האם פתיחת השמיים תגרור תוצאה חמורה? בג"ץ ביטל השבוע את ההחלטה על סגירת השמיים, והחל ממוצאי שבת (מחר) תבוטל המגבלה על כניסה ויציאה לארץ. במשרד הבריאות מודאגים מזינוק במספר המוטציות שיגיעו לישראל. בעקבות ההחלטה, חבר צוות הטיפול במגפות במשרד הבריאות אמר ל-N12: "כניסת וריאנט עמיד לחיסון לישראל היא לא שאלה של 'אם' אלא שאלה של 'מתי'".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עם זאת, הבכיר הביע הבנה מסוימת להחלטת בג"ץ: "אבל כדי להילחם בכניסת הווריאנט, אי אפשר להגביל תנועת אנשים בצורה כה דרמטית לאורך שנים". החבר בצוות הטיפול במגפות (צט"מ) הציג עמדה ביקורתית: "אני לא משוכנע שההיסטריה של משרד הבריאות מוצדקת - אי אפשר להחזיק לאורך זמן מגבלת כניסה לישראל. האמירה שנשמעת במסדרונות המשרד היא שאין אכיפה ובהיעדר אכיפה זה הפתרון היחיד, אבל זה לא ייתכן וצריך לחשוב על פתרונות ביניים".
ומה בכל זאת ניתן לדבריו לעשות כדי למנוע התפרצות וריאנטים מסוכנים בישראל גם כאשר נתב"ג פתוח? "הפתרון המומלץ הוא ריצוף גנומי לאנשים שחוזרים ממקומות בסיכון גבוה, שימוש בפתרונות טכנולוגיים כמו אפליקציות למעקב על הבידוד", טוען הבכיר. "עלינו להפעיל אכיפה משמעותית: למשטרת ישראל היה שנה להיערך לזה וכעת הם צריכים להגדיר את זה כיעד, כמו כל משימה משטרתית אחרת - כעת יש לטפל גם במשימת אכיפת הבידודים".
בשבוע שעבר הסתיים פיילוט הצמידים האלקטרונים, שבו השתתפו 75 חוזרים מחו"ל. ב-36 מקרים אותרה התרחקות מהטווח שהוגדר לבידוד ללא אישור ובמקרה אחד אותר אדם שחתך את הצמיד ובעקבות זאת נשלח צוות לביתו. הכנסת אישרה השבוע באופן סופי את החוק שמאפשר את אכיפת הבידוד של השבים מחו"ל באמצעות פיקוח אלקטרוני, כגון צמיד אלקטרוני או אפליקציית מעקב, אך החשש מהשפעת המוטציות לא דעך.
פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש התייחס לפסיקת בג"ץ ואמר כי "ההחלטה שהתקבלה מעוררת דאגה, מכיוון שתאפשר כניסת תחלואה רבה ווריאנטים מסוכנים לישראל. עשינו צעדים רבים כדי למנוע זאת וחבל שכעת אנו מציבים בסיכון את נתוני התחלואה המעודדים. החלטת בג"צ עלולה לקרב את מדינת ישראל לגל תחלואה גבוה דווקא עכשיו".
ד"ר נדב דוידוביץ', יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, חושב אחרת: "אי אפשר שלא לסמוך על הציבור בצורה כה קיצונית שמובילה לפתרונות גורפים ולא מידתיים. שילוב של בדיקות קורונה מיד עם הנחיתה כולל בידוד במידת הצורך בוודאי ללא-מחוסנים זו הדרך הנכונה". עוד אמר דוידוביץ' ל-N12: "מכל האמצעים הנושא של הצמיד האלקטרוני, כל עוד הוא נעשה בהסכמה, זה פתרון אפשרי. תמו הימים שבהם מדינת ישראל סוגרת את שעריה לאזרחיה - במיוחד לפני בחירות. זה לא מידתי לסגור באופן גורף או להטיל מכסות דרקוניות ועוד לפני מערכת בחירות. אנחנו מוחים על שימוש בשפה לא ראויה כלפי שופטי בג"ץ גם אם יש מחלוקת מקצועית".
מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, פרופ' גבי ברבש, סבור כי ניתן היה למצוא פתרון ביניים לפני ביטול מוחלט של מגבלת הנכנסים לארץ: "שופטי בג"ץ צדקו כשציינו שהממשלה לא נימקה את החלטתה וקבעה מספר שרירותי של 3000 נכנסים ביום. חבל שבמקום להוציא 'כרטיס אדום' - בג"ץ לא נתן 'כרטיס צהוב' ואיפשר לממשלה לחזור במועד מאוחר יותר עם פתרון ביניים. ידוע כי קיים מחסור בצמידים האלקטרוניים שברשותנו ולא ברור האם ניתן להחיל את השימוש בהם מייד. לכן מומלץ לבצע בדיקות קורונה בשדה התעופה לכל השבים מחו"ל, לאכוף את הבידודים באמצעות המשטרה ולחזק את ההסברה מול הציבור".
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, התריע אתמול מהשלכות ההחלטה: "החלטת בג"ץ פותחת פתח לכניסה של עוד ועוד שבים מחו"ל, וגם ליציאה של ישראלים לחו"ל ללא ועדות חריגים". לדבריו, "זה מדאיג אותנו, כי בעולם מסתובבים וריאנטים. יש הרבה מדינות שסגרו כניסה גם לאזרחים בשל החשש מווריאנטים. אנחנו נצטרך ללמוד את ההחלטה, לראות מה יכולות הספיקה בנתב"ג של כניסת אנשים ללא צפיפות מסוכנת ושל ביצוע בדיקות בנתב"ג. הדבר הזה אינו פשוט".
"הדבר החשוב בכל הסוגיה של נתב"ג הוא נושא האכיפה", הדגיש פרופ' לוי, "לצערי, חלק מהתושבים צריכים להיות בבידוד ולא מקפידים עליו בהיקף של 60%. זו הסיבה בעיסוק הרב בניסיון להגביל את מספר הנכנסים ארצה, ולהשתמש באמצעים אלקטרונים שלכאורה מגבילים את זכויות הפרט. אם היו מקפידים - לא היינו נדרשים לכל הדברים האלה".
לדברי פרופ' לוי, הקושי בהחלטת בג"ץ הוא שהיא תביא לעלייה במספר היוצאים לחו"ל - ומטבע הדברים תוביל לעלייה גם במספר החוזרים מחו"ל: "אנחנו יודעים שחלק מהחוזרים לא מתגלים כחולים עם הגיעם ארצה, אלא חלקם מתגלים מספר ימים לאחר ששבו. סדר הגודל של המאומתים מקרב החוזרים היה כ-3-4% אחוז וכעת הוא בין 1.5-2% אחוז. ככל שישובו יותר אזרחים ונתב"ג יהיה באי ספיקה מסוימת, גם יכולות הבדיקה יתקשו להתמודד עם זה".
סגן שר הבריאות, יואב קיש, אמר אתמול בריאיון לתוכנית "שלוש" עם ירון אברהם, כי טוב היה אם ההחלטה לפתוח את השמיים כפי שקבע בג"ץ הייתה נדחית בחודש - כיוון שעד אז יוכלו במשרד להיערך עם חלוקת צמידים אלקטרוניים לשבים ארצה: "אנחנו בהליך של הסדרת כ-30 אלף צמידים לחלוקה בעוד חודש מהיום. בית המשפט נתן עודף משקל על הזכות של כל ישראלי להיכנס ולצאת מהמדינה על חשבון שיקולי הבריאות ועצירת המוטציות".