חברת נובה-ווקס (Novavax) האמריקנית הודיעה אמש (חמישי) כי החיסון שפיתחה נגד נגיף קורונה יעיל ב-90% - וכן יעיל נגד המוטציות השונות. בניסויים הקליניים השתתפו כ-20 אלף בני אדם מבריטניה ומדרום אפריקה. ארה"ב סיכמה עם החברה על רכישת 100 מיליון מנות חיסון בשווי של 1.6 מיליארד דולר, עוד לפני שהחיסון מוכן להפצה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חברת הביוטכנולוגיה נובה-ווקס פרסמה אמש את התוצאות לאחר שביצעה שני ניסויים קליניים לבדיקת יעילות החיסון שלה בבריטניה ובדרום אפריקה. לניסוי השלישי, שנערך בארה"ב, גויסו עד כה כ-13 אלף משתתפים מתוך 30 אלף בסך הכל. תוצאותיו לא יפורסמו בחודשים הקרובים.

החיסון שמציגה החברה, שיהיה מוכן במהלך השנה, מבוסס על חלבונים - בשונה מחיסוני פייזר ומודרנה המבוססים על mRNA, או חיסון אסטרהזניקה ואוניברסיטת אוקספורד המבוסס על נגיף נשא. בתחילת נובמבר נובה-ווקס הודיעה על כניסתה לשלב השלישי של הניסויים הקליניים בחיסון.

נובה-ווקס היא בין החברות שהיו במשא ומתן מתקדם עם ישראל, כשבמשרד ראש הממשלה אישרו לפני כמה חודשים שמתנהלים מגעים עם נובה-ווקס. עם זאת, במשרד הבריאות סירבו להתייחס עקב הסכמי סודיות. מי שכבר הקדימה לרכוש את החיסונים של נובה-ווקס היא ארה"ב שסיכמה על רכישת 100 מיליון מנות חיסון ב-1.6 מיליארד דולר.

החיסון, שקיבל את הכינוי הזמני NVX-CoV2373 נבדק על כמעט 20 אלף בני אדם בבריטניה ובדרום אפריקה, בשתיהן התפרצו בחודשים האחרונים מוטציות של הנגיף שהתפשטו ברחבי העולם. בבריטניה החיסון גילה יעילות של כמעט 90% נגד הנגיף ואילו בדרום אפריקה הוא הוכח כיעיל אצל 60% מהנבדקים. "התוצאות עדיפות בהרבה על כל חיסון אחר בהתמודדות מול הווריאנט", טען מוביל הניסוי הקליני בדרום אפריקה, פרופ' שאביר מדהי.

חיסון לקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
אילוסטרציה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בניסוי שהתרחש בבריטניה וכלל 15,000 משתתפים חלו 62 מהם בקורונה, מתוכם 56 קיבלו פלצבו במקום חיסון פעיל. המשתתף היחיד שהגיע למצב קשה קיבל גם הוא פלצבו.

כמחצית מהמשתתפים שחלו בקורונה גם נדבקו במוטציה הבריטית – והחיסון הוכח כיעיל כמעט באותה מידה בקבוצה הזו; 95.6% יעילות מול הנגיף המקורי, ו-85.6% יעילות אל מול המוטציה הבריטית. מכאן, היעילות הכוללת של החיסון בצירוף שני הנתונים: 89.3%.