היום, שישי, נפתח סוף השבוע האחרון לפני הסגר שלפי כל ההערכות יימשך הרבה יותר משבועיים. ישראלים רבים הגיעו למוקדי הקניות - בקניונים ובשווקים - שהחל מיום ראשון ב-17:00 יסגרו את שעריהם, וייפתחו בעוד זמן רב. כדי להצטייד באוכל ובבגדים לתקופה הקרובה, המונים התקהלו במקומות הללו, והתמונות שמגיעות משם מעידות על העומסים החריגים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"מחמישי בבוקר יש עומס מטורף", סיפר לנו רז, מוכר באופטרה לונדון בקניון עזריאלי שבתל אביב. "הבוקר עוד היה רגוע יחסית, אבל מ-12 מתחיל עומס משמעותי. אנשים מגיעים לקנות את הדברים האחרונים לפני הסגר. גם אני הצטיידתי - שימורים, מרק, כורסא אורתופדית לשבת עליה במהלך הסגר".
גם ליאם הגיע לקניון לקנות בגדים לפני הסגר: "קונה כמה דברים לאישה, שיהיה לה חם בחורף. אם צריך סגר אז צריך. אני מקווה שבעזרת ה' התחלואה תרד".
התמונות שמגיעות מהקניונים ומהשווקים מעוררות את זעמם של בעלי העסקים במקומות הללו, שיודעים שמדובר בשעות האחרונות של תעסוקה. שחר תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות האופנה, המסחר וההסעדה, ואופיר שריד, יו"ר פורום הקניונים, תקפו בחריפות את קבלת ההחלטה על הסגר בממשלה, והודיעו היום שמבחינתם הכל ייפתח ב-10 בינואר.
"זה לא סגר מלא, זה שקר מלא", הם כתבו. "א'-ד' לומדים, יא'-יב' לומדים, תחבורה ציבורית פועלת, עסקים ללא קבלת קהל בכל הארץ פתוחים, רשתות 'סטוקים' פתוחות, 18,000 מתפללים מדי שישי בהר הבית, והרשימה קצרה מלהכיל".
"אנחנו מודיעים בזאת לממשלת ישראל שהמסחר בשלבי גסיסה מתקדמים. המסחר לא ישלם את מחיר המחדלים של הממשלה ולכן בכוונתנו לפתוח את העסקים בכל מדינת ישראל בתאריך 10 בינואר. יש לזכור שעד אז יחוסנו למעלה ממיליון אזרחי ישראל כולל כל האוכלוסיה שבסיכון. הממשלה לא מיישמת לקחים וחוזרת על מתווה סגר שני, שהוביל למצב היום, במקום סגר אפקטיבי שאיפשר חמישה חודשי שיגרה".
את העומסים החריגים רואה גם יהלום אוחיון, בעלים של שני ברים בשוק מחנה יהודה, שמספר על הקשיים שלו: "כדי לשרוד התחלתי למכור בקלאוות וכנאפה פה בבר. אנחנו מנסים להתאושש ובאמת כבר לא יודעים מה לעשות עם המצב הזה. לא הגיוני שבכל פעם סוגרים אותנו ושוב פותחים. לאנשים יש משפחות וצריכים להתפרנס, איבדנו את התקווה".
לעומת זאת, אלי סימן טוב, בעל קצבייה בשוק מחנה יהודה אומר דברים מפתיעים: "אם זה (הסגר) מה שיפתור את הבעיה של המדינה אנשי מחנה יהודה יהיו בעד, אבל בתנאי שאין אפליות. בסגר הראשון המון סוחרים הפסידו כסף גדול. אבל אנחנו מבקשים שהפעם אם יש סגר שהיחס לכולם יהיה אחד. לא ייתכן שבעלי השפעה ימשיכו להרוויח בזמן שאנחנו נפסיד. יש כאן המון עסקים שכבר נסגרו ולא הגיוני שמדינת ישראל תגרום עוול לחלק מהאנשים ולחלק לא".
קטי אברג'יל מיישוב חיננית ביקרה הבוקר בשוק מחנה יהודה ואמרה: "יש כאן מלא אנשים - כאילו אין סגר, לא היה ולא יהיה. זה מלחיץ אותי אבל אני מחכה לחיסון. ביררתי בקופת החולים והסבירו לי שכרגע אני לא בקבוצת הגיל שיכולה להתחסן. עד אז אנחנו מנצלים את הרגעים האחרונים להתאוורר לפני הסגר ומקווה שהפעם זה יסייע לנו לנצח את המגיפה".