ההודעות של חברות פייזר ומודרנה בשבוע האחרון, על יעילות החיסונים שפיתחו, הפיחו תקווה בכך שסוף המגפה אולי קרוב מאי פעם. החיסונים עשויים לקבל אישור בתוך שבועות בודדים, אך לפני שאנשים יקבלו אותם הלכה למעשה, פייזר ומודרנה יצטרכו להתגבר על מכשול גדול מאוד – הפצה ושילוח של מיליוני מנות מסביב לעולם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
החיסון של פייזר צריך להיות מאוחסן בקור של 70- מעלות כדי לשמור על יעילותו, קר יותר מהטמפרטורה הקרה ביותר בקוטב הדרומי. בשלבים מוקדמים יותר הזהירו מומחים כי לארה"ב אין את המשאיות והמטוסים המתאימים לשינוע מאות מיליוני חיסונים בטמפרטורה הקיצונית הזו. פייזר בתגובה פיתחה מזוודות מיוחדות המאחסנות בעצמן טמפרטורה קפואה, ושאותן ניתן לשנע במשאיות רגילות.
פייזר אומנם פתרה את הבעיה הנקודתית הזו, אך למבצע ההפצה המורכב נותרו נקודות תורפה רבות. השאלה הגדולה ביותר שניצבת היא כיצד יגיעו החיסונים לבתי החולים, בתי המרקחת וקופות החולים שיהיו אחראים לחיסונם של מאות מיליוני אנשים – ובאיזה אופן הם יאוחסנו שם.
אילו אתגרים עומדים בפני המשלוח של פייזר?
- ארגזי המשלוח של החברה נושאים כ-1,500-1,000 מנות חיסון שמקוררים באמצעות קרח יבש ייחודי. כדי לשמור על הטמפרטורה, הארגזים יכולים להיפתח פעמיים ביום בלבד – למשך 3 דקות בכל פעם. גם כך, אותן מזוודות קפואות שומרות על הקור ל-10 ימים בלבד והשעון מתחיל לתקתק ברגע שהן נסגרות ונאטמות.
- המשלוח ליעד עשוי להיארך 4 ימים, מה שמשאיר לבתי החולים ולקופות החולים רק 6 ימים להשתמש בחיסונים לפני שיפוג תוקפם. ניתן אומנם לחדש את מלאי הקרח היבש, אך מדובר בהוצאה גדולה שתאריך את חיי החיסון ב-5 ימים בלבד.
- קרח יבש נחשב לחומר מסוכן שלא ניתן להעלות למטוסים מעל כמות מסוימת. פייזר מבטיחה כי הכמות שבה היא משתמשת נמצאת מתחת לאותו הרף.
- בתי חולים יכולים לקנות מקפיאים קרים במיוחד, אשר ישמרו על החיסונים למשך חצי שנה. אך בינתיים מעטים בתי החולים ובתי המרקחת המחזיקים את המקפיאים, שיכולים לעלות עד 20,000 דולר כל אחד. יצרן המקפיאים, k2, אמר שזמני ההמתנה למקפיאים בארה"ב כעת הם כ-6 שבועות.
- גורמים רפואיים בארה"ב טוענים כי לבתי החולים עדיין חסר מידע בסיסי מפייזר על מכלי המשלוח שלהם, כגון הממדים המדויקים שלהם. בתי החולים שם גם טרם קיבלו הודעה אם ישמשו כנקודות הפצה בעצמם, ולכן הם ממתינים לפני שישקיעו במקפיאים מיוחדים, או בשכירת צוות גדול למתן החיסונים.
- החיסונים של פייזר ניתנים ב-2 מנות, בהפרש של 21 ימים ביניהם, מה שעלול לסבך את המשלוחים ולגרום לבזבוז חיסונים.
- אפשרות נוספת היא שמירת חיסונים במחסני הקפאה עמוקה לפני העברתם לבתי חולים. אולם מתקני אחסון קירור מהווים פחות מ-2% מכלל שוק המחסנים הלוגיסטיים בארה"ב, ועד לאחרונה הושקעו מעט מאוד בשוק, מה שהפך את השטח הזמין לבעיה.
החיסונים של מודרנה נדרשים לאחסון קפוא בטמפרטורה גבוהה יותר של 20- מעלות. עדיין, החברה תזדקק להשתמש במאות משאיות שילוח קפואות, והחיסון יכול להישמר במקרר רגיל עד 7 ימים.
פייזר סירבה לפרט נכון לכרגע את התוכנית שלה להפצת החיסון. הממשלה היא אומנם האחראית טכנית לחיסון, אך החברה בחרה להתחיל בהפצה בעצמה. לאחרונה קיבלה פייזר 1.95 מיליארד דולר לייצור ולהפצה של 100 מיליון המנות הראשונות. הממשלה תישאר אחראית להפצת מזרקים וציוד רפואי אחר הדרוש.
דובר החברה אמר כי היא "פיתחה תוכניות לוגיסטיות מפורטות וכלים לתמיכה בהובלה יעילה, אחסון וניטור רציף של הטמפרטורות". מלבד חיסונים, נדרשים משלוחים של נוגדנים, והצפי הוא שחברות יתקשו לעמוד בביקוש. "אנחנו מדברים עם אנשים כל יום ומחפשים פתרונות", אמרה אמילי גרברס, מנהלת חברה לוגיסטית בארה"ב. "יש צורך ענק בכל הנוגע לקורונה. אתה לא יכול לבנות את זה מספיק מהר".