חיים ב-2020? סיכוי סביר ביותר שגם אתם חוויתם בחייכם סוג של כאב מפרקים: בכפות הידיים, הכתפיים, במרפקים או בברכיים. אם אתם יושבים כל היום על המחשב או החלטתם שריצה היא התחביב החדש שלכם כמו המוני אנשים שנפלטו החוצה תחת הגדרת "ספורט יחידני בסגר", אתם כנראה עמוק בסטטיסטיקה.

מפרק הוא המקום בו שתי עצמות או יותר מתאחדות. המפרקים יכולים להיות נוקשים כמו בגולגולת שלנו, או בעלי תנועה כמו הברכיים. המפרקים הם למעשה כיסים מלאים בנוזל המכונה נוזל סינוביאלי, אשר מרפד ומזין את הסחוס שלנו ומאפשר לעצמות לנוע זו סביב זו.

כתוצאה מגורמים כמו גיל, גנטיקה ודיאטה, הסחוס עלול להישבר ונוזל סינוביאלי יכול להיסתם ולגרום לדלקת וכאבי מפרקים. התחושה היא תחושת נוקשות, נפיחות ואף אודם וחום מקומי. למרבה המזל, אפשר לעזור ולהאט את ההשפעות של גורמים אלה על ידי תזונה. מחקרים הראו שלמזונות מסוימים יכולה להיות השפעה אנטי דלקתית, לצד כאלה ש"תורמים" לדלקת בגוף. נתחיל במאכלים הטובים שכדאי לכם מאוד לאמץ.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

דובדבנים

הדובדבנים אמנם טעימים, אך לא הפרי עצמו הוא זה שמועיל לבריאות המפרקים, כי אם האנתוציאנין,   אותו פיגמנט צמחי טבעי שמעניק לדובדבן את הצבע האדום העמוק, שהוכח כמפחית דלקת. כאופציה חלופית לאכילת הפרי, ניתן לשתות מיץ דובדבנים, כך לפי מחקר שנערך בשנת 2012 על ידי אוניברסיטת אורגון לבריאות ומדע.

מיץ דובדבנים (צילום:  MariaKovaleva, shutterstock)
פרי או משקה: שתי האפשרויות טובות | צילום: MariaKovaleva, shutterstock

פלפל אדום

ויטמין C הוא חומר מזין וחיוני לבריאות המפרקים, ופלפלים מלאים בו, בדגש על הפלפל האדום. ויטמין C מסייע לגוף לייצר קולגן, שהוא חלק חשוב מהסחוסים, הגידים והרצועות שמרפדים את המפרקים ומחזיקים אותם יחד.

סלמון, מקרל וסרדינים

חומצות שומן אומגה 3 ידועות כמסייעות להפחתת כאבי מפרקים ונוקשות על ידי דיכוי ייצור האינזימים ששוחקים את הסחוס ומווסתים את הדלקת. דגים כמו סלמון, מקרל וסרדינים, השומניים יותר, הם הדגים המומלצים במקרה זה. סלמון אגב מוביל ברשימה מקום שהוא גם מקור מצוין לסידן וויטמין D, המסייעים בשמירה על חוזק העצם.

אגוזים ושקדים

כמו דגים שומניים, גם האגוזים הם מקורות מצוינים לחומצות שומן אומגה 3 שנלחמות בדלקת. שקדים, למשל, מכילים גם ויטמין E שנחשב "נוגד חמצון המגן על הגוף מפני נזק". עם זאת, ההמלצה היא להיצמד לחופן אגוזים צנוע שכן אלו עשירים בשומן ויש להגביל את צריכתם.

אגוזים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
מקור מצוין לחומצות שומן אומגה 3, רק בזהירות עם המינונים | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

שמן זית

זה הזמן לעבור לשמן זית כתית, שהולך טוב עם כל תבשיל וסלט, ונחשב כמועיל מאוד לבריאות המפרקים. בשמן הזית חלבון המשפר את יכולתו של הנוזל הסינוביאלי שמטרתו כאמור להגן על הסחוס שמסביב ומשמש כחומר סיכה. שמן הזית ידוע במרכיביו נוגדי החמצון והשפעתו לטובה על הסימפטומים של דלקות מפרקים.

עוד ב-mako בריאות:
>> קבלו אותו: הירק שמפחית חשק למתוק
>> אוכלים כשאתם בסטרס? מצאנו פתרון עבורכם

והנה כמה מהמאכלים שמומלץ להימנע או להפחית

מוצרי חלב

החלבון שנמצא בחלב בעל השפעה שלילית על המפרקים שלנו, אם כי הנושא מאוד אינדבדואלי. מחקר שנערך בשנת 2015 על נשים עם אוסטאוארתריטיס (דלקת מפרקים ניוונית), מצא כי החלב דווקא שיפר את כאבי הברכיים שלהן, אולם היו אלה הגבינות שהחמירו את המצב. זו דוגמה מושלמת לאופן שבו התגובה לסוגים שונים של חלב יכולה להשתנות מאדם לאדם. הדרך היחידה לדעת כיצד הגוף מגיב למוצרי חלב הוא להתנסות בעצמכם.

מלח (צילום: rsester, Thinkstock)
מסוכן לדלקות מפרקים ולשלל צרות אחרות. המעיטו במלח | צילום: rsester, Thinkstock

אוכל מטוגן

מלבד עלייה במשקל וצרבות, לאוכל המטוגן השפעה על המפרקים. במחקר שנערך בבית הספר לרפואה בהר סיני, נמצא כי אלו שקיצצו באכילת מזון מטוגן ומעובד הצליחו להפחית את הדלקת בגופם. הסיבה היא ששומן רווי מחמיר את הדלקת. לא יכולים לוותר על זה? תתחילו בלהחליף את החמאה למשל בשמן זית שכבר הוכח כ"שוטר הטוב" של המפרקים. רק זה לכשעצמו יעשה כבר את ההבדל. 

מלח

רובנו צורכים הרבה יותר מדי מלח וחומרים משמרים בסביבה יומיומית שלנו. עבור מחברות רבים, מדובר בשני מרכיבים שמאפשרים למוצר להישאר זמן ארוך יטורת על המדף בסופר. החיסרון הוא כמובן שזה פשוט לא בריא. יותר מדי מלח בתפריט עלול לגרום לכאבי מפרקים, כמו גם שלל צרות אחרות כמו יתר לחץ דם, הגברת סיכון למחלות לב, מחלות כליה ושבץ מוחי.

קערת דגני בוקר עם חלב (צילום: engin-akyurt, unsplash)
אינדיבידואלי | צילום: engin-akyurt, unsplash

קמח לבן

לחם לבן, פסטה, אורז, קרקרים ותפוחי אדמה הם מוצרים בעלי ערך גליקמי גבוה. בזמן העיכול, הגוף הופך אותם לסוכר במהירות רבה יותר, והסוכר עלול להחמיר את דלקות המפרקים. מומלץ לבחור בדגנים מלאים, אורז חום ובטטה שידועים כבעלי חומרים מזינים יותר ותכולת סיבים גבוהה.