המרוץ הישראלי לחיסון לקורונה עולה שלב: שגב הראל בן ה-26 וענר אוטולנגי בן ה-34 הם שני הנסיינים הראשונים שיקבלו הבוקר (ראשון) את מנות החיסון הראשונות שפותחו על ידי המכון הביולוגי בנס ציונה. החיסונים יינתנו לשניים בבתי החולים הדסה עין כרם ושיבא תל השומר - מבלי שידעו מי מהם קיבל את חיסון הדמה ומי מהם קיבל את החיסון האמיתי. אם הכול ילך כשורה, עשרות בני אדם נוספים צפויים להצטרף לניסוי הקליני בקרוב. בדרכו לקבל את החיסון, שיתף הראל סרטון הומוריסטי על החיסון: "אני לא מפחד, סומך פה על כולם ובעיקר מתרגש מהמעמד ומהזכות שנפלה בחלקי, זה כיף גדול".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשלב הראשון של הניסוי ישתתפו 80 אנשים, חלקם יקבלו את החיסון האמיתי וחלקם את חיסון הדמה (פלצבו). המשתתף הראשון הוא שגב הראל, סטודנט למנהל עסקים בן 26 משדה נחמיה, שיחוסן לקורונה בבית החולים שיבא תל השומר. המשתתף השני הוא ענר אוטולנגי, דוקטורנט בן 34 ממושב תללים, שיקבל את החיסון במקביל בהדסה עין כרם בירושלים.
הראל התראיין הבוקר ל"חדשות הבוקר" שם סיפר על ההתרגשות הרבה בהיותו אחד הנסיינים הראשונים בישראל שמקבלים (או לא) את החיסון לקורונה. "חלק מהחברים והמשפחה שלי אמרו שיצאתי מדעתי, שהשתגעתי, שמה אני עושה? אבל רובם מתרגשים מאוד. אני חושב שזה יום היסטורי. כולם מאחלים לי בהצלחה, אבל ההצלחה שלי זאת ההצלחה של החיסון וההצלחה של כל עם ישראל".
הראל, סטודנט שנה שלישית למנהל עסקים במכללת רופין, שעד לפני הקורונה עבד כמדריך כושר, מציל ושופט כדורסל, סיפר עוד על התהליך הארוך של הניסוי: "יש שני חיסונים, אחד שמגיע לשיבא אליי והשני להדסה. לא נדע עד שנה הבאה מי קיבל את החיסון האמיתי, הפעיל, ומי לא. מקווה מאוד שאקבל את החיסון הפעיל ושהגוף שלי יעשה את העבודה שהרופאים ואני מצפים ממנו ושאפתח נוגדנים".
כשעה לפני שקיבל את החיסון, סיפר אטולונגי על מצבו הבריאותי ובין היתר ניסה לגייס נסיינים חדשים לניסוי הקליני: "אני מרגיש טוב, מתרגש מעט, וממליץ לכמה שיותר אנשים להצטרף לניסוי ולעזור לציבור כולו". אוטולונגי בילה זמן ממשוך עם חנה דרורי, מתאמת המחקר בהדסה ועם פרופסור יוסי קרקו, מנהל המרכז למחקר קליני בהדסה שליוו אותו לאורך הדרך.
כמו הראל ואטולונגי, צפויים לקחת חלק כ-80 משתתפים בניסוי. לכל אחד מהם יש סיכוי של 1 ל-3 שלא לקבל את החיסון האמיתי - אלא זריקת דמה. כל מי שיקבל את זריקת הדמה למעשה יהיה חלק מקבוצת הביקורת של הניסוי - ומדובר בערך על כשליש מהמשתתפים. רובם אכן יקבלו את החיסון האמיתי - ולאחר בחינת מצבם יתברר האם החיסון יעיל ובטוח לשימוש.
נתניהו: "נביא מספיק חיסונים לכל אזרחי ישראל"
ראש הממשלה נתניהו הגיע למסיבת העיתונאים במהלכה דיבר תחילה על מצב התחלואה בעולם ובישראל בפרט. נתניהו סיפר כיצד בחודש פברואר האחרון הוא הוריד דרישה לגורמי הבריאות ולמכון הביולוגי ל"הניע קדימה את האפשרות של ייצור חיסון ישראלי". בהמשך, סקר את שני גלי התחלואה שחלפו על ישראל בחודשים האחרונים ולבסוף התייחס ספציפית לניסוי הקליני שיצא הבוקר לדרכו.
