מדיניות הבידודים והחקירות האפידמיולוגיות השאירה מאחור קבוצה שלמה של אזרחים שנותרו ללא פתרון: מה עושים החירשים וכבדי השמיעה כאשר הם נדבקים בקורונה, או לחלופין נכנסים לבידוד ורוצים להגיש על כך ערעור? מסתבר שבמשרד הבריאות ובמערך החקירות האפידמיולוגיות של מפקדת אלון עדיין לא נמצא לנושא פתרון הולם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
חן לדרר מפרדס חנה סיפרה ל-N12 על אימה בת ה-72 שמרכיבה מכשירי שמיעה ורצתה לערער על הודעת הבידוד שנשלחה לה – אך נתקלה בקשיים רבים מול נציגי משרד הבריאות. "היא קיבלה הודעה על בידוד ורצתה לערער על כך", סיפרה חן. "כשהגיעה לשיחה מול מדור הערעורים במשרד הבריאות, היא לא שמעה את הנציג טוב, לכן היא ביקשה ממני להתקשר במקומה. ניסיתי לדבר איתם על הערעור והסברתי שאימא שלי לא שומעת טוב. הם סירבו בכל תוקף ואמרו שמפאת חיסיון רפואי - הם מדברים רק עם מי שהבידוד בתוקף לגביו".
"זה השאיר אותי לתהות מה קורה לבן אדם ששומע אפילו פחות טוב מאימא שלי", ציינה חן. "לא הייתה להם אופציה לעשות שיחה בוואטסאפ או באמצעי טכנולוגי אחר. נשארתי די בשוק, יש כאן אפליה של אנשים עם מוגבלויות".
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כ-13 אחוז מאוכלוסיית ישראל מתקשים בשמיעה במידה כלשהי. במכתב שנשלח השבוע לפרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש בשם קהילת החירשים נכתב: "יש לבצע התאמה דחופה של מערך החקירות האפידמיולוגיות לאנשים עם לקויות שמיעה. עשרות מטופלים פנו אלינו והתלוננו שלא מצליחים לשמוע את החקירה האפידמיולוגית בטלפון".
אודי דורון, מנכ"ל "מדטון הדים ישראל" ששלח את המכתב, הסביר: "תחום טכנולוגיות השמיעה עבר פיתוחים מואצים בשנים האחרונות עד כדי כך שכיום אפשר לחבר כמעט כל מכשיר חשמלי הנמצא בבית למכשיר השמיעה. תמוה שדווקא מדינת ישראל, מדינת הסטארטאפ העולמית לא מצאה פתרון להנגשת החקירות האפידמיולוגיות לכבדי שמיעה. אנו מוכנים להתגייס למשימה לסיוע ככל שיידרש על מנת לגבש פתרון".
בשיחה עם מוקד המידע של משרד הבריאות שבו ניסינו לברר כיצד נערכות חקירות אפידמיולוגיות ושיחות ערעורים על בידוד לאנשים לקויי שמיעה לא קיבלנו תשובה מניחה את הדעת. תחקירן N12 התקשר למוקד ושאל את הנציגה כיצד הם עושים חקירה אפידמיולוגית לאדם לקוי שמיעה. "לא נראה לי שאני אמורה לספק את המידע הזה אבל תמתין דקה", היא השיבה. לאחר ההמתנה היא אמרה: "אתה צריך לשאול את הממונה עליך".
התחקירן השיב לנציגה כי הוא אזרח, והיא תהתה: "אם אתה אזרח, למה אתה עושה חקירות?". התחקירן הסביר ושאל: "אני לא עושה חקירות אפידמיולוגיות. אבא שלי לקוי שמיעה, התקשרו אליו ואני רוצה לדעת - מה יצא מזה שעשיתם חקירה אפידמיולוגית לאדם לקוי שמיעה שלא הבין מה שאלו אותו?". המוקדנית השיבה: "לא אנחנו עושים את החקירות, יש חוקרים והם לא של משרד הבריאות - אולי תשאל את המשטרה". לסיכום שאלנו: "אז אתם לא יודעים לתת תשובה?" ונענינו: "בהחלט".
ל-N12 נודע כי היום (ראשון) עתיד להתקיים דיון במפקדת אלון על שיתוף פעולה עם עמותת 'נגישות ישראל' במסגרתו ידונו על מתן מענה להנגשת החקירות האפידמיולוגיות למקרים שונים.
מהתוכנית הלאומית למאבק בקורונה מגן ישראל טרם נמסרה תגובה.