המגפה הביאה איתה לעולם שפע של צרות בהיבטים רבים, שגרמו להשלכות בריאותיות וכלכליות רחבות היקף. בשוליים ניתן למצוא שורה של תופעות אחרות, קטנות יותר, שמפריעות לרבים ברחבי העולם. אחת מהן היא התופעה שזכתה לכינוי "מאסקנה" – פצעי פנים שנוצרים כתוצאה מחבישת המסכה. "עור הפנים שלי היה בריא, עכשיו אני מכוסה בפצעונים", כתבה נערה אמריקנית ברשתות החברתיות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לאחרונה הולך ומתבהר כי המסכות שכולנו חובשים בימי קורונה אינן מהוות רק מטרד, אלא גם בעלות פוטנציאל לפגיעה בעור הפנים. רבים מדווחים על "חצ'קונים" – מה שמכונה בעגה המקצועית "אקנה" – שהתפחתה אצלם בשל החבישה הממושכת של המסכה. התופעה הרחבה זכתה לשם "מאסקנה" ברשתות החברתיות, וזכתה לפוסטים ולשיתופים של גולשים שהתרעמו על שאירע לעורם.
"לכולנו יש זקיקי שיער קטנים על הפנים, על החזה ועל הגב", הסבירה רופאת העור פרופ' וויטני בווי. "לבישת כל סוג של ציוד מגן או מסכה שיוצר חיכוך ולחץ יכול לגרות את זקיקי השיער ולגרום להתפרצות של אקנה". המומחים טוענים כי לפצעים מסוג זה עלולות להיות השפעות שונות וארוכות טווח על העור.
המומחים גם מספרים על היקף הבעיה, שהתרחבה מאוד בתקופת הקורונה. רופאת העור פרופ' וויטני בווי אמרה: "יש לי מטופלים שמגיעים בייאוש, יש הרבה התפרצויות של אקנה". ד"ר סימל דסאי מהמחלקה לרפואת עור בבית חולים ביוסטון הסבירה: "אנחנו חושבים שלבישת המסכות האלה, בשילוב עם המתח של המגפה, גורמות להתפשטות של חיידקים בסביבה העשירה בלחות – וזה גורם לרגישות בעור".
ד"ר דסאי הדגישה כי לא מדובר דווקא בבני נוער: "אחיות ואנשי מקצוע שנדרשים למסכה כחלק מעבודתם נפגעים הכי קשה; אנשי הבריאות חובשים מסכות הנשמה מסוג PPE ו- N95 הגורמות לפצעים ואפילו לדימום".
"זה נושא שאסור לזלזל בו", ציינה ד"ר דסאי. "לאקנה יש קשר משמעותי להערכה עצמית, על יחסים בין אישיים, על ביצועים בעבודה – והיא יכולה לגרום אפילו לדיכאון ולחרדה".
כדי לצמצם את השפעת התופעה, ב-CNN הביאו כמה טיפים שיכולים למנוע את התפתחות הפצעונים. "יש לשטוף ולייבש את המסכות לאחר כל שימוש", ייעצה פרופ' בווי. עוד הוסיפה כי יש עדיפות למסכות מכותנה, מכיוון שהן מאפשרות לעור לנשום.