"פגשנו את שגב… שהתנדב לקבל את החיסון… אנחנו מאחלים בהצלחה לשלבים האלה והאחרים, ובעזרת השם יהיה לנו חיסון תוצרת הארץ. במקביל אנחנו עובדים עם חברות הפארמה הגדולות כדי להביא חיסונים מהם, ואני אישית מפעיל את הקשרים האישיים שלי עם מנהיגי העולם כדי שנקבל את החיסונים ראשונים ולא אחרונים".
נתניהו המשיך ואמר: "אנחנו נביא מספיק חיסונים לכל אזרחי ישראל, ואז נוכל סוף סוף בעזרת השם להשתחרר מהמגפה. אני לא חושב שזה קורה מיד, אבל אני כן אומר לכם שאני כבר רואה את האור בקצה המנהרה. אני רואה חיסונים במדינת ישראל. יש לי רק בקשה אחת - עד אז תישמעו לכללים של משרד הבריאות וקבינט הקורונה, זה נועד לשמור על החיים והבריאות שלכם. מעל הכול, תשמרו על מסכות מעל האף".
יו"ר כחול לבן לנתניהו: "תוכנית 2021 – יפה שעה אחת קודם"
שר הביטחון גנץ נאם גם הוא במסגרת יציאתו לדרך של השלב הראשון של הניסויים הקליניים בבני אדם בישראל. שר הביטחון דיבר תחילה על "אופטימיות זהירה" זאת לאחר נתינת שתי מנות החיסון הראשונות. גנץ הסביר כי האופטימיות הזו זהירה משום ש"עדיין התהליך הזה הוא תהליך ארוך, ייקח זמן לעקוב, לעבד את הנתונים ולהבין את המשמעויות, ולכן צריך להיאזר בסבלנות הנדרשת".
גנץ המשיך ודיבר על המגפה הכלכלית שפוקדת את ישראל ומותירה רבים מבעלי העסקים והעובדים – פשוט מובטלים וללא כיסוי של המדינה. "אני רוצה לספר לכם מה אמר לי שגב הראל שקיבל את החיסון לפני שעה - הוא אמר לי 'תעזרו לי מבחינה כלכלית, החלפתי 3 עבודות'. אני אומר לך ראש הממשלה, תוכנית 2021 יפה שעה אחת קודם. כל יום שהולך לאיבוד מניח פה סתם עומס כלכלי לא מוצדק על אזרחי מדינת ישראל. אני מקווה שנמצא את הדרך, כמו שאנחנו שומרים על הביטחון ונאבקים בקורונה".
הניסוי הישראלי - מה קרה עד כה ומה עוד צפוי?
החיסון הישראלי שפותח במכון הביולוגי, משתמש בטכנולוגיה דומה שנוסתה בהצלחה כבר זמן מה נגד נגיף האבולה. לצד טכנולוגיה זו נרשמו לא מעט תופעות לוואי, חלקן חמורות כגון דלקת פרקים, שנמשכה זמן מה. במשרד הביטחון מגיבים ואומרים מנגד שמדובר בטכנולוגיה מוכחת ויעילה, וכי תופעות הלוואי בחיסון לאבולה הן מינוריות.
ביחידת המחקרים הקליניים בהדסה הושלמו בימים האחרונים ההכנות למתן החיסון. המשתתף שיחוסן בהדסה קיבל בסוף השבוע הודעה ממנהל היחידה למחקרים קליניים בבית החולים, פרופ' יוסי קרקו, ומתאמת המחקר חנה דרורי, כי נמצא מתאים להשתתף בניסוי וסוכמו עמו הפרטים האחרונים.
בחודש ינואר ייערך ניסוי רחב באלפי בני אדם, מכל הגילים. מטרת השלב השני היא לאבחן תופעות לוואי אפשריות שהחיסון עלול ליצור. בהמשך, בין החודשים מרץ ליוני 2021, יתבצע סיכום של כל ממצאי הבדיקות מהשלבים הקודמים. השלב הסופי יגיע בחודש יוני – שאם הכול יעבוד לפי התכנון ובאופן הרצוי – ישראל תשיג חיסון מקומי, מתוצרת המכון הביולוגי, שיונגש לאזרחי ישראל.