החורף עושה את צעדיו הראשונים, ובמקביל בישראל נרשמת ירידה דרסטית בכמות חולי הקורונה. במערכת הבריאות מצביעים על החודשים הקרובים כנקודת תורפה משמעותית. תסמיני הקורונה דומים מאוד לאלו של נגיפים אחרים ובעיקר דומים מאוד לתסמינים של השפעת. איך יתמודדו בבתי החולים עם אלפי פניות של חולים שחוששים מקורונה ואיך צריך להתכונן? שלושה רופאים, שלוש דעות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון הרופאים עובדי המדינה, סגן יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל ומנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים בשיבא

האתגר שעומד בפני מערכת הבריאות הוא כרגע בלתי ידוע, לא יודעים מה יהיה היקף תחלואת השפעת השנה. אנחנו רואים את התנהלות הקורונה בישראל ועד עכשיו נאלצנו לשאת בשני סגרים מלאים - ולא בטוח שלא נצטרך לצאת לסגר נוסף. החשש מהמורכבות של התמודדות עם קורונה ושפעת נובעת מהניסיון הרע שיש לנו בעשר השנים האחרונות במערכת הבריאות בישראל. משאבי מערכת הבריאות אינם מספיקים לצורכי אוכלוסיית ישראל וחודשים רבים בשנה מערכת האשפוז לא מסוגלת לתת מענה ברמה המוסרית, תוך שמירה על כבוד האדם לכל אלה שנזקקים לה.

ראינו את זה בצפיפות ובהמתנות הארוכות בחדרי המיון, באשפוזים ובמסדרון. ראינו את זה באחוזי הזיהומים הגבוה. על המצב הרגיל הזה נוספה הקורונה, שהיא מאוד מאתגרת את מערכת הבריאות. אינטנסיביות הטיפול גדולה יותר ומספר אנשי הצוות לכל חולה הוא גדול יותר. ומאחר שמחלקות הקורונה מבוססות על צוותי המחלקות הפנימיות שבשנים רגילות נתנו את המענה לשפעת, יהיה יותר קשה השנה.

אלפים הגיעו להתחסן נגד שפעת (צילום: חדשות 2)
בשלב הראשון ההמלצה תהיה לחסן מבוגרים מעל גיל 60 ואוכלוסיה בסיכון | צילום: חדשות 2

איך יכולים להתארגן בזמן הקרוב? השנה חייבים להתחסן לשפעת באחוזים יותר גבוהים משנים קודמות. זו צריכה להיות משימה לאומית כדי שכל אחד ישמור על עצמו ושכל אחד ישמור על סביבתו. ככל שנקטין את התחלואה משפעת, ככה נקל על מערכת הבריאות. דבר נוסף שצריך לעשות הוא לתגבר את מערכת הבריאות בתקנים, ולתגבר את בתי החולים בצוות רפואי, כוחות עזר וטכנאים ברמה שלא ידענו.

כבר היום צריך לקלוט צוותים חדשים, להכשיר אותם כדי שאם בחודש פברואר יהיה עומס רב בגלל התחלואה המשולבת, יהיו לנו יותר צוותים לטפל בחולים. בטווח ארוך צריך להסיק את המסקנות ולהבין איך לחזק את מערכת הבריאות ולא לעמוד בפני שוקת שבורה כפי שאנחנו עומדים היום.

צריך לנצל כל בוגר בית ספר לסיעוד ולרפואה וכל בעל רישיון בישראל. חייבים להדגיש, האחריות לא נופלת רק על הממשלה ועל מערכת הבריאות. האחריות על מצבנו היא אישית של כל אחד מאיתנו. אנחנו צריכים להפנים, אם אנחנו לא שומרים על הכללים אנחנו מסכנים את ההורים, הסבא והסבתא שלנו שיזדקקו בשל כך למערכת הבריאות. הערבות ההדדית היא חלק בלתי נפרד מהמערכה של מדינת ישראל נגד הקורונה והשפעת בחורף הקרוב.

פרופסור אייל לשם מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל השומר

קריסה זו הגדרה קיצונית. למרות שהמחלקות הפנימיות עובדות כל חורף ב-150 אחוזי תפוסה עדיין אין קריסה, אך פעמים רבות הטיפול שמקבלים המאושפזים הוא פחות טוב. זה בגלל שאין מקום לטפל ואין כוח אדם. בחורף הנוכחי הדבר יהיה חמור שבעתיים מפני שהתסמינים של השפעת דומים מאוד לאלה של הקורונה. גם אם בדיקת הקורונה תצא שלילית, תמיד יהיה חשש שהבדיקה לא דייקה. השפעת והקורונה יקשו על הטיפול ולכן צריך לתגבר מבעוד מועד את המקומות שחווים הכי הרבה עומס בחורף – המיון, המחלקות הפנימיות והטיפול הנמרץ.

