מתווה ה"איים הירוקים" שמאפשר כניסה לאזורי תיירות יוצא לדרך: הכניסה לעיר אילת תתאפשר החל מהלילה (רביעי) רק בהצגת בדיקת קורונה שלילית עדכנית, ומלונות ים המלח ייפתחו מחדש. מסתמן: בשני ה"איים" תותר גם פעילות תיירותית, עם הקלות נקודתיות שיאושרו בהם. למרות המתווה המסתמן, בעלי אטרקציות באילת טוענים: "יש בלבול, לא נפתח בימים הקרובים". לצורך הפעלת המתווה הותקנו בכניסה לאילת ובתוכה מכשירי סופיה לבדיקות קורונה מהירות – אלא שגורמי מקצוע במשרד הבריאות מפקפקים באמינותן של הבדיקות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הלילה ב-00:30 ייכנס המתווה לתוקף באילת, 24 שעות לאחר ההכרזה עליו. בים המלח הוא ייכנס לתוקפו ביום רביעי, בשעה 06:00 בבוקר. כל מי שיבקש להיכנס לאילת יידרש להציג בכניסה לעיר תוצאה שלילית של בדיקת קורונה מ-72 השעות האחרונות, ולא תינתן אופציה לבדיקה מהירה בכניסה לעיר.

הדרישה תקפה לכל הנכנסים לעיר שאינם מתגוררים בה, כולל אלו שלא מתכוונים לשהות בה שהות ארוכה, וגם מי שיבוא לבקר בני משפחה. בשלב הראשון מתכוונים לאשר הקלות נוספות, כדי לייצר מעטפת תיירותית לבאי "האיים הירוקים".

המלונות באילת ובים המלח נפתחים מחדש (צילום: החדשות12)
המלונות באילת ובים המלח נפתחים מחדש | צילום: החדשות12

בנוסף, תקנות שאושרו עקרונית על ידי משרד הבריאות, קובעות כי מסעדות יוכלו להושיב עד 50 איש בחוץ בלבד. בנוסף אטרקציות במתחמים פתוחים יוכלו לפעול. כמו כן, הסכימו במשרד הבריאות להקלות בהגבלות על המסחר – כך ש-20 איש יוכלו לשהות בתוך חנות בכל זמן נתון, בשונה מ-4 בכל הארץ, או אדם אחד על כל 7 מטרים. בנוסף נבחנת אפשרות להרחיב את פעילות חדרי האוכל במלונות. ההקלות המדוברות מקובלות על משרד הבריאות, אך עדיין לא אושרו סופית.

בעלי אטרקציות באילת: "לא נפתח בימים הקרובים"

למרות אישור התקנות החדשות, נראה שמפעילי האטרקציות והמסחר באילת לא ממהרים לפתוח את שעריהם. חלקם טוענים ששוב השאירו אותם "לרגע האחרון", באופן שמקשה על פתיחה מחודשת אחרי תקופה ארוכה של השבתה.

גיא מרקמן, מנכ"ל המצפה התת-ימי באילת, אמר ל-N12 כי המקום לא ייפתח בימים הקרובים. "התפוסה נמוכה ולא ברור מה יקרה", הסביר מרקמן את ההחלטה.

ים המלח (צילום: תומר מרקו)
ים המלח | צילום: תומר מרקו

בריף הדולפינים עדיין לא קיבלו החלטה לגבי הפתיחה. "רק לפני כמה דקות שלחו לנו בהודעה שכנראה יהיה אפשר לפתוח את האטרקציות", אמרה עפרה אביבי מהריף. לדבריה, "יכול להיות שנפתח באופן מצומצם, אבל כרגע אנחנו עדיין דנים בנושא".

אביבי סיפרה כי "התחושה מאוד משמחת, אבל גם מאוד מבלבלת. אי הוודאות לאן כל זה הולך מקשה עלינו לקבל החלטות. מאמצע ספטמבר האתר מושבת וכמעט כל העובדים יצאו לחל"ת. גם המתווה של האיים הירוקים, מערך הבדיקות וכל מה שמסביב עדיין לא ברור לגמרי. אנחנו מקווים שנוכל לחזור לפעילות ולא לצאת עוד פעם לחל"ת".

גם בשיחה שערכנו עם המוקד העירוני באילת ניתן היה לראות שקיים בלבול בנוגע להנחיות. נציגי המוקד בעצמם לא היו בטוחים מה אומרות התקנות החדשות, האם מלונות יורשו לפתוח ומתי, ומה בנוגע למסעדות ואטרקציות.

