בני 50 ומעלה יקבלו את החיסון לקורונה בקרוב - ומה עם הילדים? מבצע החיסונים הגדול ממשיך להתקדם בישראל בקצב שיא, והשאיפה היא להגיע עד חודש מרץ ל-5 מיליון ו-200 אלף מתחסנים. אולם, המחקרים שנעשו בחיסוני הקורונה מאפשרים לחסן רק בני 16 ומעלה במקרה של פייזר, ובני 18 ומעלה במקרה של חיסוני מודרנה. בדקנו מתי בכל זאת נוכל לחסן את הילדים ומהי המשמעות של התקופה שבה הם נותרים ללא החיסון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
פייזר מתמודדת כעת עם אתגרים בבחינת יעילות החיסון לקורונה בקרב ילדים. כעת, הם נזקקים למתנדבים צעירים הנדרשים להסכמת הוריהם כדי להשתתף בניסוי. בינתיים, החברה כבר החלה במחקר על מתן החיסון לקורונה לבני 12 עד 15 ובימים אלו פועלים לגיוס ילדים גם משכבות גיל נוספות, כאשר ההערכות הן שתוצאות המחקר לא יושגו לפני אמצע עד סוף שנת 2021 ולכן - לא ניתן יהיה לחסן ילדים בגילים הללו עד אז. עם זאת, מכיוון שהחיסון כבר קיבל אישור לשימוש בקרב האוכלוסייה הבוגרת, פייזר לא תצטרך לחזור על שני השלבים הראשונים בניסוי מאפס - ובמקום זאת תחל בשלב השלישי והאחרון.
פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים בהסתדרות הרפואית, הסביר בשיחה עם N12 על האתגר המלווה אותם מאחורי הקלעים, ועל הניסיון לספק פתרון לאוכלוסיית הילדים: "אנחנו עומדים בפני תקופה מורכבת של כמה חודשים לפחות עד שיגיעו תוצאות הניסויים בחיסון עבור ילדים. יש לחשוב על פתרונות למדיניות כיצד יש לנהוג בתקופה הזו, שבה המדינה תחולק לשני חלקים: מבוגרים שיהיו ברובם מחוסנים וילדים שקרוב לוודאי שתהיה בקרבם המשך של הדבקת הנגיף", אמר. לדבריו, ישנו כלל ברזל - לפיו לא מנסים חיסון על קבוצות אוכלוסייה גדולות לפני שנתוני הבטיחות מהמחקר יתבררו. "אני לא רואה בדמיוני מצב שבו יחלו לחסן ילדים לפני שיתקבלו תוצאות הניסויים והאישורים המלאים", הוסיף פרופ' גרוסמן.
"הסיכוי להגיע לחסינות עדר מלאה מבלי לחסן את הילדים שואף לאפס"
ד"ר אורן קובילר, וירולוג מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב וחבר עמותת מדעת אמר לנו כי "העובדה שיחלפו כמה חודשים עד שנוכל לחסן את הילדים צריכה להוביל אותנו לכך שזה לא נגמר, גם אם אנחנו מחסנים את האוכלוסייה המבוגרת. צריך להפנים שגם כאשר נסיים את מבצע החיסונים זה לאו דווקא אומר שנוכל לחזור לחיים כפי שהכרנו אותם, עדיין יהיה צורך לעטות מסכות ולשמור על ריחוק חברתי במידה מסוימת".
לדבריו של ד"ר קובילר, העובדה שבני 18 ומטה מהווים כחמישית מהאוכלוסייה בישראל, מרחיקה אותנו מהסיכוי להגיע לחסינות עדר: "כל עוד ילדים יכולים להידבק ועשרה אחוז מהאוכלוסייה המבוגרת יכולה להידבק מהם, אנחנו בבעיה. אחד מכל חמישה ישראלים הוא מתחת לגיל 18, ולכן, הסיכוי שנגיע לחסינות עדר מלאה מבלי לחסן את הילדים שואף לאפס".
המחקר שנעשה במסגרת החיסונים שפיתחו חברות פייזר ומודרנה הראה שדווקא מבוגרים חוו פחות תופעות לוואי מאשר צעירים ועל כן, ייתכן שיוחלט לחסן ילדים במינון נמוך יותר. "הסיבה לכך שמבוגרים חוו פחות תופעות לוואי היא שמערכת החיסון שלהם חלשה יותר", הדגיש ד"ר קובילר. "תופעות לוואי משמעותן תגובת יתר של מערכת החיסון, יש היתכנות שיוחלט על מינון נמוך יותר מהחיסון עבור ילדים - אך הדבר ייקבע רק בהתאם לתוצאות הניסויים".