נתב"ג ממשיך להיות פרוץ: בדיון דחוף שהתקיים הלילה (בין שני לשלישי) בין שרים בממשלה לנציגי המל"ל הוחלט לקדם שורה של צעדים בניסיון למנוע את המשך ייבוא התחלואה לישראל - ובראשם איסור יציאה לחו"ל לצרכים שאינם חיוניים והתניית כניסה מחו"ל לארץ בבדיקה שלילית. מדובר בצעדים שנתקלו בעבר בהתנגדות משפטית ולא אושרו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במהלך דיון החירום בין השרים לנציגי המל"ל הוחלט לקדם את הצעדים הבאים:
• לאסור יציאה לחו"ל פרט לצרכים חיוניים (נידונה האפשרות לפצות את מי שהזמין כבר כרטיס)
• להרחיב את חובת הבידוד במלוניות למדינות נוספות
• להתנות כניסה מחו"ל לישראל בבדיקת קורונה שלילית
• לבצע אכיפה מוגברת על החוזרים מחו"ל שהולכים לבידוד ביתי
הדיון הזה נערך בצל החשש ההולך וגובר בישראל מפני המשך ייבוא תחלואה מחו"ל. בייעוץ המשפטי לממשלה דחו הבוקר בתוקף את הטענה על כך שהערימו בעבר קשיים משפטיים על הצורך בהתניית כניסה לארץ בהצגת בדיקה שלילית: "הנושא עלה והתבקש לראשונה רק במהלך השבוע שעבר, ואנו מדגישים כי קיימת דרך משפטית מתאימה להסדיר את הסוגיה, וכך גם נמסר לגורמי המדיניות הנוגעים בדבר".
את התגובה החריפה פרסמו בתגובה לדברים של שר הבריאות אדלשטיין הבוקר בגל"צ, לפיהם "הגורמים של היועמ"ש, ושל משרד המשפטים, התנגדו ואמרו שאי אפשר להעביר תקנות שמחייבות ישראלי שחוזר ארצה בבדיקת חובה. עכשיו הבעיות נפתרו, ואנחנו נחייב סוף-סוף בדיקה של כל החוזרים מחו"ל".
גם שרת התחבורה מירי רגב הצטרפה לביקורת ואמרה כי "אין ספק שמשרדי הבריאות והתחבורה ביקשו חובת בדיקות בנמל התעופה אשר נמנעה על ידי גורמי הייעוץ המשפטי". עוד טענה כי "לצערנו לאורך כל הדרך גורמי הייעוץ המשפטי אמרו שאין לנו את הסמכות, לחייב את האזרחים לבצע את הבדיקות מה שאילץ אותנו לייצר פתרונות אחרים. אני שמחה שסוף סוף נמצא פתרון משפטי לביצוע הבדיקות, משום שזהו הדבר היחידי שהיה חסר בנוסף להיערכות של נתב"ג על פי התוו הסגול והמעבדה, זאת על מנת לאפשר את מתווה הכניסה והיציאה מהארץ דרך נתב"ג, בצורה מיטבית".
פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש התייחס אתמול לפרצה בנתב"ג ואמר כי "אנחנו ממשיכים להתמודד עם וריאנטים חדשים שנכנסים לארץ דרך שדה התעופה. בסוף השבוע הגיעו 4 מקרים של הווריאנט הדרום-אפריקני מחוזרים מדובאי. יש 20 מקרים של הווריאנט הזה שנבעו מתוך שבע שרשראות הדבקה".
בתוך כך, ועל רקע ריבוי המקרים שבהם ישראלים שחזרו מהאמירויות נדבקו במוטציה הדרום אפריקנית, משרד החוץ האמירתי הודיע הבוקר למשרד החוץ הישראלי כי הסכם הפטור מאשרות כניסה יושהה עד ל-1 ביולי השנה. זאת, לדברי האמירויות, "בהתאם להסכם הפטור מאשרות שנחתם ואושרר על ידי שתי המדינות ולנוכח המאמצים לרסן את התפשטות נגיף הקורונה".
עוד צוין כי השהיית ההסכם נעשתה בהתאם לסעיף 12(2) להסכם שקובע כי כל צד רשאי להשהות את יישומו של ההסכם, בין היתר, מטעמי בריאות הציבור. בשלב זה ועד להודעה חדשה, אזרחים ישראלים יידרשו להצטייד באשרת כניסה בטרם יטוסו לאיחוד האמירויות, ואזרחי איחוד האמירויות יידרשו להצטייד מראש באשרת כניסה, בטרם יטוסו לישראל. הנוסעים לאיחוד האמירויות יידרשו לברר את אופן הסדרת האשרה מול סוכניות הנסיעות וחברות התעופה. עוד הדגישו כי צעד דומה ננקט מול מדינות נוספות ובהן מרבית מדינות אירופה, הודו ופקיסטן ומדינות נוספות.
הכנסת תצביע: אלה התנאים לבידוד ביתי במקום במלוניות
החל מהלילה בשעה 01:00 נוסעים שחוזרים לישראל מהאמירויות, מדרום אפריקה, מברזיל או מזמביה נדרשים להיכנס לבידוד כפוי במלוניות. ועדת החוקה של הכנסת, בראשות ח"כ יעקב אשר, תתכנס היום כדי לדון בהארכה נוספת של ההכרזה בשבועיים (עד ל-1 בפברואר). אך בשונה מההכרזות הקודמות, נקבע בהתאם לחוק הקורונה הגדול כי הכרזה מעל ל-20 ימים תחייב את אישור ועדת החוקה מראש, כך שהיא לא תוכל להיכנס לתוקף ללא אישורה.
לפי ההכרזה של הוועדה, במקום בידוד במלונית - השבים מכל מדינה בעולם יוכלו לקיים את חובת הבידוד בבית או במקום אחר שניתן לקיים בו את כל התנאים הבאים:
1. ביצוע בדיקת קורונה עם ההגעה לנתב"ג.
2. התחייבות בכתב טרם המעבר לבידוד הביתי שתבוצע בדיקת קורונה נוספת ביום התשיעי לתקופת הבידוד וביצוע הבדיקה.
3. דיווח בכתב על מיקום הבידוד הביתי והתחייבות להגיע למקום הבידוד ולבדיקה השנייה ביום התשיעי שלא בתחבורה ציבורית.