ראש המכון הביולוגי בנס ציונה, פרופ' שמואל שפירא, בישר הבוקר (שני) במהלך דיון בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, כי חיסון תוצרת ישראל צפוי להיות מוכן במהלך הקיץ של שנת 2021. "יש לנו את הכוונה והיכולת לייצר 15 מיליון מנות חיסון לטובת אזרחי מדינת ישראל, וגם לטובת שכנים קרובים אלינו", הבטיח. בהמשך הכריז: "נתחיל את השלב השני בניסוי בתוך שבוע עד 10 ימים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"בעצם, אנחנו למעשה סיימנו את השלב הראשון בניסוי בבני אדם לפני 5 ימים, ואם לא נתעכב בעיכובים מיותרים נתחיל את שלב 2 בתוך שבוע עד 10 ימים", אמר פרופ' שפירא. "כל יום אנחנו נלחמים כדי לקדם את החיסון הזה בדרך הנכונה והטובה, ומקווה שלא ניתקל בתקלות נוספות".
שפירא הסביר כיצד יינתן החיסון לאזרחי ישראל. "ככל הנראה החיסון שלנו יצריך זריקה אחת ויש לזה משמעות פרקטית אדירה. גם ככה חיסון של כל אזרחי ישראל זה 'מפלצת לוגיסטית', ועל אחת כמה וכמה שני חיסונים לאזרחים חודש אחרי חודש. החיסון שלנו הוא רגל בטוחה על הקרקע, בשונה מהשיטה החדשנית של חברות אחרות שפיתחו בשיטת RNA שליח".
"בחרנו בשיטה שמצד אחד היא מודרנית ומצד שני יש לה בסיס. על הפלטפורמה שלנו יש ניסיון של 300 אלף מחוסנים במשך 3 שנים, ניסיון ארוך יחסית בטווח הניסוי", המשיך פרופ' שפירא, "למעשה יש לנו חיסון יעיל ובטוח. את היעילות נבדוק בבני אדם בהמשך בשלב השלישי, ובדרך נבדוק גם את הנוגדנים". בהמשך פרס את לוח הזמנים לחיסון המיוחל. "אנחנו מדברים על תחילת חיסון במהלך הקיץ, ויכולות הייצור שלנו הן טובות וגבוהות. עד עכשיו ייצרנו 3 מיליון, יש לנו יכולת לסיים את שלב 2 ו-3 במהירות ובאופן טוב".
ראש המכון הביולוגי מתח בסוף דבריו ביקורת על הרגולציה שנדרשה מהמכון בדרך לתחילת הניסויים בבני אדם. "נתקלנו בעיכובים של רגולציית יתר ודרך מאוד דקדקנית, שחברות אחרות בעולם לא עברו, כמו הדרישה להגיש תיק בטיחות נרחב כל כך עם 4 מודלים של ניסויים בבעלי חיים. אני מקווה שנגיע לשלב השלישי באפריל, כשלהערכתי ללא הקשיים הללו, היינו יכולים כבר עכשיו להיות עמוק בשלב השלישי".
"הרוח הגבית שלנו היא לא מספיק חזקה", הדגיש פרופ' שפירא, "נותנים כבוד לחברות ששפת האם שלהן היא אנגלית, ולאחרונה גם לחברות ששפת האם שלהן היא רוסית. אני חושב שיש פה מדע טוב מאוד ועומדים מאחורינו אנשי מדע מובילים. הייתי רוצה לקבל את אותה התמיכה והאהדה שמקבלות חברות הענק שהתקציב שלהן הוא פי 30 משלנו".