חשודים שנדבקו במוטציה סירבו להיבדק: נוסעים ששבו מדרום אפריקה ונוסעים אחרים שעלה חשד שנדבקו במוטציה הדרום-אפריקנית סירבו להיבדק עם שובם ארצה - כך חשפנו הערב (ראשון) ב"תוכנית חיסכון". כתוצאה מכך, במשרד הבריאות שוקלים לנקוט בצעדים פליליים נגד החוזרים מיבשת אפריקה שמסרבים לעבור בדיקה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בסוף השבוע התנהל מבצע סבוך ומורכב של מפקדת "אלון" בפיקוד העורף, שבמסגרתו נשלחו מאות דוגמים לכל הנוסעים שחזרו מדרום אפריקה ולנוסעים שיש חשד לגביהם שנדבקו במוטציה. להפתעת חלק מהדוגמים, לא כל הנוסעים הסכימו להיבדק ולשלוח את הדגימה שלהם לריצוף גנטי, על מנת לגלות אם נדבקו במוטציה. 

עקב הסירוב של חלק מהנוסעים להיבדק, יצרו שם צו מיוחד שיחייב את הנוסעים להיבדק. אם גם לאחר מכן יסרבו - במשרד הבריאות שוקלים להעביר את פרטיהם של אותם אנשים למשטרה, שם עלולים לנקוט נגדם בצעדים פליליים עקב כך. 

נתב"ג, נמל התעופה בן גוריון, קורונה, טיסות, טיסה (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
נוסעים בנתב"ג. ארכיון | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

המוטציה החדשה שהתגלתה מדאיגה מאוד את צמרת משרד הבריאות - שם שוקלים בנוסף לחייב את כל מי שנכנס לישראל לבצע בדיקת קורונה עוד לפני שהוא עולה לטיסה בחזרה לארץ. מדובר במהלך שיצריך אישור משפטי - ובימים אלה נבחן כיצד ניתן ליישמו בשטח. 

4 מקרים של המוטציה מדרום אפריקה התגלו בישראל 

אתמול (שבת) הודיע משרד הבריאות כי 4 מקרים של המוטציה הדרום אפריקנית אותרו לראשונה בישראל. מתוך 15 בדיקות שהגיעו לריצוף מהיר, 4 חזרו חיוביות לנגיף במעבדה המרכזית לנגיפים. הגילוי מייצג שתי שרשראות הדבקה – אחת של אדם שחזר מדרום אפריקה ואחת של משפחה שנדבקה מחוזר. האיתור היה בעקבות מבצע יזום שהוביל משרד הבריאות עם פיקוד העורף, במטרה לאתר מוקדם את המוטציה ולמנוע התפשטות שלה בקהילה. ככל הנראה שהיא גורמת להדבקה מהירה יותר אך לא לתחלואה קשה יותר.  

נגיף קורונה (צילום: Corona Borealis Studio, Shutterstock)
המוטציה גורמת להתפשטות מהירה יותר של המחלה, אך לא לתחלואה קשה יותר | צילום: Corona Borealis Studio, Shutterstock

העדכון של משרד הבריאות מגיע שבועיים לאחר גילויה של המוטציה הבריטית בישראל. נכון לרגע זה, עשרות מקרים של המוטציה הבריטית התגלו בארץ, כאשר מאות בדיקות עדיין ממתינות לריצוף גנטי. ביום חמישי האחרון עלה החשש במשרד הבריאות כי נוסעים שחזרו מדרום אפריקה ונמצאו חיוביים לנגיף, נושאים את המוטציה. כדי לבדוק את הנושא, הוחלט להשקיע משאבים כספיים בריצוף הגנטי הייעודי למוטציה הזו, דבר שלא נעשה עד היום.

ד"ר אורן קובילר, וירולוג מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב וחבר עמותת מדעת, הסביר כי "בבדיקה מבררים האם בתוך הרצף הזה מזהים את השינויים שמשתייכים לווריאנט הדרום אפריקני. כעת החלו לרצף בישראל כמות גדולה יותר של חולים כדי להבין האם המוטציה הדרום-אפריקנית נמצאת בארץ. זה דורש השקעה כספית ולכן מחודש אוקטובר ועד היום לא נעשו ריצופים רבים. כעת הוחלט להגביר הילוך כדי להבין מה תמונת המצב בארץ".