דרמה בחדר הלידה של רמב"ם: ניתוח נדיר שבוצע לראשונה בישראל, הציל את חייה של עוברית בשבוע ה-38 להיריון אימה. ההליך, שנעשה בשיטה הנקראת בעגה המקצועית "EXIT", אף היא נדירה לביצוע לכשעצמה, בוצע כאשר העוברית מחוברת בחבל הטבור לרחם אימה, השליה עדיין מחוברת לרחם ופלג גופה העליון נמצא מחוץ לרחם. באופן זה, התאפשר לרופאים לבצע ניקוז נוזלים משתי ריאותיה של התינוקת, מצב אשר עלול היה לסכן את חייה עם היוולדה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"כבר במהלך ההיריון הבנו שיש כאן בעיה, כאשר הבחנו בנוזל בכמות רבה מסביב לשתי הריאות שלה", מסביר ד"ר רוני אברהמי, מנהל חדרי הלידה ברמב"ם ומי שהוביל את הניתוח. "מדובר במצב שעלול להקשות על הנשימה של העוברית עם לידתה ולאחר ניתוקה מחבל הטבור, ולמעשה לסכן את חייה. קיבלנו החלטה להגדיל את הסיכויים שלה להתמודד עם נשימה עצמונית ולבצע את הניתוח".
צוות רב-תחומי הכולל רופאים ואנשי סיעוד מתחומי מיילדות, טיפול נמרץ ילודים, ריאות ילדים, אא"ג, הרדמה ונוספים, חבר יחד לביצוע הניתוח, שנעשה על פי תכנון מקדים. בעדינות, ביצעו הרופאים חתך ברחמה של האם, כפי שנהוג בניתוחים קיסריים, והוציאו ממנה את העוברית כשחלקה התחתון נותר עדיין ברחם מחובר לחבל הטבור ולשליה, המשמשים כמערכת תומכת נשימה וחמצן עבורה. מאותו הרגע החל ביצוע הליך ניקוז הנוזלים, כאשר הצוותים המטפלים פועלים כנגד השעון. "השיטה הזו מאפשרת לבצע הליכים מורכבים בעוברים הסובלים מבעיות בדרכי הנשימה, לפני שהם נאלצים להתנתק מחבל הטבור ולהתמודד עם נשימה באופן עצמוני", מציין ד"ר אברהמי, "אבל אנחנו למעשה מתערבים בתהליך הלידה ומשהים אותו לצורך טיפול בעובר. יש תוקף זמן לאפשרות הזו לפני שאנחנו חייבים לנתק את העובר מהשליה, ובמסגרת הזמן הזו אנחנו חייבים לפעול".
עם ביצוע הניקוז, נותקה העוברית מהשלייה, הוצאה מרחם אמה, ועברה לטיפולם של רופאי טיפול נמרץ ילודים בפגייה. לאחר שמצבה יוצב, היא הועברה להמשך טיפול בפגיית בית החולים "רות" לילדים ברמב"ם, שם נשארה להשגחה במשך מספר ימים. אתמול נגמלה התינוקת ממכונת ההנשמה ומצבה הולך ומשתפר.
שני ניתוחים בשבוע אחד
עוד בטרם הספיקו רופאי רמב"ם להתאושש מההליך הנדיר שבוצע בחדרי הלידה, נקראו הצוותים לביצוע הליך נוסף – הפעם בעוברית בשבוע ה-38.4 להיריון אימה, הסובלת ממום בפניה אשר עלול היה לחסום את נתיב האוויר שלה כשתיוולד.
כל עוד העוברית הייתה ברחם אימה ומחוברת לשליה, היא קיבלה את אספקת החמצן החיונית לה. החשש היה מכך שברגע שהאם תחל בהליך הלידה, ההיפרדות שלה ממערכת החמצן שנמצאת בגופה של אימה תסכן את חייה. כשהיא שוכבת על בטן אימה, בעודה מחוברת לחבל הטבור ולשליה ונמצאת באופן חלקי ברחם, ביצעו רופאי רמב"ם הליך ניתוחי עדין בעוברית, אשר פינה את נתיבי הנשימה שלה והבטיח שתוכל לנשום בצורה טובה יותר לאחר שתנותק מהרחם. ההליך המורכב נעשה, כאמור, תחת מגבלת זמן יקר שבמהלכו השליה עדיין מתפקדת כמערכת תומכת חמצן לעוברית. רק לאחר שהובטח כי העוברית תוכל לנשום כהלכה, היא נותקה מחבל הטבור ומהשליה, והועברה אל רופאי הילדים להמשך טיפול. לאחר הניתוח נשארה התינוקת להמשך השגחה בפגיית רמב"ם, ומצבה כעת יציב ומוגדר כטוב.
לדבריו של פרופ' זאב וינר, מנהל מערך נשים ויולדות ברמב"ם, מדובר בלא פחות מבשורה: "היכולות הטכנולוגיות שיש לנו כיום לאתר מומים כאלה עוד במהלך ההיריון, מאפשרים לנו להציל חיי ילודים שבעבר לא היו מצליחים לשרוד".