האם מסוכן למחלימים מקורונה להתחסן? המקרה שהתרחש אתמול בהדסה עין כרם ובו צעיר חוסן ולקה בתסמונת שהובילה אותו לאשפוז, העלה חשש מפני החיסון. מדובר בחאלד אבו-סביטאן, צעיר בן 23, שסבל מתסמונת דלקתית רב-מערכתית שבעקבותיה נזקק לאשפוז בבית החולים זמן קצר לאחר שקיבל את החיסון לקורונה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כיממה לאחר החיסון, החל אבו-סביטאן לסבול מתסמינים של חום, הקאות, התנפחות הצוואר וחולשה כללית. התסמונת מתבטאת בפגיעה מיידית בכמה מערכות הגוף: אי ספיקת לב, אי ספיקת כליות ותת-לחץ דם. כעת מצבו של אבו-סביטאן, עובד סוציאלי בעיריית ירושלים טוב, והוא צפוי להשתחרר מבית החולים.
האירוע דווח לארגון הבריאות העולמי, וככל הנראה מדובר במקרה הראשון בעולם שבו מחלים מקורונה שחוסן, סבל לאחר מכן מהתסמונת. פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בהדסה עין כרם שטיפל בצעיר, הסביר: "אנחנו לא יודעים בוודאות שקיים קשר לחיסון או להיותו מחלים מקורונה, אבל ישנה אופציה כזו. להערכתי, צריך להיות זהירים עם חיסון אנשים שהחלימו מהנגיף ולחכות כמה שבועות כדי להבין טוב יותר מה קורה".
"אין דין אדם שלא חלה כדין של אדם שחלה", אומר פרופ' מבורך, "ייתכן שלתגובה של אותו צעיר אין כלל קשר לחיסון אלא רק לעובדה שהוא מחלים מקורונה. למשל אצלי במחלקה יש עשרה מחלימי קורונה שסבלו מהתסמונת הדלקתית הרב-מערכתית, שלושה מהם היו א-סימפטומטים לנגיף וכלל לא ידעו שהם מחלימי קורונה".
"מדובר במצב נדיר ביותר"
במחקרים שנעשו על חיסוני פייזר ומודרנה, התגלו בדיעבד משתתפים בניסוי שהחלימו מהנגיף אך אף אחד מהם לא דיווח על תופעת לוואי חמורה. פרופ' נדב דוידוביץ', יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית, אמר: "זה מאוד מוקדם להסיק מסקנות, אין מניעה כרגע למי שהחלים מהנגיף להתחסן. ייתכן שהתופעה הייתה מתרחשת לאותו מטופל גם ללא קשר לחיסון. צריך לחקור טוב את הרקע הרפואי ואת רמת הנוגדנים שהייתה בדמו".
"בכל אופן מחלימים כרגע לא נמצאים בתעדוף החיסונים בישראל", הדגיש דוידוביץ', "כמו כן יש לזכור שעד כה חוסנו כ-2 מיליון אנשים בארץ ולא נצפו תופעות לוואי משמעותיות - דבר המתאים לנתוני המחקר של חברת פייזר. נמשיך לבצע מעקב הדוק אחרי תופעות הלוואי".
ד"ר נטע סופר צור, אימונולוגית וחברה בעמותת "מדעת", הוסיפה: "תסמונת MIS-C זהו מצב של דלקתיות מוגברת. בשנה האחרונה התרחשו בארץ עשרות מקרים כאלו בחולי קורונה צעירים וילדים, גם לאחר תחלואה קלה יחסית. לפי הדיווח במקרה המדובר, התגלו בגופו של הצעיר נוגדנים שמאפיינים תחלואה בנגיף, מה שמעיד על תחלואה שלא אובחנה, ולכן יש סיכוי שהנגיף הוא שהוביל למצבו, והסמיכות לחיסון היא מקרית. כמובן שאי אפשר בשלב זה לשלול מעורבות של החיסון בהחמרת המצב, ולכן נדרש המשך מעקב על מתחסנים. עד כה זה המקרה הראשון בעולם שהתרחש לאחר חיסון, ולכן גם אם קיים קשר, הרי שמדובר במצב נדיר ביותר".