יש אנשים שפשוט לא מסוגלים להתחיל את היום שלהם בלי כוס קפה. יש גם כאלה שיטענו שהם אוהבים רק סוגים מסוימים של קפה ולא מוכנים לגעת בסוגים אחרים. אבל מתברר שלא אצל כולם מדובר באהבה אמיתית, לפחות לא אצל המכורים שבינינו – כך לפי מחקר חדש שנעשה על ידי חוקרים בגרמניה.
תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת הרפואי Journal of Psychopharmacology והן חושפות כי הגבול בין מה שאנו מגדירים לאהבה ובין מה שבפועל הוא התמכרות, הוא דק במיוחד. החוקרים רצו לבחון לעומק אספקטים של התמכרות לקפאין ולשם כך בחרו 24 אנשים שהם צרכנים כבדים של קפה (שותים לפחות שלוש כוסות קפה ביום) ו-32 אנשים שצורכים קפה במתינות או לא שותים בכלל.
הם מצאו כי צרכני קפה כבדים מראים רצון עז – אבל לא חיבה – לקפה. לדברי החוקרים, "מידע זה מאשר שצריכה מוגזמת של קפה קשורה לרצון חזק לקפה, למרות חיבה נמוכה למשקה, מה שממחיש שרצון נפרד מחיבה, ככל שצורכים יותר קפאין".
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תתעוררו כל יום ב-5 בבוקר
>> זה מה שצריך לעשות כדי לפצות על יום של ישיבה
>> 52 קילו ב-9 חודשים, בלי לוותר על פיצה יומית
לטענתם, זה חלק מההתמכרות לקפאין. "ההתפתחות והתחזוקה של התמכרות לסם היא תוצאה של סנסיטיזציה (גרימה לרגישות) סלקטיבית של אזורים במוח שרלוונטיים לרצון, ללא עלייה בחיבה", אמרו החוקרים. כלומר, אצל מכורים לקפאין, הרצון העז לא תלוי או קשור לחיבה שלהם לקפה. "דיסוציאציות של רצון וחיבה נצפו במגוון רחב של סמים בקרב בעלי חיים. מבחינת בני אדם, התוצאות הן לא חד-משמעיות, ככל הנראה בשל הקושי למדוד רצון וחיבה".
>> מכורים לקפה? זה אומר משהו על האישיות שלכם
הם מוסיפים כי "ההבדל העיקרי בין סמים מאוד ממכרים (אלכוהול או קוקאין) ובין חומרים פחות ממכרים (קפאין) עשוי להיות יותר כמותי מאשר איכותי". ואם אתם לא בטוחים אם אתם נחשבים מכורים לקפאין או לא, הנה כמה סימנים שיעזרו לכם לדעת.