מכונות לבדיקות מהירות נפרסו: "ייתכן שהן לא אמינות"

מתווה הבדיקות המהירות, שמיועד רק לתושבי אילת ולעובדים ב"איים הירוקים", יתבסס על עמדות לבדיקות מהירות של חברת סופיה שהותקנו בכניסה לאילת ובתוכה. אלא שגורמי המקצוע במשרד הבריאות הטילו דופי באמינותם של המכשירים - והנחו את קופות החולים לבצע גם בדיקת PCR רגילה במקביל לכל בדיקת סופיה. מכיוון שההנחיה נמסרה לקופות החולים בלבד, היא איננה מחייבת בשלב זה את "האיים הירוקים".

במסמך עליו חתומה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, נכתב: "בשל כמה מקרים החשודים כתוצאות חיוביות שגויות במכשיר הסופיה, יש לנקוט משנה זהירות בפרשנות תוצאות אלו ויש צורך לבצע גם בדיקת PCR". בדיקת PCR היא בדיקת הקורונה הקלאסית, שאת תוצאותיה לוקח זמן רב יותר לפענח.

בדיקות קורונה מהירות (צילום: דוברות כללית)
מכשיר לבדיקת קורונה מהירה | צילום: דוברות כללית

בעיה נוספת שהתעוררה הייתה סנכרון של המכשיר עם מערכות המידע של קופות החולים ומשרד הבריאות. גורם המעורה בפרטים ששוחח עם N12 הסביר ש"הדבר הוביל לבלגן אדיר בנתונים - ונבדקים רבים קיבלו הודעות שעליהם לחזור על הבדיקה מכיוון ש'תוצאת הבדיקה אינה ודאית'. הועברו מסרים סותרים ואי ודאיים שיצרו כאוס - וזאת ללא קשר לעבודת המכשיר אלא כתוצאה מתקלה מחשובית". 

ההחלטה לבצע בדיקות PCR במקביל לסופיה עוררה תמיהה בקרב קופות החולים. גורם בכיר באחת הקופות ציין: "מה הטעם לבזבז אנרגיות ולבצע בדיקה כפולה?". למרות כל זאת, ברגעים אלו מתקיימות הכנות אחרונות להכנסת הסופיה לשימוש כחלק ממתווה פתיחת התיירות באילת וב"איים הירוקים".

_OBJ

מסופיה ישראל נמסר בתגובה: "מדובר בפריצת דרך שעובדת מצוין, אם לא מפריעים לה בתקלת מחשב חוזרת. בכל העולם סופיה עובדת מצוין ורק בישראל ישנם גורמים שמתקשים לקבל טכנולוגיות חדשות. סופיה היא פיתוח טכנולוגי חשוב חדש, שכבר אושר על ידי ה FDA ומשרד הבריאות".

"לפני הכנסתה לפעילות בארץ, ביצעה המעבדה לנגיפים של משרד הבריאות תיקוף מתמשך, אשר הסתיים בהצלחה וללא תקלות. מכשירי סופיה הניידים נותנים תוצאות טובות ונחרצות אשר ניתנות במקום בתוך 15 דקות. למרבה הצער חלק מהמכשירים בבתי החולים ובקופות, חוברו לתוכנת המחשוב של משרד הבריאות".

"כתוצאה מחיבור זה, נוצר מצב שראוי לקרוא לו תקלת מחשב. המחשב שולח מידע חלקי, מבלבל גם את הנבדק וגם את קופת החולים שלו. מדובר בתקלה חוזרת וצר לנו על התופעה, זו אינה כוונת המכשיר החכם. יתרה מכך, תקלת המחשב גם אוזכרה במשלוח חוזר מהוסס שיצא ממשרד הבריאות והעצים את התקלה. יתרה מכך, חשוב לזכור שהכנסת טכנולוגיה חדשה, כרוכה לעיתים בהתנגדות".

"ישראל היא המדינה הראשונה בעולם מחוץ לארצות הברית שקיבלה את הטכנולוגיה, ומאז כבר הצטרפו עוד מדינות כמו בריטניה, צרפת, אירלנד, הולנד, דנמרק, גרמניה וסלובניה, כך שבכל שבוע כבר מתבצעות ברחבי העולם כ-2 מיליון בדיקות סופיה".

לסיכום: כשלא מפריעים לסופיה היא עובדת מצוין ומראה ביצועים מרשימים יחסית ליתר החלופות הקיימות בארץ ובעולם".