דוח ביקורת פנימי שהוגש לאחרונה לשר הבריאות יולי אדלשטיין ולמנכ"ל המשרד פרופ' חזי לוי ומתפרסם כאן היום (רביעי) לראשונה, מגלה כיצד עשו שימוש לא תקין במאות אלפי שקלים לטובת עובדי משרד הבריאות במקום להשקיע את המשאבים בחולים שזקוקים לכך.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
האגף לביקורת פנים של משרד הבריאות מותח ביקורת חריפה על ד"ר ורד בלוש קליינמן, בכירה במשרד האמונה על "בית הספר הארצי לשיקום בבריאות הנפש" ועל רונית דודאי, ממונת אגף השיקום. מן הדוח עולה כי בבית הספר שבאחריותן בוצעו הדרכות במאות אלפי שקלים, עבור עובדות משרד הבריאות - על חשבון תקציבים שהגיעו לידי המשרד מתוקף חוק "לשיקום נכי נפש". עוד נכתב כי "השימוש בכספים שהיו אמורים להיות לטובת נכי הנפש, נעשה עבור קורסי הכנה בסכומים ש'אינם הגיוניים' ושימשו את עובדות המשרד".
ממסקנות הדוח עולה כי הוצאות משרד הבריאות עבור השתתפות עובדות מטה בריאות הנפש בקורס ניהול צוות בכיר הסתכמו בכ-135 אלף שקלים לכל אחת מהעובדות והגיעו בשנה אחת לסכום מצטבר של 750,000 שקלים. בעדות אחרת נכתב כי הסכום הגיע לכמיליון ו-200 אלף שקלים. בין היתר נכתב: "נכי הנפש שעבורם נחקק החוק והוקצו התקציבים, הם העילה המרכזית לקיום בית הספר, אך הם מהווים אוכלוסייה שבה ההשקעה של קורסי בית הספר הייתה הנמוכה ביותר באופן יחסי".
בסיכום ומסקנות הדוח נכתב: "ההחלטה שהתקבלה על ידי ממונת השיקום לממן 100 אחוז מקורס המיועד לה ולעמיתותיה מכספי חוק השיקום שנועד לנכי נפש, ובעלות של מעל ל-140,000 שקלים לעובדת, אינה עומדת לכאורה בכללי המנהל התקין".
מגרף שהוצג בדוח עולה כי 65 אחוזים מהתקציב שהשקיע המשרד באותה השנה לקורסים הועבר לשמונה עובדות בלבד. 19 אחוזים מהתקציב הועבר לפגועי נפש, 9 אחוזים לעובדי יזמים ו-7 אחוזים לשאר עובדי המשרד.
מנהלת אגף ההדרכה והפיתוח במשרד הבריאות, תמר שני כותבת במסמך התגובה לדוח: "לא האמנתי כמה כסף נשפך לחינם על חשבונם של מטופלים ומטפלים שהיו אמורים לקבל חיזוק משמעותי. עוד יותר מקומם אותי שהוקם פה למעשה אגף הדרכה מקביל שפעל בצורה שערורייתית". סמנכ"ל משאבי האנוש של משרד הבריאות מסר בתגובה: "עם קבלת הפרטים ייבדקו הנתונים ברמה המשמעתית".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מנכ"ל משרד הבריאות ביצע בירור ובדיקה של דוח הביקורת שבוצע על ידי מבקרת הפנים של המשרד. עצם הקמת בית הספר לפני כעשור נעשתה במטרה להגביר את הידע של העוסקים בתחום השיקום והינה דבר חיובי שעומד בקנה אחד עם הרצון לטייב את הטיפול בנכי הנפש שעוברים שיקום, לרבות הרחבת הידע של עובדי האגף במשרד. יש לציין שבמרבית המקרים נעשו מכרזים בהתאם. יחד עם זאת, מנכ"ל המשרד מצא שמספר דברים נעשו שלא על פי המנהל התקין ודברים אלו נבדקים על ידי הגורמים המתאימים במשרד הבריאות. השימוש בתקציב היה כולו מהתקציב שנועד לקיום קורסים בבית הספר לשיקום, לרבות לעובדי השיקום ולא מתקציבי טיפול בנכים".