מגפת הקורונה שינתה את חיינו מן הקצה אל הקצה. מעבר לשגרה החדשה שנאלצנו להתרגל אליה, הקורונה הכניסה את העולם לתקופה קשה, שבה רבים מאבדים את קרוביהם לנגיף, אחרים מאבדים את הפרנסה שלהם ותחושה של חוסר ודאות לגבי העתיד של רבים מאיתנו. עם זאת, ישנם מומחים שמצליחים להסתכל על חצי הכוס המלאה - ועל כמה מהדברים החיוביים שקרו בעקבות התפרצות המגפה.
אחד מהם הוא העלאת המודעות לאנוסמיה - אובדן חוש הריח. אנוסמיה יכולה לקרות מסיבות שונות והיא יכולה להיות זמנית או תמידית. אובדן חוש ריח יכול להוביל להשלכות קשות עבור הסובלים מהתופעה, ביניהן תחושה של בדידות, קושי להשתלב בסביבות חברתיות בשל חוסר יכולתם ליהנות מאוכל ואף דיכאון. בהתאם לכך, מדובר בתופעה שעשויה להיות לה השפעה נפשית לא קטנה, שראוי להתייחס אליה ולטפל בה.
לפני מגפת הקורונה, לא הרבה אנשים הכירו את התופעה, אך מכיוון שרבים מחולי הקורונה סובלים מאובדן חוש הריח, תופעה זו נעשתה מוכרת יותר בשנה האחרונה. מרבית חולי הקורונה יסבלו מאובדן חוש ריח זמני, אך כחמישה אחוזים מהם יסבלו מזה לטווח ארוך. כעת, בשל העלייה במודעות לאנוסמיה, מומחים מאמינים כי ניתן יהיה לטפל בה טוב יותר. לפי axios.com, חברת Cyrano Therapeutics, המבוססת בוושינגטון הבירה, עובדת על פיתוח ספריי לאף המיועד לטיפול באנוסמיה.
מומחים אחרים מאמינים כי ניתן יהיה להשתמש בבדיקות הרחה כדי לעזור לאבחן סימנים מוקדמים למחלות נוירולוגיות כמו אלצהיימר ופרקינסון. כיוון שאובדן חוש ריח יכול להיות קשור לשלל מחלות שונות, בדיקות שמטרתן לזהות אנוסמיה יוכלו לעזור לאבחן מחלות אחרות שהתסמינים שלהן כוללים אובדן חוש ריח. יש גם מדענים שסבורים כי ניתן יהיה להשתמש בבדיקות הרחה כדי לאבחן קורונה במהירות, אך יש הטוענים כי מבחינת מחלת הקורונה, מדובר בבדיקה פחות אמינה. כך או כך, נראה שמגפת הקורונה הצליחה להפנות זרקור לבעיה שרבים סובלים ממנה ומעטים מדברים עליה. וזה בהחלט יכול לעזור בפיתוח טיפולים מתקדמים יותר.
העלאת המודעות לאנוסמיה היא לא הדבר היחיד שנמצא בחצי הכוס המלאה של מגפת הקורונה. מחקר חדש שנעשה באוסטריה מצא כי הסגרים במהלך המגפה הובילה להפחתה משמעותית בזיהום האוויר. תומס קארל, מדען אטמוספרי, פרסם לאחרונה ניתוח מפורט של איכות האוויר במהלך הסגר הראשון על העיר אינסברוק שבאוסטריה. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת המדעי Atmospheric Chemistry and Physics והן הראו ירידה משמעותית בכמות מזהמי אוויר, כמו פחמן דו-חמצני.
עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר מצא יתרון משמעותי נוסף לחיסון "פייזר"
>> זה מה שכרובית יכולה לעשות לגוף שלכם
>> 1 מכל 4 מחלימי קורונה יסבלו מתסמין ממושך זה
"הירידה בתחמוצות חנקן ומזהמים אחרים כתוצאה מהפחתה בתנועה היא משמעותית יותר ממה שסברו לפני כן", הסביר קארל. "מצאנו שכמות תחמוצות החנקן שנפלטות מתחבורה היא לרוב גבוהה יותר ממה ששיערו, בעוד שכמות תחמוצות החנקן הנפלטות מצריכת אנרגיה ביתית, מסחרית וציבורית היא נמוכה יותר", הוסיף.
בישראל, מדינה צפופה שבה למרבית התושבים יש לפחות רכב פרטי אחד - ולמשפחות רבות יש לפחות שני רכבים - ניתן לשער כי בזמן הסגרים המרובים שהיו כאן בשנה האחרונה, נצפתה גם כאן הפחתה לא קטנה בזיהום האוויר. אם כי נצטרך להמתין למחקרים מקומיים כדי להבין עד כמה זה באמת תרם לאיכות האוויר שאנו נושמים.
"אנחנו משערים שבמדינות מרכזיות רבות באירופה, הדומות לאינסברוק, יותר מ-90 אחוז מפליטת תחמוצות החנקן נגרמות על ידי תחבורה", מסכם קארל. מסקנות אלו אולי יעזרו ליותר מקומות עבודה להבין כי עבודה מהבית יכולה לעזור במקרים רבים לא רק לרווחת העובדים, אלא גם בטווח הרחוק יכולה לתרום באופן משמעותי גם לאיכות הסביבה, על ידי הפחתת הרכבים על הכביש.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א (07.03.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.