טיפול בחולה קורונה בבית החולים מעייני הישועה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
טיפול בחולה קורונה בבית החולים מעייני הישועה | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

יש כמה אפשרויות להקל על המערכת: להוסיף כוח אדם ולא רק רופאים ואחיות, לבצע פעילויות פשוטות שיחסכו לרופאים והרופאות הרבה מאוד עבודה כמו אק"ג ועירויים. צריך להוסיף מזכירות רפואיות שיעשו עבודות ניירת ושהרופאים יתעסקו אך ורק בטיפול. הגדלת התקציבים לבתי החולים זה חלק משמעותי מאוד, להרחיב מסגרות פנימיות ומסגרות של חורף, להוסיף מיטות אשפוז. חולים, ובעיקר קשישים, נשארים במחלקה הפנימית כי אין מיטה סיעודית. צריך לפתור את הדברים האלו לפני החורף. אם יהיה חורף קשה לא נעבור אותו כמו שצריך ולצערנו חולים עלולים לקבל טיפול פחות טוב. המשמעות לכך היא עלייה בתחלואה ובתמותה. חשוב לזכור שמחלקות הקורונה בבתי החולים נבנו על אותו מאגר כוח אדם. הרופאים של הפנימיות, המיון והטיפול הנמרץ מטפלים גם בחולים הרגילים וגם בחולי הקורונה.

כל מנהל בית חולים נאלץ להעביר כוח אדם בהתאם לצרכים. מדובר במצב שמצריך השקעה דחופה וארוכת טווח. השפעת תגיע בעוד כחודש ואנחנו חייבים להתחסן. צריך להקצות כמה שיותר חיסונים ולשכנע כמה שיותר אנשים להתחסן נגד שפעת. ככל שמקדימים את החיסון הוא יהיה יעל יותר. כולנו שוכחים, אבל בשנה שעברה הייתה בהלת שפעת וכמו בכל חורף גם אנשים צעירים חלו ואף נפטרו מהשפעת. זה פורסם בתקשורת וכולם רצו להתחסן, רק שכבר היה מאוחר מידי.

ד"ר נעים מחרום, מומחה ברפואה פנימית ומחלות זיהומיות, רופא בכיר במחלקה פנימית בשיבא תל-השומר ומנהל מחלקת פנימית בבית צבר רפואה

הקורונה תהיה פה גם בחורף הקרוב ולצדה יגיעו עוד שלל וירוסים אחרים. הבעיה היא באבחון המהיר של הווירוסים, והרי הם יכולים להיראות כמו קורונה לכל דבר ועניין – חום גבוה, כאב ראש, שיעול וכאבים בכל הגוף. מי יופנה למחלקת קורונה? מי למחלקה פנימית? הניוד המהיר והמדויק הוא ערובה לטיפול נכון. רק דמיינו מאות ואלפי פניות למיון של חולים עם סימפטומים זהים. במשרד הבריאות מבינים את זאת וזו אחת הסיבות המרכזיות לצורך בבדיקות מהירות – מדובר בנושא קריטי. משרד הבריאות גם נערך לעונת החורף מבחינת החיסונים, השנה מוקדם יותר משנים קודמות והציבור גם מבין את הצורך בהתחסנות - אנחנו עדים להתעוררות גדולה כלפי חיסון השפעת עם הבנה של המשמעות.

אולם כאשר מדובר על המוכנות לחורף הקרוב, אין די בבדיקות ואבחון מהירים ובחיסונים לשפעת. בקרב כולנו, כלל צוותי הרפואה, יש חשש אמיתי שאנחנו נמצאים ברגיעה לפני מבול של פניות לבתי חולים ואשפוזים במחלקות. כמובן שאין לדעת אם זו המציאות שמחכה לכולנו, אבל החשש קיים. אם אנחנו מדמיינים את זה, אנו רואים חולים רבים, עומס עצום, מחלקות מלאות ומאושפזים במסדרונות.

מחלקת קורונה בבית החולים בילינסון  (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
מחלקת קורונה בבית החולים בילינסון | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

בתור מי שב-13 השנים האחרונות עובד במחלקה פנימית בבית חולים, אני יכול להעיד שכבר שנים רבות אנחנו נמצאים בתפוסה של מעל 100% באופן קבוע. דמיינו מה יקרה פה בחורף שכולל את נגיף הקורונה ואת שאר הווירוסים והמחלות. מבוגרים מאושפזים במסדרונות כי אין מקום והמחלקות מלאות.

ההשלכות של מחלקת הקורונה על בית החולים הן לא פשוטות: על כל מחלקת קורונה שנפתחת, מחלקה פנימית נסגרת. כשאתה הופך את המחלקות הפנימיות למחלקות קורונה, אתה מוריד את האפשרות למחלקות פנימיות אחרות. המשחק הזה בין מחלקות הוא נוראי, כי ישנם גם חולים רבים ללא קורונה.

טיפול רפואי במחלקה לקורונה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
טיפול רפואי במחלקה לקורונה | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

יש עוד פתרונות חוץ מהוספת תקנים ותקציבים. אחד מהם הוא האשפוז הביתי, טיפול שמקבלים אותו אלפי חולים מדי שנה. האשפוז הביתי כולל טיפול בחולים מורכבים וחולי קורונה בבתיהם. האשפוז הביתי מפוקח ומוסדר ומאפשר לחולה לקבל את אותו הטיפול שהוא מקבל בבית החולים, בצורה אישית יותר בסביבה הנוחה והבטוחה שלו. המשמעות של אשפוז בית היא אדירה והשנה יותר מכל גם קריטית - ירידה בפניות, בעומסים במיון ובמחלקות. זה הפתרון העיקרי שיסייע לנו לצלוח את החורף הזה במיוחד בשלום. כבר בחודש יולי האחרון חולי קורונה שסירבו להתפנות לבית חולים קיבלו טיפול בבתיהם. זהו גם הכיוון אליו צריך להמשיך ולצעוד כדי להתמודד עם מה שממתין לנו בעוד מספר שבועות.