סיבה לדאגה? מעקב שנערך בבית החולים שיבא בקרב כ-2,500 עובדים, כחודשיים לאחר שקיבלו את החיסון של חברת פייזר, מראה שבקרב כעשירית האחוז מהם, שני עובדים, נרשמה ירידה בשיעור הנוגדנים בדם. למרות החשש שעלה מהנתונים, ההערכה היא שמדובר במקרים זניחים ונדירים יחסית, שאינם משפיעים על תמונת המצב הכוללת בקרב המתחסנים. "הירידה היא צפויה ואינה דרמטית", טענה פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים בתל השומר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בחלוף חודשיים מאז חוסנו עובדי בית החולים, 10 מהם לא פיתחו נוגדנים בעקבות קבלת החיסון, 8 מהם מדוכאי חיסון, שעליהם כבר דווח בעבר, ושניים נוספים הם עובדים בריאים, שכעת נמדדה בדמם הירידה במספר הנוגדנים לקורונה.
כתבות נוספות ב-N12:
החלמתם ואז התחסנתם? כך זה משפיע על הנוגדנים לקורונה
לכמה זמן החיסון יעיל ולמה לא מספיק לבדוק את כמות הנוגדנים?
שבועיים אחרי החיסון השני: כמה נוגדנים גילו אצל נוסבאום?
"רק במקרים נדירים יש ירידה בנוגדנים שמתקרבת אל מתחת לסף, וכרגע אין לכך משמעות קלינית", הרגיעה פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בשיבא. "בכל מחלה זיהומית, גם אם חולים בה וגם אם מתחסנים אליה, רמת הנוגדנים יורדת. השאלה שעולה היא – האם הירדה הזו אומרת שיש סיכוי לחלות שוב?".
"בשלב זה, אנחנו לא רואים בשטח מקרים של עובדי בריאות שנדבקים בשנית", סיפרה פרופ' רהב. "גם אם היינו מתחסנים לשפעת ובודקים לאחר מכן בבדיקות סרולוגיות – היינו רואם בסבירות גבוהה את אותו הדבר. כעת, יש לעקוב ולראות אם הירידה הזו תהיה קשורה בעתיד להדבקות חוזרות".
פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים בתל השומר אמרה ל-N12: "החיסון יעיל במיוחד ולאחר קבלתו מספר הנוגדנים בגופם של המתחסנים זינק. לכן ירידה בכמות הנוגדנים לאחר תקופת זמן אצל כל העובדים היא ירידה צפויה ולא דרמטית. במעקב שלנו התגלו גם שני עובדים בריאים שמספר הנוגדנים שלהם ירד באופן הקרוב אל מתחת לסף. מספר המקרים נמוך מאוד כך שזה חסר משמעות, אך יש סימני שאלה שאנו בודקים אותם".
גם אם חלה ירידה במספר הנוגדנים, שמאותרת באמצעות הבדיקה הסרולוגית – ייתכן שאותו אדם עדיין מחוסן מפני הנגיף. פרופ' רהב הסבירה: "הבדיקה הסרולוגית מזהה את תאי ה-B – הנוגדנים, אך יש מערכת קשה יותר למדידה ואלו הם תאי ה-T, שלהם יש חשיבות גבוהה בהגנה מפני נגיפים".