי שעבר הוא עלה לרשת ומאז התפשט עם מקדם הדבקה שלא מופיע בספרות הרפואית, ונכון לעכשיו, פרופסור אודי קימרון מפורסם כמעט כמו נועה קולר. שריפה נדלקה סביב הסרט ומאז היא ממשיכה לבעור ולשלוח גיצים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מאמרי הפרכה נכתבו, כל עובדה ונתון בסרט זכו לביקורת.  כי הפעם זה לא היה מדע מבוסס מול איזה גורו שלמד דיקור בהתכתבות בטריניטי קולג' והשפיע על חצי פרדס חנה לא לחסן. הפעם זה מול כמה פרופסורים ידועי שם וארוכי פרסטיז'ה. ועדיין הקרב מתחולל.

הטענה העיקרית בסרט, שאורכו 38 דקות ונקרא "ומה אם כל העולם טועה", היא שמדיניות הסגרים שכמעט כל העולם מיישם מזיקה הרבה יותר משהיא מועילה. שהסינים התחילו איתה כי זה מה שדיקטטורה טוטליטרית יודעת לעשות, וכל העולם הלך בעקבותיהם בלי להעלות מספיק ספקות. ושכאשר רופאים שזאת התמחותם העלו טענות מקצועיות נגד שימוש מוגזם ובלתי מידתי בסגר כללי, הממשלה והקבינט ומשרד הבריאות לא רצו לשמוע אותם, מסיבות שלפחות חלקן פוליטיות.

"אני שומע את שלי יחימוביץ' והיא אומרת שכל מי שמעז עכשיו, זה היה ביום של הסגר, הראשון, לדבר נגד הסגר הוא איש חסר אחריות כי אנחנו במלחמה, ובמלחמה לא מדברים נגד", אומר גיא מרוז, מיוצרי הסרט. "אמרה שלי יחימוביץ' שבמלחמת לבנון הראשונה עשתה קמפיין ענק ומוצדק לארבע אימהות, בזכותה ובזכות כרמלה מנשה היה קמפיין כזה ענק, בזמן מלחמה. אבל פתאום עכשיו התקשורת בזמן מלחמה לא מדברת את הצד השני. זה שאתה מביא מדי פעם מומחים זה לא עושה את העבודה. המסה הכללית היא הקו השני".

אורלי וגיא (צילום: N12)
יוצרי הסרט "ומה אם כל העולם טועה", אורלי וילנאי וגיא מרוז | צילום: N12

כשהתבררו ממדי הוויראליות של הסרט, התיישבו הרבה דוקטורים לכתוב מאמרי הפרכה ובדיקת עובדות ולהעלות אותם לרשת. "אספתי כמה חברים מאצלנו, מעמותת מדעת, וכל סוף השבוע ישבנו על זה ו...  ניתחנו את האמירות, מצאנו את המקורות שלהן, ונתנו להן תשובה", אומר ד"ר ארז גרטי, אימונולוג ממכון דוידסון לחינוך מדעי.

"הם שישה מומחים. אני יכול למצוא לך בחמש דקות מאה מומחים בארץ שיגידו אחרת, אבל בסרט זה לא היה", אומר ד"ר אורי לרנר, מנהל מקצועי בעמותת מדעת. "אז איזה מין דיון מדעי זה אם אתה מציג עמדה אחת? בדיוק בגלל שהסרט אומר 'אני אראה לכם את הצד שאתם לא שומעים' ושהוא פונה לאותו ספק שקיים תמיד אצל כולם בלב - ומוכר להם דעה אחת. כשאתה פונה לספק ומוכר דעה אחת בלי להציג את הדעה ממול, אתה משכנע".

אבל מה שהדליק את כל הלדים המהבהבים אצל רבים בקהילה המדעית, מעבר לוויכוח התיאורטי, היה הקשר של חלק מהמרואיינים, וגם של אורלי וגיא, לקבוצה שנקראת מודל היגיון בריא. זו קבוצת חוקרים שהציעה לפתוח את המסחר, התרבות והחינוך לכל הצעירים והבריאים, ורק את הקשישים והחולים להשאיר בבית, ואחרי שכל הצעירים יידבקו בקורונה ויחלימו ברובם ללא סיבוכים, נוכל לשחרר את המבוגרים והחולים לסביבה שהיא כבר לא מדבקת. יש בין אנשי המודל כמה פרופסורים שקשה לזלזל בהם אבל חלק גדול בקהילה המדעית רואה בהם סכנה.

הפרופסור ותזת ה"עומק החיסוני" שגרמו לסערה 

"נגיף נעצר כשמגיעים לעומק חיסוני מספיק, כמו שכל נגיף, כמו ששפעת נעצרת בקיץ, וכמו שכל נגיף לאורך ההיסטוריה נעצר, ככה גם הקורונה נעצרת ותיעצר", אומר בסרט פרופ' אודי קימרון, ראש החוג למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה קלינית באוניברסיטת תל אביב.

