חדשות טובות לצמחונים: חברת "אלף פארמס" והטכניון הצליחו לגדל את ה"סטייק המתורבת הראשון", נתח אטנריקוט בגודל מלא - ללא שחיטה, ללא סבל ובאמצעות טכנולוגיה חדשנית. בחברה מבטיחים כי המוצר מעורר את אותן התחושות של סטייק רך, טעים ועסיסי - הן מבחינת המראה, הן מבחינת הטעם והן מבחינת הריח. "למוצרים החדשים האלו תהיה השפעה משמעותית מאוד בטווח הארוך", אמר מנכ"ל החברה דידיה טוביה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
האנטריקוט שהוצג מכיל רקמות שריר ושומן בדומה לסטייק שמקורו בשחיטה, וכולל מערכת המדמה כלי דם ברקמה המאפשרת ייצור של כל סוג סטייק, בכל גודל אפשרי. חברת "אלף פארמס" ופרופ' שולמית לבנברג מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון השתמשו בטכנולוגיה של ביו-הדפסה בתלת מימד, עם שימוש בתאי פרה טבעיים וללא הנדסה גנטית.
החברה הציגה כבר ב-2018 פרוסת בקר דקה שאותה גידלה, ומאז פיתחה את יכולתה לגדל כל נתח של סטייק ולהרחיב את מגוון מוצריה המבוססים על גידול רקמות. החברה הגדירה לעצמה משימה: לספק לאנשים המגיעים מתרבויות שונות מנעד רחב של חוויות קולינריות הקשורות לאכילת בשר.
"זו התפתחות דרמטית עבור החברה המשקפת מימוש אומנותי של ניסיונו המדעי של הצוות שלנו", אמר מייסד שותף בחברה והמנכ"ל דידיה טוביה. "אנו יודעים שכיום יש צרכנים שיעדיפו נתחים עבים ושומניים יותר. פריצת הדרך הנוכחית מייצגת את מחויבותנו להעדפותיהם הייחודיות של הצרכנים ולטעמם, ובכוונתנו להמשיך לגוון את ההיצע שלנו. התפתחויות אלו מציינות בעיניי זינוק גדול בהגשמת החזון שלנו – להיות גורם מוביל בשינוי מערך המזון הגלובלי לקראת עולם שוויוני יותר, בטוח יותר ובר קיימא".
בניגוד לטכנולוגיית ההדפסה התלת מימדית הרגילה, המוצר החדש מבוסס על ביו-הדפסה תלת-ממדית, גישה שבה מגדלים בתוך מצע ייחודי תאים טבעיים שמקורם בבעלי חיים. המצע עוטף את התאים באופן המעודד אותם לייצר את אבני הבניין של הרקמה כולה. בשלב הבא, שמתקיים גם הוא בתנאים מבוקרים, מובילות האינטראקציות בין התאים ליצירתה של רקמה המאופיינת באיכויות השונות של סטייק. מערכת החללים המדמים כלי דם שנוצרת ברקמה לא רק מאפשרת ספיגה של חומרי תזונה ברקמה אלא גם מקנה לרקמה את הצורה והמבנה של סטייק שמקורו בשחיטה – במצבו הטבעי ובהכנתו לאכילה.
"זהו ציון דרך חשוב בפיתוח הטכנולוגי ובמשימה שלנו לייצר שונות בין נתחים של בשר מתורבת", התגאתה פרופ' שולמית לבנברג, מייסדת שותפה ויועצת מדעית ראשית ב"אלף פארמס". "הישג זה התאפשר הודות לצליחת המשוכות הטכנולוגיות שעצרו בעדנו. כשאנו מביטים אל עתיד הביו-הדפסה התלת-ממדית, אין גבול לאפשרויות".