העלייה החדה במספר הנדבקים היומי נמשכת, ואתמול הוא כבר חצה את רף 8,000 הנדבקים. מנתוני ההדבקה בחודשים נובמבר-דצמבר שהגיעו לידי N12 עולה כי אחד מכל שלושה ישראלים (כ-33 אחוז מהחיוביים לנגיף) נדבק בקורונה מאחד מבני ביתו. כ-60 אחוזים אינם יודעים מה מקור ההדבקה בנגיף, ופחות אחוז נדבקו בעבודה, במוסד רפואי או בתחבורה ציבורית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בתחילת דצמבר, 3.2 אחוז מהחולים החדשים שהתגלו, נדבקו במסגרות החינוך: גנים, בתי ספר וישיבות. מהחקירות עולה עוד כי כ-1.5 אחוז מבין החיוביים, נדבקו בנגיף במקום בילוי שבו שהו.
ואיפה הסתובבו הנדבקים בקורונה? מנתוני החקירות האפידמיולוגיות עולה כי אחד מכל חמישה (20%) מהחיוביים לנגיף היה במקום מסחר, 17 אחוזים מהנדבקים נסעו בתחבורה ציבורית ו-15 אחוז היו במוסד רפואי – לפני שהתגלה כי הם חיוביים.
בעוד שבחודש אוקטובר אחד מכל חמישה נדבקים בקורונה שהה במוסד לימוד לפני שנדבק, בתחילת דצמבר נתון זה ירד ל-7 אחוז. רק ארבעה אחוזים מהחיוביים היו בנופש לפני שקיבלו את התשובה לבדיקה, וארבעה אחוזים נוספים היו במקום בילוי.
המוקדים הבאים התגלו בשבועיים האחרונים והפכו למוקדי התפרצות עם מספר חולי קורונה שהתגלו בכל אחד מהם: התחנה המרכזית, הרכבת ומתחם ביג בבאר שבע, אזור התעשייה בנצרת, ראש העין וכפר קאסם, מרכז מסחרי "האחים סמארה" בשפרעם, ואזור התעשייה הצפוני של קריית שמונה.
במשרד הבריאות ובפיקוד העורף מודעים לכך שיש מחסור באינפורמציה אודות מקומות ההדבקה. גורמי המקצוע טוענים שבמדינה דמוקרטית מתעורר קושי להגיע לתוצאות מדויקות ללא היכולת להיחשף למידע כמו נתוני השב"כ, פירוט כרטיסי אשראי, נתוני מערכות התחבורה הציבורית ועוד.
בחודש אפריל הוקם צוות אנליסטים שהוכשר למשימה במשרד הבריאות, ובמקביל צוות אחר ניסה לנתח את המסקנות במפקדת אלון. לאחרונה נערך דיון של ראש אגף שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס עם שני הצוותים, והוחלט שהחל מהימים הקרובים הם יחלו לעבוד יחד כדי לזהות את מפיצי העל ומקומות ההדבקה בצורה מדויקת יותר.
92 אחוז מהחולים שמתגלים כחיוביים לנגיף נחקרים עוד באותו היום בחקירה אפידמיולוגית של מפקדת אלון בצה"ל ומשרד הבריאות. בעוד שבתחילת המגפה החוקרים יצרו קשר בממוצע עם 3.5 אנשים שהיו במגע עם חולה מאומת. בחודש דצמבר – כל חקירה אפידמיולוגית הובילה לשיחות עם 11.5 אנשים בממוצע שפגשו את אותו חולה חיובי.
בתוך כך, החל ממחר בני 20 עד 40 מכל רחבי הארץ שנדבקו בנגיף, עשויים לקבל הודעת אס-אמ-אס מפיקוד העורף שבה יידרשו לבצע בעצמם את החקירה האפידמיולוגית, וכך לחסוך זמן יקר ממערך החקירות. מי שלא ימלא בעצמו את הטופס תוך כמה שעות, יקבל בכל זאת שיחת טלפון לחקירה אפידמיולוגית.
נוסף על כך, צוות מיוחד בתוך מערך החקירות האפידמיולוגיות החל לחקור השבוע לעומק את מקרי ההפצה של הנגיף מאלו שהתגלו כנשאי המוטציה הבריטית.