ד"ר ארז גרטי, אימונולוג ממכון דוידסון לחינוך מדעי, אומר שכל מה שיוצרי הסרט מובילים אליו בסופו של דבר הוא התזה הזאת של הגדלת העומק החיסוני. "השיטה הזאת, יכול להיות שהיא נכונה, יכול להיות שלא, זה דיון אקדמי. אבל אחת מהנחות היסוד היא בהיעדר חיסון. ואנחנו לא נמצאים במצב של היעדר חיסון. יש לנו חיסון. אז על מה אנחנו מדברים בכלל?", הוא אומר. 

"קבוצת 'היגיון בריא' משחקת, רוקדת טנגו עם מתנגדי חיסונים,וכשאני מדבר על מתנגדי חיסונים זה לא דבורה מהסופר, או-קיי? זה ראשי הכת שאנחנו מכירים אותם שנים, ואני לא מדבר על מתנגדי חיסוני קורונה. אני מדבר על מתנגדי חיסוני פוליו, על מתנגדי חיסוני טטנוס. ואתה מזהה בסרט הזה יותר מדי אנשי 'היגיון בריא'", אומר ד"ר מאיר עזרא אליה, יו"ר עמותת 'מחוסגן'.

פרופסור אודי קימרון (צילום: מתוך הסרט "ומה אם כל העולם טועה?")
פרופ' אודי קימרון | צילום: מתוך הסרט "ומה אם כל העולם טועה?"

אורלי וגיא טוענים להגנתם: "זה לא סרט מטעם 'היגיון בריא', 'היגיון בריא' לא שילמו לנו. אנחנו השקענו כסף בסרט מעצמנו. אנחנו עדיין חייבים איזה 15 אלף שקל על הסרט הזה שלא הצלחנו לכסות, הסרט הזה נעשה בגיוס המונים. עכשיו, בתוך הסרט מתראיינים אנשים מהיגיון בריא ואנחנו כן מאמינים ורוצים להאמין שהם צודקים". לדבריהם, "היה ברור שייקחו את הסרט הזה לכל מיני כיוונים ויעשו איתו מניפולציות. זה מה שקורה ברשת. הרשת לטוב ולרע היא מקום פתוח לכל מי שרוצה להשתולל שם".

הרבה מהביקורת נגד הסרט עסקה באמירה של ד"ר אמיר שחר, מנהל המיון בבית החולים "לניאדו" בנתניה, שאמר אף חולה קורונה לא מאושפז שם. "יש היום שבעה חולים, אף אחד לא מונשם אצלנו, רובם יכולים ללכת הביתה".

"שרון אלרעי-פרייס כתבה שאנחנו מכחישי קורונה ומתנגדי חיסונים"

כבר במוצאי שבת העלה אתר 'לא רלוונטי', המקבילה הישראלית ל-SNOPES לבדיקת אמיתותן של שמועות אינטרנט והודעות ויראליות, המלצה לא להעביר את הקישור לסרט. בהסבר נכתב שזה סרט תיאוריות קונספירציה קלאסי.

"שרון אלרעי-פרייס כתבה שאנחנו מכחישי קורונה ומתנגדי חיסונים", מתרעמת אורלי וילנאי. ההודעה ששלחה ד"ר שרון אלרעי-פרייס בקבוצת וואטסאפ של 250 רופאים דיברה על השתתפות של בכירים באיגוד רופאי בריאות הציבור בסרט של מכחישי קורונה ומתנגדי חיסונים "שכל מטרתו לערער את אמון הציבור".

ההודעה הודלפה לתקשורת וקיבלה חשיפה - וחזית חדשה נפתחה במלחמה. ביום שני שלחו ארבעה מהמרואיינים לד"ר אלרעי-פרייס מכתב התראה לפני תביעת לשון הרע, ובו דרישה להתנצלות ולהבהרה. גם אורלי וילנאי וגיא מרוז שלחו התראה דומה.

ד"ר שרון אלרעי-פרייס מתחסנת (צילום: החדשות12, n12)
מכחישי קורונה ומתנגדי חיסונים? ד"ר שרון אלרעי-פרייס מתחסנת | צילום: החדשות12, n12

"בזמן שהסרט צולם היינו אחרי איזשהו סגר, אנחנו ראינו ירידה בתחלואה, ירידה בתמותה וגם ירידה באכלוס  בתוך בתי החולים", אומר ד"ר ליאור אונגר, מומחה בנוירוכירורגיה מבית החולים שיבא. "אבל עכשיו כשהדבר הזה משודר אנחנו רואים שהמציאות היא הפוכה לגמרי. המחלקות, לפחות בבית החולים שלי, שלוש מחלקות מלאות לגמרי ואפשר להגיד את זה באופן גורף על כל בתי החולים במרכז. אנחנו רואים כמות אסטרונומית של נדבקים ביום והעלייה הדרמטית בתחלואה הקשה ובתמותה. יכול להיות שזה השלב שהם היו צריכים להרים את כיסא המפלט ולא לשחרר את הסרט הזה".

