הסטיגמות השליליות בישראל: 41% מהאוכלוסיה בישראל חושבים שנשאי HIV לא ראויים להיות הורים - כך עולה מנתוני סקר שנערך עבור הוועד למלחמה באיידס והגיע היום (שלישי) לידי N12. הסקר נערך באמצעות מכון המחקר "מאגר מוחות" בקרב 500 נשאלים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה בישראל, לרגל יום האיידס הבין-לאומי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
62% מהנשאלים אומרים שהידיעה שאיש צוות בגן הילדים הוא נשא תשפיע על החלטתם אם לשלוח את ילדיהם לגן זה. עוד עולה מהסקר כי 72% מהציבור חושבים עדיין שניתן להידבק מנשא של HIV שמטופל מבחינה רפואית - וזאת למרות שהטיפולים הרפואיים שקיימים כיום מסוגלים להפוך את הנשאים לכאלו שלא מדבקים.
ד"ר מרגלית לורבר, רופאת HIV בכירה במרכז הרפואי 'הלל יפה' וחברת הנהלה בוועד למלחמה באיידס, אמרה בתגובה: "נשא או נשאית HIV המטופלים באופן קבוע וללא כל הפסקות, יגיעו למצב שבו בבדיקת דם שנלקחת כחלק מהמעקב הרפואי, רמת הווירוס כל כך נמוכה שהיא אינה מדידה בבדיקות הדם. סטטוס זה נקרא 'אנדיטקטבל', ומשמעותו היא שהמטופל או המטופלת לא יכולים להדביק בנגיף. נשא שיקפיד על הטיפול התרופתי יישאר לא מדבק כל חייו".
ד"ר לורבר הוסיפה: "אדם החי עם HIV בסטטוס 'אנדיטקטבל' יכול לקיים יחסי מין ללא קונדום מבלי להדביק ב-HIV. הוא גם יכול להביא ילדים בריאים לעולם כל עוד ישנה הקפדה מקסימלית על טיפול תרופתי רצוף וקפדני ל-HIV שישמור על הסטטוס אנדיטקטבל במהלך ההיריון".
עידן ברק, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, אמר ל-N12: "מחקרים מהשנים האחרונות מראים באופן חד משמעי כי לא ניתן להידבק מאדם שחי עם HIV המטופל תרופתית ונמצא תחת מעקב רפואי. כמובן שבכל מקרה, ללא קשר לטיפול, לא ניתן בשום ואופן להידבק ב-HIV דרך האוויר או במגעים יומיומיים כגון: חיבוק, נשיקה, שימוש בכלי אוכל משותפים או כל מגע יום-יומי אחר, כך שהחששות בנוגע להבאת ילדים או טיפול בילדים על ידי אדם החי עם HIV אינם מוצדקים כלל".
95% מהמשיבים: "לא אקיים יחסי מין עם נשא HIV"
נתון מעניין נוסף שעולה מן הסקר הוא כי הרוב המוחלט – 95% - השיבו שלא היו מקיימים יחסי מין עם נשאי HIV. מדובר בדעה המקיפה את כל שכבות הגיל מגיל 18 ועד 65 ויותר. סטיגמות שליליות נוספות נובעות מאותן תפיסות חברתיות שליליות ומוטעות: כשליש מהציבור חושבים שנשא HIV הוא אדם מופקר מבחינה מינית ו-83% אף חושבים כי יש לחוקק חוק שיחייב נשא HIV לשתף את הפרטנר המיני שלו על היותו נשא.
ברק הוסיף וסיכם: "מדי יום אנו עדים למקרים שבהם התפיסות המוטעות כלפי אנשים החיים עם HIV פוגעות ברווחתם הרגשית והחברתית בכל תחומי החיים: בתחום היחסים האינטימיים, בתחום הזוגי, המשפחתי והמקצועי, ולעיתים קרובות אפילו בקבלת שירותים רפואיים. במקרים רבים, לסטיגמות השליליות שבצלן חיים אנשים רבים ישנן גם השלכות נפשיות. אנו עדים לפגיעה קשה בזכויות הפרט של אנשים החיים עם HIV ובציפייה לא מוצדקת ומקוממת במקומות העבודה, בעת קבלת שירותים או בהקשרים חברתיים".