המספרים אומרים את שלהם - ויש סיבה לאופטימיות: עשרה ימים אחרי התמונות של חגיגות הענק בפורים, במשרד הבריאות הזהירו מעלייה חדה בתחלואה בימים אלה - אלא שהמספרים אומרים אחרת. מספר החולים אומנם לא צנח, אך גם לא עלה - וזו בשורה טובה בהתחשב במה שהיה כאן בחג. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

את פורים התחלנו עם מקדם הדבקה של 0.98 - קרוב מאוד ל-1, ומגפה שמראה שהיא לא בדיוק מתכווצת. כיום, מקדם ההדבקה עומד על 0.95 - כמעט ללא שינוי, והמשמעות היא שכל מאה חולים מדביקים 95 אחרים. בפורים היו 3,782 חולים מאומתים חדשים ביום. היום יש קצת פחות - 3,660. 

כשבוחנים את מספר החולים במצב קשה, שהוא אולי הנתון החשוב והמשמעותי ביותר שנוגע להחלטות על פתיחה נוספת של המשק - רואים שהמספר הזה ירד מ-776 ל-668. כשמפצלים את הנתון הזה למגזרים, רואים שבמגזר הכללי ובמגזר החרדי נמשכת הירידה בתחלואה הקשה, וכל העלייה בעצם, מקורה בחברה הערבית. ושם - אי אפשר לומר שפורים השפיע.‎

נתונים מעודדים מגיעים גם מהמגזר החרדי: 3.7% בלבד מכלל החולים במצב קשה בישראל הם חרדים - זאת לעומת 49% כמעט שמגיעים מהמגזר הערבי. בכל המדדים בחברה החרדית יש ירידה - גם בתמותה, גם בחולים במצב קשה וגם במאומתים. כיום מתגלים 350 מאומתים חרדים בקורונה ביום - רחוק מימי השיא על אלפי מאומתים ביום שהיו  רק לפני כמה שבועות.  

 
תקופת מבחן: אם הנתונים לא ישתנו - הקלות נוספות יחלו לפני פסח 

במשרד הבריאות בוחנים את הנתונים ומביעים אופטימיות זהירה. את חג פורים עברנו ללא עלייה בתחלואה - וכעת ישראל מצויה בתקופת מבחן: פרק זמן שנועד לבחון אם הפתיחה הגדולה של המשק ביום ראשון האחרון תצליח להשפיע לרעה על התחלואה.

אם לא תהיה עלייה של ממש במקדם ההדבקה ובחולים שבמצב קשה בשבוע הקרוב, מתוכננת הקלה נוספת במגבלות על ההתקהלויות - הקלה שצפויה להיכנס לתוקף במועד רגיש - יומיים בלבד לפני הבחירות לכנסת. במסגרת ההקלות הללו, יוגדל מספר האנשים שיוכלו להיכנס לאצטדיונים, אולמי תרבות ואירועים וגם מספר האנשים שיוכלו לשהות בחלל סגור - מה שיוביל לכך שאת ליל הסדר נציין במתכונת נרחבת יותר. 

הנתונים המעודדים שמתקבלים בתקופה האחרונה מפתיעים גם בהתחשב בכך שרק לפני כמה שבועות נתוני התחלואה היו גבוהים ומדאיגים - בעיקר בגלל המוטציה הבריטית, שהתפשטה בישראל באופן נרחב. ההערכה היא שהמוטציה הגיעה למיצוי ההתפשטות שלה - ועיקר הדאגה במשרד הבריאות מופנית כעת לעבר המוטציה הדרום-אפריקאית, שנחשבת לכזו שהחיסון מעט פחות יעיל כלפיה.  

בקרוב: בדיקות קורונה מהירות בכל רחבי הארץ למי שלא התחסן 

סיבה נוספת לאופטימיות נעוצה בבדיקות הקורונה המהירות שיופצו בקרוב בכניסה לבתי עסק ברחבי הארץ. במשרד הבריאות אומרים שישנה התקדמות משמעותית בנושא ושבדיקות כאלה יוצבו בכל הענפים במשק עוד לפני חג הפסח. כבר בשבועות הקרובים, כל מקום שעובד על פי התו הירוק יוכל להציב עמדה של בדיקות מהירות בכניסה - וכל מי שלא התחסן יוכל לעבור בדיקה מהירה, ולהיכנס פנימה כמו המתחסנים והמחלימים.

בדיקות קורונה מהירות (צילום: דוברות כללית)
בדיקות מהירות - בקרוב בכניסה לבתי עסק בכל הארץ | צילום: דוברות כללית

התוצאה מתקבלת בתוך כרבע שעה, אך הבעיה היא עלות הבדיקות - כל בדיקה כזו עולה בין 50 ל-80 שקלים וזה סכום ניכר כשמדובר במשפחה שתרצה להיכנס למסעדה או למופע. במשרד הבריאות פנו בעניין הזה למשרדי הכלכלה והאוצר בניסיון לעודד תמריצים ולעודד תחרות, כדי שיהיו עוד חברות שיספקו את בדיקות הקורונה המהירות הללו - כדי שמחירן ירד.