הפרופסור ששילם במשרתו רק כי הביע עמדה שונה 

יש איזו נטייה של רבים מדי מאיתנו להסתכל על כל ההתייחסות לקורונה בצורה דיכוטומית, כאילו יש רק שתי קבוצות. וכך מי שמתבטא נגד שימוש יתר במה שאפידמיולוגים מגדירים נשק יום הדין, סגר כללי, מתויג לא פעם בצד שבו עומדים גם אנשי אין מגפה, טראמפיסטים ומתנגדי מסכות.

פרופ' איתן פרידמן, מייסד המחלקה האונקוגנטית בבית החולים שיבא, שילם את המחיר על כך שהביע עמדה שונה מהעמדה הרשמית של בית החולים. "דעותיי אינן משקפות את דעותיו של בית החולים, כך נתבקשתי להגיד כבר הרבה חודשים", הוא אומר. "אם אני עומד מול עצמי, מול הראי, ואומר: 'אמת דיברת' ודברים מגובים מדעית - אני שקט. יכולים להגיד ויכולים להשמיץ ויכולים לקרוא לי מכחיש קורונה, ואני לא.  יכולים לקרוא לי אנטי חיסונים, ואני לא. יכולים להאשים אותי באי דיוקים, ולא לא - דייקתי. אבל אנשים מדברים - העובדות צריכות לדבר. ככה אני מסתכל על זה".

פרופסור איתן פרידמן
שילם את המחיר. פרופ' איתן פרידמן

"כשמסתכלים מה התמה של הסרט ולמה נועד הסרט, הוא נועד להגיד דבר אחד עיקרי: יש עוד דרכים להילחם בקורונה, לא כל החוכמה ניתנה למדעני משרד הבריאות וצוות המומחים המלווה אותם. יום אחד של סגר, עלות ישירה של יום אחד של סגר, יכולה לספק את סל הבריאות  של מדינת ישראל שנה שלמה. יום -  14 שנה. חודש - 28 שנים תוספת לסל הבריאות.

אז איך הוא הפך לנער הפוסטר של חורשי הקונספירציות, מכחישי המגפה והאנטי-וקסרים? "תראה, יש תמיד טרמפיסטים. אני לא רוצה לקרוא להם פרזיטים, אבל הם פרזיטים.  הם לא תרמו שום דבר לסרט, הם לקחו,  עשו צ'רי-פיקינג, לקחו נקודה פה נקודה שם מהסרט, הוציאו אותן מהקשרו. אנחנו אמרנו ואומרים: יש משבר,  יש קורונה, צריכים לנתח את התוצאות, את הנתונים בדרך אחרת. להיות שקופים".

כעת מתברר שפרופסור פרידמן לא יועסק יותר בשיבא. "מישהו הגיע למסקנה שהתועלת שלי קטנה מהנזק שלי. יכול להיות. לא אמרו לי. אמרו לי אתה בן 68 בפברואר, תודה רבה, להתראות. זה מה שאמרו לי.  אמרו לי שלא ממשיכים את החוזה איתי. התפרקתי ל-72 שעות, עכשיו יש לי כל כך הרבה אופציות".

ואורלי וגיא? הם לא מתחרטים. "אחרי כל סרט שאנחנו עושים וקורה דבר כזה, אנחנו אומרים די, זהו, פורשים. זה הסרט האחרון. המהומה היא קשה. אתה רוצה לא להביא מלחמות. אתה רוצה לעשות דברים שהם... מצד שני אני מניח שאם הסרט היה יוצא ואיש לא היה מדבר עליו, אולי זה היה יותר מתסכל. אני אומר את זה בכנות".

________________________

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "לצערנו, נתוני התחלואה הגבוהים, מספר החולים הקשים והנפטרים והעומס על צוותי הרפואה בבתי החולים ובקהילה מדברים בעד עצמם. משרד הבריאות והעומדים בראשו רואים את עצמם מופקדים על שמירת בריאות הציבור, ובכלל זה הם מגיבים על עמדות בלתי אחראיות בנוגע למגפת הקורונה, גם אם הדברים אינם נעימים בהכרח לכל אוזן. מי שמשמיע ביקורת מן ראוי שיידע גם לקבל ביקורת. אנו במשרד הבריאות דוחים בשאט נפש כל איום בתביעה והעמדות הנוגעות לשמירה על בריאות הציבור ודיוק העובדות ימשכו כחלק מתפקידנו המקצועי". 

מטעמו של פרופ' חגי לוין נמסר: "הסרט הביא אנשים שונים עם דעות שונות שאת חלקן אני מבקר ומתנגד להם. הבעתי את עמדתי העקבית כרופא וכמדען ביחס להתערבות הפוליטית החובבנית וחסרת האחריות שהביאה למחדל בטיפול במגיפת הקורונה. הפוליטיזציה של הטיפול בקורונה גובה מחיר בלתי נסלח בחיי אדם. בחרתי להיכנס למערכת הפוליטית במסגרת מפלגת תל"ם כדי לשנות מציאות זאת ולוודא שמקבלי ההחלטות יעמידו את בריאות הציבור לפני הפוליטיקה".